Prvi telefonski razgovor Putina i Bajdena

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin imali su prvi telefonski razgovor u utorak.

Svijet 26.01.2021 | 21:36
Prvi telefonski razgovor Putina i Bajdena

Administracija Bajdena ranije je izrazila spremnost da radi sa Moskvom na sprečavanju isteka poslednjeg preostalog sporazuma o kontroli naoružanja između dve zemlje, ona navodno ne planira da pogorša odnose sa Rusijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u svom prvom telefonskom razgovoru sa novim američkim predsednikom Džoom Bajdenom da je normalizacija odnosa između Vašingtona i Moskve u interesu obe države. Dodao je da bi poboljšanje dijaloga između dve sile takođe koristilo čitavom svetu zbog njihovog uticaja na globalnu bezbednost i stabilnost.

Dvojica predsednika su telefonom razgovarala i o pitanju brzog približavanja isteka novog sporazuma START - poslednjeg sporazuma o naoružanju dve države koji ograničava svoj nuklearni arsenal.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je rekla da Bajden i dalje veruje da je gasovod Severni tok 2 loš posao za Evropu, kao i da će nova administracija razmotriti kaznene mere koje su SAD dosad uvele u vezi s gasovodom, preneo je Rojters.

Agencija prenosi da su Bajden i Putin bili zadovoljni razgovorom o produžavanju sporazuma o kontroli naoružanja Novi STAR", koji ističe 5. februara.

Predsednici su razgovarali i o Ukrajini, hakovanju američke digitalne kompanije Solar vinds i problemima u Avganistanu, dodaje Rojters.

Bela kuća je saopštila da je Bajden izrazio zabrinutost zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skeptik

26.01.2021 22:20

Već sutra, stari dementaš se neće sjećati s kim je razgovarao ???

ODGOVORITE
Name

Skeptik 2

27.01.2021 12:27

Zato on ima savjetnike i razgovori se snimaju i pišu! Skeptičan sam sti se tiče tvoje pameti, skeptik!

Name

Car

27.01.2021 05:14

Stari Dzo zabrinut zbog hapsenja Navaljnog zanimljivo propade im njihov projekat lose smisljen dabi okrivili sefa kremlja. Cisti svoje dvoriste od smeca.

ODGOVORITE
Name

Ante

27.01.2021 09:50

Treba riješiti ovu dilemu SAD ili Rusija, ko bude jači vlada svijetom, ovako samo se iscrpljujemo u nedogled.

ODGOVORITE