SAD: Inauguracija predsjednika bez predsjednika

Inauguracija Džoa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Američkih Država biće obavljena u sredu tačno u podne po lokalnom vremenu.

Svijet 19.01.2021 | 21:40
SAD: Inauguracija predsjednika bez predsjednika

Biće to prva ceremonija u novijoj istoriji kojoj neće prisustvovati odlazeći predsjednik i prva dama.

Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsjednik SAD, na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija, tradicionalni govori, nastupi i bivši predsjednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbjednosnih prijetnji.

Nakon što položi zakletvu, Bajden će imati svoje prvo obraćanje naciji kao predsjednik, piše NBC njuz.

Kao i na prethodnim inauguracijama, očekuje se prisustvo većine članova Kongresa i Vrhovnog suda, ali i bivših predsjednika sa suprugama poput Baraka i Mišel Obame, Džordža i Lore Buš, Bila i Hilari Klinton, dok najstariji živi predsjednik Džimi Karter (96) i njegova supruga neće prisustvovati ceremoniji, ali su uputili najljepše želje.

Ceremoniji neće prisustvovati odlazeći predsjednik Donald Tramp i prva dama Melanija, jer će pre toga otputovati vojnim avionom na Floridu, čime je Tramp postao prvi predsjednik od 1869. godine koji nije prisustvovao inauguraciji svog nasljednika.

Potpredsjednik Majk Pens prisustvovaće svečanosti.

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li Dž. O'Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke među vatrogascima u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpevati pop zvezda Ledi Gaga.

Nakon toga, mlada pjesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pjesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspjela da pobijedi govornu manu koju je imala i po tome što je najavila da će se kandidovati za predsjednika SAD 2036. godine.

Slijedi nastup Dženifer Lopez i propoved dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora Afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Bajden će položiti zakletvu neposredno nakon što sat otkuca 12 sati, sa rukom položenom na svoju porodičnu Bibliju staru 127 godina koju će držati njegova supruga Džil i pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom.

Kamala Haris, prva žena afroameričkog i azijskog porijekla na mjestu potpredsjednika, zakletvu će položiti na dvije Biblije koje će držati sudija Sonja Sotomajer, inače prva Latinoamerikanka, članica Vrhovnog suda, pred kojom je inače 2013. godine Bajden položio zakletvu kao potpredsjednik.

Svoj govor Bajden je napisao uz pomoć članova porodice i višeg savjetnika Majka Donilona.

Po završetku ceremonije polaganja zakletve, Bajden i Harisova učestvovaće u promenadi s pripadnicima vojske na istočnom krilu Kapitol hila, a kako se navodi, to je vojna tradicija kojom se poštuje miran prenos vlasti na novog vrhovnog komandanta.

Poslije toga, predviđeno je da Bajden i Harisova sa supružnicima Džil Bajden i Dagom Emhofom odaju počast vojsci odlaskom na nacionalno groblje Arlington, u državi Virdžinija, gde će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika.

Nakon toga prvi put će ući u Bijelu kuću kao predsjednik i potpredsjednica, prva dama i prvi džentlmen, gdje će dobiti predsjedničku pratnju koja uključuje predstavnike svih rodova vojske.

Time će započeti virtuelna "Parada širom Amerike" u kojoj će učestvovati predstavnici svih američkih saveznih država i teritorija, a sam događaj vodiće glumac Toni Goldvin.

Zbog bezbjednosnih razloga otkazan je tradicionalni bal.

Veliko finale inauguracije je šou zvezda "Proslava Amerike", koji će se emitovati na televiziji i koji će voditi glumac Tom Henks uz pomoć Eve Longorije i Keri Vašington, i u kome će nastupiti Brus Springstin, Džon Ledžend, grupa Fu fajters, Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk, Demi Lovato i mnogi drugi.

Zbog nereda u Kongresu 6. januara preduzete su veoma jake bezbjednosne mjere, a događaj će obezbjeđivati 25.000 pripadnika Nacionalne garde i tajne službe.

Mesto inauguracije je obezbijeđeno visokim ogradama, a prostor između Kapitola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona.

Takođe su za saobraćaj zatvoreni i mostovi iz Virdžinije.

(Tanjug) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Budo72

19.01.2021 21:37

Da vam je da je Tvamp ali na vašu žalost nije.

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2021 22:53

Zalud se radujes balance usrano

Name

Re Bvudo

20.01.2021 06:37

Nikad nije gotovo dok nije gotovo. Postoji varijanta i da vojska uhapsi Bajden a. Ali i da bude predsednik mesec dva tri pa na kraju još nije bio Vojni sud a on je zadnji. A dešavalo se i prije da budeš predsednik i godinu dana i da te onda sud smeni. Tek sad idu prijave za pedofilstvo itd kradžu na izborima i prijava za izdaju. Tu izdaju koju oni imaju u zakonu a mi nemamo. Tako da ništa nije gotovo.

Name

Direkt

20.01.2021 11:17

Eto, zato Bajden je, na vašu sreću. Već vidim fabrike, investicije... Ima BiH sada da bude interesantna. :)))

Name

Banja Luka

19.01.2021 22:51

Trump won!✊

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

19.01.2021 23:01

Hahaha, čuj položiti zaklervu nad dvije biblije..Kao jedna nije dovoljna. Hahahaha

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.01.2021 11:20

Zašto slagati Boga zakletvom na jednoj Bibliji, kada može na dvije. :)))

Name

???

20.01.2021 06:34

Zasto ovoliko zakljucavanje, blokada, kad su tako nadmocno pobijedili? Zasto maske, kad su obecavali suprotno? Gdje je predsjednik Tramp, kakav smisao i poruku ima ova "ceremonija"?

ODGOVORITE