Ruski opozicionar Navalni u avionu na putu za Moskvu

Jedan od najglasnijih kritičara Kremlja, Aleksej Navalni u nedjelju se u Berlinu ukrcao u avion kompanije “Pobeda”, kojim će vratiti u Rusiju prvi put od kako su ga pokušali otrovati, rekli su očevici za Reuters.

Svijet 17.01.2021 | 18:10
Ruski opozicionar Navalni u avionu na putu za Moskvu

“Uhapsi će me? Mene? Pa ja sam nevina osoba. U Njemačkoj mi je bilo dobro, no povratak kući uvijek je bolji“, rekao je on novinarima pri ulasku u avion.

“Evo u kolikoj su mjeri oni kukavice, jadnici i vrijedni poruge“, napisao je Navalni na Instagramu prije polijetanja, ismijavajući i u ostalim porukama na Twitteru drastične mjere poduzete na aerodromu Vnukovo u Moskvi.

Novinari AFP-a, koji su se na aerodromu u Berlinu ukrcali u isti avion kojim putuju Navalni i njegova supruga Julija, javili su da je avion poletio nakon 15:00 sati po mjesnom vremenu.

Na aerodromu Vnukovo, gdje se slijetanje aviona očekuje u 19:20 sati, razmještene su interventne policijske snage, a grupa od oko 200 njegovih pristalica okupila se ispred barijera koje bi im trebale blokirati pristup dvorani za dolaske, prenosi AFP.

Ruska policija uhapsila je nekoliko pristalica Navalnog na aerodromu Vnukovo, dok su čekali da on sleti, javio je OVD-Info, na koji se poziva Tanjug.

Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama može se videti kako policajaci odvode sa terminala na Vnukovu opozicionu političarku Ljubov Sobolj, prenosi Reuters.

“Kao i obično, za ruske je vlasti karakterističan strah“, rekao je Navalni, uspinjući se stepenicama u avion.

Rekao je da je “vrlo sretan“ što se vraća te je dodao da se “Rusiji nema čega bojati“.

Od kako je najveći neprijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se namjerava vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti “prisiljena“ privesti ga i uhapsiti zbog kršenja uslovne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

Iz FSIN-a kažu da Navalni nije poštovao uslovnu zatvorsku kaznu iz 2014. godine dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovno javlja najmanje dva puta mjesečno.

Navalni optužnice protiv sebe smatra politički motovisanima.

Njemački odgovori na ruske upite u vezi sa situacijom oko navodnog trovanja Navalnog ne sadrže nikakve činjenice, izjavila je ranije u nedjelju portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Vidjela sam naslove u kojima se kaže da je Njemačka odgovorila na sva ruska pitanja. Pozvala sam naše stručnjake koji se bave tim pitanjem da bih čula da kažu: ‘Naravno, dobili smo odgovore od njemačke strane, ali problem je u tome što, kao i obično, nemaju veze s jezgorm stvari’“, rekla je ona u intervjuu za TV kanal Rosija-1, prenosi Tass.

Njemačko Ministarstvo pravde saopštilo je u subotu da je dalo transkripte intervjua s Navalnim Rusiji, u sklopu moskovske istrage o njegovom trovanju, zahtijevajući “temeljnu istragu zločina”.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Za svaku

17.01.2021 17:36

Pohvalu. Covjek zacrtao sebi liniju i cilj i ne skrece. Puna podrska ovom Drasku, borcu protiv mracnih diktatorskih sila.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2021 18:30

Ne zasluzuje on nikakvu pohvalu.On je obicni izdajnik,sluga i placenik Zapada kojem je cilj slabljenje i razbijanje Rusije.

Name

Za re

17.01.2021 20:32

Kao i svaki diktatorski rezim u svijetu i oni izmislili pricu o ugrozenosti i drzave i naroda, a sebe prikazuju kao cuvara i spasioca istih, svi neposlusni i opzicija su izdajnici, itd. A ti jadan nasjeo na tu pricu a zivis kao i mnogi nasi na tom strasnom zlom Zapadu bez slobode, kako ga Putin opisuje.

Name

Đorđe

17.01.2021 17:44

Ovaj Navaln je hrabar čovjek, svaka ti čast. Možeš i ovdje kod naših diktatora biti demokrata, i to je velika hrabrost, ali ti diktatori ovise o zapadu i nemaju nuklearnu bombu. Za Rusiju se ovo nemože reći. Rusija jeste regionalna vojna sila, ali kada imaš u vidu da posjeduje nuklearke, pa ona ja svjetska vojna sila. Diktator tamo ne brine za Njemačku, Francusku, V. Britaniju i slič., Rusija je jedna od zemalja, koja proizvodi robu zvana "Novac", a to je kvaka. pozdrav za Navalna i puna podrška u političkom radu, volim Rusiju, a ne ruske mafijaše.

ODGOVORITE
Name

Bravo

17.01.2021 18:39

Djordje. Gore ruski narod, dolje ruski diktatorski rezim, rezimi, vec 100 godina.

Name

@Djordje

17.01.2021 19:15

Nista Rusija ne proizvodi pa tako ni novac,nego prodaje prirodne resurse plin i naftu.Proizvodi samo oruzje.

Name

Prijedorčanin

17.01.2021 18:55

Odmah u Sibir neka produži. Budala. Traži prijatelje na Zapadu, a oni bi da unište Rusiju. Tako su navukli i pisca Pasternaka dali mu i Nobelovu nagradu za Doktora Živaga pa kad je čovjek na kraju vidio kakve su njihove namjere nije htio da je primi.

ODGOVORITE
Name

Da, ali

17.01.2021 20:21

Ti boljsevici, uopste nisu bili bolji nego su zlocinci od kojih se Rusija nemoze oporaviti do danas, imaju boljsevike na vlasti.

Name

General

18.01.2021 07:33

Njemacka ce dobit Sjeverni tok i poklopit usima. Oni ce svoj interes da ganjaju.

ODGOVORITE