Apel za pomoć: U porodicu Zekanović da dođu bolji dani

Stojanka Zekanović sa majkom Jelom, iz sela Balatun kod Bijeljine, prošle su kroz životno trnje i mnoge nedaće. Danas, u poznim godinama potrebna im je pomoć dobrih ljudi.

Republika Srpska 07.02.2021 | 20:19
Apel za pomoć: U porodicu Zekanović da dođu bolji dani

Život skučen u dvije sobice, i slika žene koja na  pragu pogleda ruku pomoći…
Stari kućerak, ozidan punom ciglom, pored njega oronuli temelj za novu kuću,  kojeg  je zub vremena već načeo, uredno dvorište ograđeno pomalo nakrivljenim perdikama, sve to čini porodično ognjište Zekanovića u Balatunu.

Za Stojanku Zekanović i njenu majku Jelu dani promiču u oskudici, bolesti i borbi za goli život…
Navikle na nemaštinu, na čekanje pomoć dobrih ljudi, i dalje su skromne u željama.

 “Samo da mi je kupatilo, da imam i ja se okupati i majka! To mi je najpotrebnije”, priča Stojanka Zekanović iz sela Balatun.

U međuvremenu, za njihov težak život,  saznalo se zahvaljući emisiji "Ruka spasa" na programu BN TV…. Pojedini nisu mnogo čekali da pokažu humanost…

“Kuća mi je pokrivena, zahvaljajući svešteniku iz Batkovića”, kaže Stojanka I dodaje  da živi život sirotinjski.

Od  nekada velike, srećne porodice na okupu, domaćinstvo Zekanovića svelo se na dvije nejake žene, bez muške ruke koja bi im se našla u nevolji...

“Imala sam brata koji je nastradao nakon što se povredio na terenu u Boljevcima. Povreda se potom iskomplikovala i preminuo je od trovanja”, prisjeća se Stojanka Zekanović.

Zemlju što su imale dale su na doboš, kako bi se mogle liječiti… Za Stojankin žuč i postoji lijek, ali za majku Jelu i njenu staračku bolest ni vrijeme više nije ljekovito… Žal za rano izgubljenim sinom ne popušta je, a već par godina vezana je za krevet….

“Bila je ona i pokretna, posljednjih godina više uz pomoć štapa, a sada je pala u krevet i nije pokretna”, objašnjava njena kćerka Stojanka. 

Za svako lonče vode, za veš i suđe koje čeka da se opere… Stojanka mora zaliti pumpu i kantama prinositi vodu u svoj kućerak… 
Drva je još malo ostalo, a zimski dani još traju… Ove dvije žene ne odustaju od života, ali ne mogu same.. Da bi imale dostojanstven život, potrebno im je kupatilo i redovna novčana primanja za liječenje i hranu. 

Kontakt telefon za pomoć: 

Stojanka Zekanović
+387/ 066 – 498 - 930

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Stvarno

07.02.2021 20:02

Zalosno.Sta je samo ovakvih slucajeva.

ODGOVORITE
Name

Nikola ozren

07.02.2021 21:14

Humanitarni broj ljudi dajte to je najbolje.

ODGOVORITE
Name

Tadija

07.02.2021 23:46

Samo ne čekati političare nego im pomoći na sve moguće načine što prije. Muke su teške ko za ovakve porodice zna. Dajte da gasimo jednu po jednu muku. Čekajući truli sistem, komšije nestaju, najbliži su raspjevani negdje za volanom po vascijeloj planeti .... Ode vrijeme!

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

08.02.2021 03:47

Žalosno je da vlada ne brine o njima koliko toliko, njima je bitno da na tv pričaju kako nema “krize” za nas da napresujemo u svakom pogledu, vidi se kako, stam da ih bude!!!

ODGOVORITE
Name

А

08.02.2021 07:06

У мом селу је таква ситуација са сваким другим домаћинством. Стари, изнемогли, болесни, сами, без купатила, без воде у кући, без вц и тако живе читав живот. Еј, зачудо опет су сви увелико превалили 70- ту. Има их и по 90

ODGOVORITE
Name

Mladen

08.02.2021 10:39

Centar za socijalni rad ima budžetska sredstva za tu namjenu. Jedino ako ih nisu potrošili za kupovinu automobila, glasova ili asfaltiranje njivskih putevu u Donjem Brocu!

ODGOVORITE