Osumnjičena lica "zaradili" više od 3,9 miliona evra

Krivična djela organiziranovani kriminal, međunarodna trgovina ljudima te pranje novca odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, prevare i zloupotrebu prava iz socijalnog osiguranja...

Bosna i Hercegovina 27.01.2021 | 11:45
Osumnjičena lica "zaradili" više od 3,9 miliona evra

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, a sve u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti sa policijskim djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, koji uz podršku  MUP-a RS, realizuju pretrese objekata i lišenja slobode na ukupno tri lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

- Objekti pretresa su pod nadzorom policijskih službenika, a u toku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su, zajedno djelujući, sudjelovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela, ostvarivana velika imovinska koristi, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, sa ciljem legaliziranja, ubacivana u financijsko poslovanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH uz napomenu da su "kaznena djela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a što je rezultovalo formiranjem Zajedničkog istražnog tima". 

- Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prevare i zlouporabe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona evra. 

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizovani kriminal, međunarodna trgovina ljudima te pranje novca.  

U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku, javnosti i medijima ne možemo saopštiti više detalja i informacija, naveli su iz Tužilaštva BiH.

(Agencije) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kekonja

27.01.2021 11:37

Boze daj da tuzilastvo BiH bilo sta tu uradi jer sve je to zatajilo..

ODGOVORITE
Name

Petar

27.01.2021 11:45

Narod veoma malo vjeruje u bilo kakve istrage protiv zločina, kriminala i bilo čega nezakonitog, jer do sad su se sve istrage i suđenja usmjeravali u pravcu da se žrtva osudi, a dželat oslobodi za počinjeno krivično djelo.

ODGOVORITE
Name

Postalo praksa

29.01.2021 09:15

Sto veci kriminal, vece i izrugivanje pravde, zakoni su takvo pimno osmisljeni da do tih procesa i ne dodje, pogotovo ako i dodje "vise sluze za nagradu i legalitaciju takvim (ne) djelima. Umrezeno je to sa bezbroj niti.... Ko je pomno(institucionalno) radio na njima ili nametnuto iz prakse iz takvih sistema, koji je interes, cilj, kome i cemu sluzi.... Pa valjda je jasno, samo onim iz kriminalno koruptivnog miljea.

Name

Dragan

29.01.2021 16:03

To hapse rome sto sa djecom organizovano prose po gradovima . Jakog li kriminala brate.

ODGOVORITE