Bijeljina: Preminuo Đoko Pajić, potpukovnik VRS

Potpukovnik VRS Đoko Pajić preminuo je danas u Bijeljini u 72. godini.

Republika Srpska 23.01.2021 | 20:17
Bijeljina: Preminuo Đoko Pajić, potpukovnik VRS

Đoko Pajić rođen je 1949. godine u selu Zagoni kod Bijeljine. Poslije osnovne škole, upisuje i 1968. godine završava srednju ekonomsku školu u Bijeljini.

Iste godine počinje da radi u opštinskoj upravi Bijeljina, odakle je upućen i 1972. godine završava školu rezervnih oficira pješadije u Bileći. Vraća se u opštinsku upravu Bijeljina, gdje radi kao pomoćnik načelnika, a od 1983. godine kao načelnik opštinskog štaba teritorijalne odbrane.

U tom periodu, za doprinos u razboju i jačanju teritorijalne odbrane dobio je niz priznanja od opštinskog, regionalnog i republičkog nivoa, a 1988. godine odlikovan je od strane Predsjedništva SFRJ zlatnom medaljom za rad u istom periodu završava i pravni fakultet u Sarajevu.

Učesnik je odbrambeno-otadžbinskog rata od novembra 1991. godine  na dužnosti načelnika Štaba 17. partizanske brigade JNA, u činu rezervnog majora OS SFRJ.

Od njenog preformiranja od aprila 1992. godine na mjestu načelnika Štaba 1. semberske lake pješadijske brigade VRS. Tokom rata obavljao je i druge komandne dužnosti u IBK. Po završetku rata vraća se u Opštinsku upravu Bijeljina, gdje radi do penzionisanja 2008. godine.

U tom periodu, u dva mandata, bio je poslanik iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je predsjednik opštinske i republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca RS, jer je bio otac poginulog borca VRS.

Sahrana je u ponedjeljak u 13.00 časova na Gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

(BN)