Radojičić uputio ultimatum Dodiku - Rok 15.februar

Spremaju li se crveni pupoljci za proljeće?!

Republika Srpska 02.02.2021 | 23:31
Radojičić uputio ultimatum Dodiku - Rok 15.februar

Za dalji politički angažman u SNSD  Dodiku je postavio uslov da neki visoki funkcioneri te partije, za koje smatra da joj donose više štete nego koristi, budu skrajnuti. U iščekivanju Dodikovog konačnog odgovora, a rok je navodno 15. februar, Radojičić razmišlja o mogućnosti formiranja sopstvene partije. 

Kako je Milorad Dodik svojevremeno slovio za “dašak svježeg vjetra na Balkanu”, Igor Radojičić je godinama važio za “mladog i perspektivnog” socijaldemokratu. Ispostavilo se da je “dašak” kratko duvao u željenom smjeru, a od velikih očekivanja spram Radojičića u SNSD nije ostalo gotovo ništa.

Odnosi između ove dvojice političara godinama su se odvijali po modelu vruće-hladno. Ipak, nakon niza iznevjerenih očekivanja da će upravo Radojičić biti inicijator ozdravljenja teško inficiranog SNSD-a, ogrezlog u nepotizmu, korupciji i kriminalu, i posljednja nada je zgasla.

Dodik je svoj bijes nakon poraza na lokalnim izborima u Banjaluci prvo iskalio na njemu, smjenjujući ga sa čela gradskog odbora SNSD pred televizijskim kamerama i to dok se liječio od korone. Naknadne tvrdnje da ga nije smijenio u izbornoj noći, ne piju vode, jer se ubrajaju u Dodikove pljuni-pa-otari izjave.

Za Igora Radojičića su to bili teški dani. Obolijevanje od korone, briga za porodicu, izborni poraz i gubitak oca, bili su više nego dovoljni razlozi da se povuče iz javnosti.

Dodikovu izjavu iz izborne noći je shvatio kao gotovu stvar, ističući u svom prvom intervjuu nakon izbora da on na to ima pravo kao predsjednik stranke. Ali!

– Predsjednik SNSD-a je 15. novembra uveče javno smijenio i raspustio Gradski odbor u Banjaluci. Lično smatram da je to bio nepotreban potez, u afektu, kao i neke izjave nakon izbora. Ta odluka o egzemplarnoj smjeni, odnosno raspuštanju, nakon dugogodišnje saradnje i niza uspjeha koje sam lično u proteklih dvadesetak godina donio SNSD-u, za mene je bila veoma razočaravajuća.

Ionako bih se, nakon ovakvog izbornog rezultata, sa svojim saradnicima povukao sa čela Gradske organizacije SNSD-a, rekao je Radojičić za Nezavisne dan uoči primopredaje dužnosti Stanivukoviću.

ROK DO 15. FEBRUARA?

Iako je tada najavio da njegov “odmor od politike i javnosti može da bude i veoma dug”, Radojičić se, kada su se izborne strasti smirile, našao sa Dodikom licem u lice. Upućeni tvrde da je, za dalji politički angažman u SNSD, Dodiku postavio uslov da neki visoki funkcioneri te partije, za koje smatra da joj donose više štete nego koristi, budu skrajnuti.

Navodno, ultimativno je zahtijevao da, između ostalih, Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija na izborima 2022. godine ne mogu da budu kandidati ni za jednu značajniju funkciju ispred SNSD-a!

Izvori Istinito dalje navode da su “pregovori” između Dodika i Radojičića zastali kada je Dodik obolio od korone i završio u bolnici.

U iščekivanju Dodikovog konačnog odgovora, a rok je navodno 15. februar, Igor Radojičić, kako tvrde isti izvori, razmišlja o mogućnosti formiranja sopstvene partije.

Od informacija koje nisu potvrđene, ali dolaze iz krugova bliskih Radojičiću, poznato je da je njegova namjera da napravi partiju u kojoj neće biti tajkuna, niti “olinjalih” političkih figura koje iza sebe imaju brojne afere.

Navodno, već je spremno prvih stotinu ljudi koji bi trebalo da budu nosioci inicijative za osnivanje partije, po svemu sudeći, lijevog usmjerenja. Ona bi se, za početak, finansirala iz članarine i dobrovoljnih priloga, ali isključivo od vlastitog članstva. To bi, kako se smatra, spriječilo neformalni uticaj krupnog kapitala i interesnih grupacija na političko djelovanje partije.

Naravno, ima i onih koji tvrde da Radojičiću ne pada ni na kraj pameti da formira novu stranku, jer je duboko razočaran u politiku. Naročito, kako tvrde, zbog toga što je pokušao da igra pošteno.

Dodiku, ističu, nikad neće oprostiti bahatost i smjenu u izbornoj noći!

DODIKOV ANAKONDIN ZAGRLJAJ

Zanimljivo je da je Radojičić, uprkos činjenici da se Dodik prema njemu ponio krajnje potcjenjivački, smatrajući ga čak efemernim, ipak pokazao dobru volju. Neki bi rekli da je takva snishodljivost očekivana od Radojičića, ali se ona može tumačiti i kao politička mudrost. Ipak, Dodik i dalje u potpunosti kontroliše poluge izvršne vlasti u Republici Srpskoj i “nije mu se dobro zamjeriti”.

Nije prvi put da su Dodik i Radojičić jedan drugom pružili ruku nakon mjeseci krize u odnosima. Tako je bilo i 2015. godine, kada je Radojičić zaprijetio izlaskom iz SNSD-ovog Kluba u Narodnoj skupštini. Tada je nakon pregovora dobio ponudu da bude potpredsjednik stranke za kadrovska pitanja, a potom je dobio na upravu i Banjaluku.

Prvo ozbiljnije Dodikovo posrtanje upravo se i desilo nakon izbora 2014. godine, kada je morao da kupuje “papke” da bi zadržao većinu u parlamentu. Baš tu slabost iskoristio je Radojičić da pokaže neslaganje sa načinom na koji Dodik vodi partiju.

Sada je Dodikovo odsustvo iz javnog i političkog života tokom bolničkog liječenja pokazalo da se njegova partija bez glave ponaša kao rasuto stado ovaca. Vidjelo se i da je u prvim redovima SNSD malo onih koji su bili spremni da podmetnu vlastita leđa i brane partijskog šefa koji se našao na udaru javnosti zbog afere “Ikona”. Činili su to mahom igrači sporednih političkih rola i njegova porodica.

Naviknuti na čvrstu ruku vođe, svi su čekali bilo kakav signal s Paprikovca, u međuvremenu listajući portale i društvene mreže na svojim telefonima.

Ovakva situacija ide na ruku Radojičiću, ali je i dalje malo vjerovatno da će se Dodik olako odreći svojih korumpiranih kadrova, kojima uvijek može stati nogom na rep i obezbijediti bespogovornu poslušnost.

Radojičić, svjestan da se sa takvima teško može opstati na vlasti, nema mnogo izbora. Izlazak iz politike za njega nije opcija. Može i dalje da čeka u strahu od Dodikovog čeličnog stiska, ili da započne neku novu, vlastitu političku priču.

Proljeće je idealna prilika da se godinama sanjani pupoljci konačno i razviju.

ISTORIJA VJEČITE MLADOSTI I PERSPEKTIVE

Igor Radojičić (1966.) je u politici od rane mladosti. Bio je omladinski funkcioner u predratnoj Jugoslaviji. Od 1988. do 1990. godine bio je član Predsjedništva Saveza socijalističke omladine BiH.

Po formiranju Socijalističke partije Republike Srpske (jun 1993.), koja se smatra nasljednicom Saveza komunista BiH u Republici Srpskoj, postaje njen član i funkcioner u vrijeme kada se na čelu te partije nalazio Živko Radišić.

Kada među socijalistima dolazi do raskola, pet od deset poslanika SP u četvrtom sazivu Narodne skupštine RS, kao i mnogi odbornici, pa i čitavi odbori, napuštaju SP i formiraju Demokrasku partiju socijalista (DSP).

DSP je je osnovana aprila 2000. godine u Banjaluci. Za predsjednika DSP izabran je Nebojša Radmanović, a za njenog generalnog sekretara – Igor Radojičić.

Radojičić je u SNSD došao zajedno sa Radmanovićem i ostalim članovima DSP, kada su se ove dvije stranke ujedinile na zajedničkom saboru 1. maja 2002. godine. Tada je današnji SNSD od Stranke nezavisnih socijaldemokrata postao Savez(!).

Neki tvrde da je Radmanovićeva DSP i danas “živa”, da nije brisana iz registra stranaka kod Osnovnog suda u Banjaluci.Navodno, DSP uredno svake godine predaje Centralnoj izbornoj komisiji završni račun sa iznosom “0” (nula), čime ispunjava zakonom propisane uslove i može da se kandiduje na izborima.

(Istinito) 

Komentari / 65

Ostavite komentar
Name

Skeptik

02.02.2021 22:56

Radojičić je malo zakasnio. To je trebao uraditi 2014. kada je imao makar stanovati ugled u narodu. Sada je kompromitovan totalno...

ODGOVORITE
Name

glasnaroda

03.02.2021 01:13

kreteni

Name

borac

03.02.2021 05:09

Napustanjem SNSD-a sve moze popraviti.

Name

Goran Laus

03.02.2021 05:33

Eeee moj Igore.Ja sam u tebe gledao kao u boga.Nadao se da ces se rijesiti lopova koji pljackaju grad.Ali samo si usao u dilove s njim.Ti si 2015 trebao biti Drasko ali nisi imao petlje.Sad je gotovo.Jedino mozes da se prikljucis rusenju Dodika,sve ostalo je zakasnjelo.

Name

Semberija

03.02.2021 06:07

Igore, spremaju se pupoljci za proljeće i u Bijeljini. Ovaj novi privremeni ne zna dal' je pošo il' je došo, a i njegovi najbliži saradnici nisu ništa bolji.

Name

Re

03.02.2021 06:30

Baš tako, kad je imao priliku zbog ličnih interesa nije ju iskoristio.

Name

Sarma

03.02.2021 07:47

On je to i uradio, isfurao se sto nije bio premijer umjesto Zeljke. A mozda bi i bio da je Zeljka dobila Ivanica. Smirili su ga tako sto su mu obecali da ce biti kandidat 2016 za gradonacelnika BL. U sustini sve se vodi oko fotelje tako da mu je kasno da sad kao sto kazes glumi postenjacinu! Cak i da je drugaciji od ostalih u SNSDu kao sto vecina prica, dzaba mu kad nije samostalan!

Name

Re

03.02.2021 08:07

Dodik je čovjek kojemu je vrijeme za penziju! Što je radio, radio je, adios amigos!

Name

SNSD

03.02.2021 08:13

Pupoljci - Proleće - Unutarstranački izbori u SNSD BIJELJINA

Name

re Semberija

03.02.2021 08:13

Moguće da se Igoru spremaju pupoljci sa zatvorskim rešetkama zato što nije plaćana komunalna taksa.Novi gradonačelnik je juče iznio podatke da je grad Banja Luka oštećen za oko 500.000 maraka godišnje.

Name

Re semberija

03.02.2021 08:44

Eto i ti cucun 14-ti. Kako se vise ne stidite javljati?

Name

Re semberija

03.02.2021 09:18

Koliko covjek mora biti lud,da bude u toj lopovskoj i izdajnickoj stranci.

Name

Re "borac" RASPUCHIN

03.02.2021 09:33

Е "борац" , баш сте наивни. Како ће исправити када већ 33 године са "црвеном књижицом" јаше на грбачи народа а и бораца као што сте Ви а и ја? Није ми јасан такав начин размишљања? Шта треба? Можда , промјенити "дрес" и страну и наставити са "јахањем" још 33 године јер би то могао без проблема пошто је још прилично млад а неизраубован као огромна већина бораца а и осталог народа.

Name

Mihajlo

03.02.2021 11:18

Ipak ce na kraju zajedno u Focu, na duze druzenje, koliko su zla nanijeli ovom narodu, na kraju oni mu i ne pripadaju.

Name

re

03.02.2021 11:20

Kakva penzija budalo ima para ko blata gdje god ode iz RS samo u zatvor ako ode sve će izgubiti u RS i svijetu pokradeno.

Name

Nekako mi je

03.02.2021 14:08

Igor sav mrljav, imao je šansu kad je trebalo prelomiti, malo je zatalasao, ništa nije uradio, pustio da sve ide po inerciji i sad se svi sprdaju sa njim, posebno baja i Draško.

Name

DODIK CIRKUS

02.02.2021 23:36

GOVORENO JE DODIKU NE UHLJEBLJUJ NEGO STVARAJ SVOJU STRANKU. NIKAD NIJE HTIO. ON SE BAVIO SAMO KUPOVINOM. KUPI RADIKALA NIKOLI, KUPI KOMUNISTU ONOGA, E SAD CE SE TA KUPOVINA NARAVNO VRATITI. NE ZNA ON NEGO KUPOVATI LJUDE. A IMA KOD NAS JOS LJUDI KOJI SE NE KUPUJU.

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2021 08:21

Od formiranja SNSD - a priča se o njegovom cijepanju, a od toga nema ništa. Oni cijepaju druge i kupuju njihov kadar za vreću brašna.

Name

Tadija

03.02.2021 00:04

Ja, šta ti je ta jebena politika.

ODGOVORITE
Name

borac

03.02.2021 05:10

Nikakva politika moj Tadija to su klanovi i bande svi oblika.

Name

re

03.02.2021 05:18

Za sve normalno u RS, ova banda SNSD trebala je biti odavno iza rešetaka, a ne da glume nevine za dalji svoj kriminal i promjenom stranke u RS.

Name

Interesne grupe

03.02.2021 10:38

A ne narodna vlast.Tale,pljackaju,udaraju slozno ili se glodju zavisno od kolicine plijena.....

Name

Banja Luka

03.02.2021 05:13

Radojicic je proslost ,SNSD nema od 22,Mladi dolaze Vise nas je.

ODGOVORITE
Name

Бухаха

03.02.2021 05:17

Шта је ово? Само се неки цртани приказују.

ODGOVORITE
Name

Istinito

03.02.2021 05:30

Nazalost dzaba mu je sve, on jednostavno vise nema mjesta u politici, zadnji izlaz mu je formiranje stranke kako bi izbjego velike odgovornosti dok je upravljao gradom

ODGOVORITE
Name

Bog ti pameti dao

03.02.2021 12:33

Ko ce u tu stranku, koga moze da okuplja? Radi se o nepozeljnim, iskompromitovanim, prevarantima, izlapjelim politicarama a ne koja je stranka, kako se zove, da li je stara ili nova itd..... Djeluju iz svake i u svakoj isto.....

Name

Saznajemo

03.02.2021 06:14

DSP Nebojše Radmankvića se ujedinjuje sa SPS-om Gorana Selaka. Samo da znate.

ODGOVORITE
Name

Ami

03.02.2021 06:15

Za ovog mogu glasati samo ljudi bez imalo karaktera i obraza,koji glasaju i za Nesica.Ne moze,do juce sam krao s Dodikom,e od danas sam posten.Moze,ali prvo vrati sve sto si pokrao,pa onda idemo ispocetka.A to ce se desiti-nikad.

ODGOVORITE
Name

Profesor Okultis

03.02.2021 06:15

Okupljanj za Cucuna-14 tog.

ODGOVORITE
Name

rembrant

03.02.2021 06:26

banditu rudonjin sad si se probudio kad si vidio da tonete.i tebe i kumove i prijatelje rudonjine u focu dozivotno utamniciti.naravno na celu sa rudonjom.ZLIKOVCI odvratni.kolko ste pokrali i kako ste to oprali i legalizovali to treba da se ispita.

ODGOVORITE
Name

SNSD 1990

03.02.2021 06:26

Priča se po gradu kako je novi privremeni predsjednik SNSD Bijeljina prije par dana imao sastanak sa predsjednicima raspuštenih mjesnih odbora iz grada a sastanak vodio kao da je sastanak privremenog Gradskog odbora. Prisutnim ništa nije bilo jasno dok ga sekretar nije upozorio da su ovo predsjednici MO a ne članovi privremenog gradskog odbora. Ovo je za rubriku VEROVALI ILI NE

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2021 09:51

Hahahaha .... Jeste. Malo se zbunio...

Name

TOP 1982

03.02.2021 06:35

Osnuj partiju i okupi oko sebe bivse clanove SNSD-a koji su smjenjeni jer nisu htjeli da ucestvuju u kriminalu!

ODGOVORITE
Name

kk

03.02.2021 08:09

Bilo bi to ok, ali takvih nema.

Name

Ja

03.02.2021 06:36

Radojičić do lakata bio u ktiminalu, BL mu neće oprostiti ignorisanje ubistva. Od ljudi koje će povući sa sobom je slinavi Amidžić koji sa bratjom pljačka građane preko toplane koja ne radi. Svijetla budućnost ih čeka, otprilike kao čavića govnavog

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

03.02.2021 07:06

Radojičić je u Banjaluci ispušena muštikla , niko ga ne zarezuje ni jedan posto , dok je bio gradonačelnik odrekao se svojih prijatelja , školskih drugova i rođenih Banjalučana , ušao je u dil sa seljacima koji su okupirali Banjaluku , umjesto da je postao politički lider Banjalučana , postao je omržen što pokazuju i rezultati izbora , dakle Radojičić je uz Cvijanovićku i Tegeltiju i Špirića za Banjalučane jedna obična prošlost koja je čak postala omržena , proći će kao i onaj Talić , jer su ga Banjalučani zamrzili ...

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2021 09:15

Odlično zapažanje. Okrenuo je leđa poštenim kolegama, prijateljima, saradnicima... “Novi” su ga naravno iskoristili i bacili kao iscjeđenu krpu. To je i zaslužio.

Name

Snsdovac

03.02.2021 15:19

Slazem se, dok nije bio gradonacelnik cuo se sa mojim ocem, kasnije se ne bi javljao na telefon... Sreca nista nije ni trebalo al dovoljno da mu se br izbrise iz imenika

Name

Boris

03.02.2021 07:23

Svi političari stariji od 50 godina su prošlost jer su imali šansu koju su prokockali. Pogotovo oni koji su bili na bitnim funkcijama države i lokala. Samo nam novi i mladi ljudi mogu donjeti promjene, od izlapljelih i kriminalnih staraca možemo očekivati isključivo nove i veće probleme. Ista priča važi za poziciju i opoziciju

ODGOVORITE
Name

Rada

03.02.2021 07:55

tako je

Name

Zizi

03.02.2021 07:28

Osnovat ce novu stranku, a ne novu firmu da se narod zaposli.

ODGOVORITE
Name

XXL

03.02.2021 07:35

Objektivno,nemam nista protiv nekog,mnogi su dobili sve privilegije:gurali se u prve redove za pozicije,obogatili se,prestavljali se lazno kao patriote,pozivajuci se na Milu,lagali sebe i clansto zbog licnog interesa.Svi hoce da vladaju,rezultati NULA na rukovodnim mjestima.Daj samo meni,smjestili se u UO kojekakve placene komisije na sto mjesta dodatnih primanja,patriotizam i odgovornost nigdje.Ako podjemo od mjesnih zajednica pa dalje uvjek isti ljudi,mjere nemaju,rastjerali su cestite ljude zbog svoje pohlepe,zato smo tu gdje smo.....

ODGOVORITE
Name

Znakovi

03.02.2021 15:07

Tako je to kad seljadija zavlada jos kada im dadnes vlast pa to je nezaustavljivo.To su ljudi bez vizije bez sirine pogleda prema potrebama drustva bez prisutnosti empatije prema drugima ,a o zavicaju da i nepricamo....

Name

kk

03.02.2021 08:08

Trulež se ne može krpiti, čuj " da se skrajnu",gdje da se skrajnu ? Zna se šata treba uraditi, da je Radojičić nešto znao uradio bi do sada.Neka tihuje i dalje, završena je njegova priča.

ODGOVORITE
Name

Maras

03.02.2021 08:15

Najbolje da osnujes partiju i Ćućuna stavis za predsjednika stranke.

ODGOVORITE
Name

Snsd Bn

03.02.2021 08:16

Kod nas u gradskom odboru rasulo, smjenili Corica, on sa svojim ljudima nezadovoljan i priprema rezervni plan, Milovanovic preko novog privremenog predsjednika gradskog odbora unistava i ovo malo sto je ostalo od stranke, primili u agrarni za savjetnika licnost koja treba biti u Foci ili Tunjicama, pregovaraju sa propalim srrankama i propalim politicarima po gradu o jacanju gradskog odbora snsd, sta reci osim da smo dotakli dno.

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2021 08:42

Kako se ne stidis pisati da si u ovoj lopovskoj stranci? Okupili lopove od mice trecine pa hocete i dalje da pljackate.

Name

Re

03.02.2021 09:49

Nismo bolje ni očekivali ali si u pravu.... Dno!

Name

Re

03.02.2021 10:03

Kako mi je zao ove sektase. Samo kukaju i kradu.

Name

Ma

03.02.2021 10:09

Kod vas. Kolko kreativnosti tako vam. SNSD Posavina - SNSD Milan Jelic - SNSD Cuvarkuca - SNSD Kljucar - SNSD Teslar. Nama dovoljno. A za sta vi uzimate SNSD.

Name

Kole

03.02.2021 08:16

Kasno Marko na Kosovo stiže.

ODGOVORITE
Name

Arm

03.02.2021 09:28

Čovjek bez muda.Ti si istorija,a mogao si sve.

Name

Eh

03.02.2021 09:42

Brzo ste zaboravili koliko se Banjaluka razvila dok je Igor bio gradonacelnik sad sve ovoliko blatiti nije fer ..mislite da ce ovaj nedorasli cirkusant nesto dobro uraditi ovo jevsramota Bamjaluke

Name

Re Eh

03.02.2021 11:11

Drzi se kruzni tokova i trci u krug. Sto ne pises koliko je ljigo ostetio BL.?

Name

Polomljene miksete

03.02.2021 08:58

Imao je priliku da bude najbolji gradonacelnik na svijetu.Sam je odlucio da bude drugacije.

ODGOVORITE
Name

055

03.02.2021 09:06

Niti je uputio ultimatum niti ima mu.a,sto je i pokazao.Imao je vise prilika da to ucini ili da se jace profilise u SNSD,ali nazalost,nema hrabrosti za to.

ODGOVORITE
Name

komentar

03.02.2021 09:57

ovaj radojica bi prvo trebao da odgovara za sve ucinjeno i neucinjeno dok je bio na mjestu gradonacelnika!

ODGOVORITE
Name

Dex

03.02.2021 10:00

I Radojičić je dugo funkcioner, šta novo da ponudi, sve su to ćorci, varke za narod.

ODGOVORITE
Name

-

03.02.2021 10:28

Pokušava da se spasi sa broda koji sigurno tone.

ODGOVORITE
Name

Prezbeterijanac

03.02.2021 11:13

Igore prijatelju lično se poznamo.Ti si jesino svjetlo u ovakvoj ljevici koja je izgubila kompas.Pravi novu stranku jer ovakav SNSD je ogrezao u kriminal i nemoguće ga je očistiti.Rado ću ti pomoći ionako sam već dugo van politike ali sa tobom bi i u vatru jer znam kakav si čovjek.Veliki pozdrav iz Dubice.

ODGOVORITE
Name

Arena

03.02.2021 12:01

Gonite se vise sa strankama, ni pameti,ni savjesti ni ideologije ni plana za buducnost.Pustite nas da zivimo,ni Bog vas naplacati ne moze.

Name

Velis

03.02.2021 12:23

Da se granate. Prvo da odgovarate za sva nezakonita djela, pa onda supljiraj.....

Name

Banja Luka

03.02.2021 12:24

Igore proslost si ,tolike afere u javljas se jos,samo da prikrijes svojj i SNSD kriminal,afera toplana,zemljiste grada si dao tajkunima tj nista nisi uradio za svog mandata,a gradonacelnice mikseto najgore od svega nista nisi uradio povodom ubistva DAVIDA,treba te procesuirati za sav kriminal

ODGOVORITE
Name

Srculence

03.02.2021 13:27

Rano ste počeli likovati, to ti je kad se uš digne iz opanka

ODGOVORITE
Name

Lazarevo

03.02.2021 15:38

SAMO OSNUJ STRANKU. SNSD JE PROSLOST SHVATI .

ODGOVORITE