Saobraćaj se odvija otežano zbog mraza i niske temperature

Zbog mraza i niske temperature saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija otežano i usporeno, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Republika Srpska 19.01.2021 | 07:28
Saobraćaj se odvija otežano zbog mraza i niske temperature

Iz Saveza napominju da vozači posebno pažnju treba da obrate na dionice u sjenovitim dijelovima, u višim predjelima i preko planinskih prevoja gdje osim poledice na kolovozima ima i zaostalog snijega, kao i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog organizovanja liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja i bogojavljenske litije, koja će biti organizovana danas u Banjaluci, doći će do potpune obustave saobraćaja u pojedinim ulicama od 11.00 do 14.00 časova.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom, pa se preporučuje kretanje alternativnim pravcima.

Izgradnja kružne raskrsnice vrši se u Laktašima na magistralnom putu ka Klašnicama, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i ona čije odredište je prije zone radova, a sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put.

Zbog izvođenja radova u tunelu "Brčigovo" na dionici magistralnog puta Sastavci-Ustiprača, izmijenjen je režim saobraćaja i privremeno postavljena saobraćajna signalizacija.

Prevoz vangabaritnog tereta odvijaće se danas na relaciji granični prelaz Gradiška - gradilište novi most Gradiška, kao i na dionici puta Prijedor–Novi Grad-granični prelaz Gradina.

Na dionici međuentitetska linija Stanić Rijeka-Doboj-međuentitetska linija Karuše, kao i na međuentitetskoj liniji Hrgovi-Donji Blaževac-Lončari-međuentitetska linija Lepnica i međuentitetska linija Banj Brdo-granični prelaz Rača kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, pa se vozači treba da voze opreznije i da poštuju uputstva.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

Zbog sanacije klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja od maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina u toku je rekonstrukcija puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici u opštini Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U FBiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen /Prozor-Jablanica/. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na magistralnom putu Livno-Šuica /na prevoju Borova Glava/ upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim časovima.

Na graničnim prelazima nema dužih čekanja pri prelasku granice.

Državljani BiH za ulazak u Srbiju ne moraju imati pi-si-ar test, kao ni za ulazak u Crnu Goru.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar