Bista egipatske vladarke Nefertiti kakvu niste videli!

Slovački umetnik Tomaš Libertini napravio je bistu egipatske vladarke Nefertiti od voska, a u tome je imao čak 60.000 pomoćnika – pčela!

Zanimljivosti 20.01.2021 | 16:45
Bista egipatske vladarke Nefertiti kakvu niste videli!

Delo nazvano Večnost (Eternity) nastalo je na osnovu tri-de modela originalne biste vladarke drevnog Egipta za koju se veruje da je napravljena 1345. godine p. n. e., a čini deo stalne postavke berlinskog Novog muzeja (Neues Museum).

Bile su potrebne pune dve godine da bi skulptura od voska bila kompletno završena, piše portal Calvert Journal.

Najpre je „živa“ instalacija sa 60.000 pčela, u leto 2019. godine, izložena u Roterdamu u Kunsthal-u. Pčele su oko konstrukcije koju je umetnik osmislio i napravio polako počele da gomilaju vosak. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomáš Libertíny (@tomaslibertiny)

Nakon „doterivanja“, u decembru 2020. godine, Večnost je, u okviru Libertinijeve samostalne izložbe Melanholija (Melancholia), stigla pred posetioce galerije u Amsterdamu. 

Umetničko delo predstavlja omaž trajnosti dela prirode, kao i Nefertitinoj zaostavštini kao jednoj od najmoćnijih žena u istoriji. 

„Bista od pčelinjeg voska to povezuje sa idejom 'majke prirode'. Odabrao sam Nefertiti jer sam želeo da materijalizujem simboličnu kraljicu za koloniju. U istoriji nema mnogo žena čija se i slava i lice dovode u vezu sa njenim imenom“, kaže Libertini, koji je rođen u Slovačkoj, ali živi i radi u Roterdamu.

Delo je deo Libertinijeve serije Made by Bees, koja uključuje i druge skulpture od pčelinjeg voska – Bruta, rimskog senatora optuženog za atentat na Julija Cezara, i grčke amfore, takođe izložene u okviru Melanholije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomáš Libertíny (@tomaslibertiny)

„Želeo sam da proširim granice mogućnosti na polju stvaranja umetnosti uklanjanjem sebe iz 'čekića i dleta'“, rekao je Libertini o svom netipičnom izboru materijala, dodajući da su umetnici obično ograničeni samo svojim alatima i veštinama, a ne maštom.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar