Nacrt budžeta pred Savjetom ministara do kraja mjeseca

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je u intervjuu Srni da je završen posao na nacrtu budžeta za ovu godinu i da očekuje da će do kraja mjeseca biti pred Savjetom ministara.

Bosna i Hercegovina 17.01.2021 | 12:25
Nacrt budžeta pred Savjetom ministara do kraja mjeseca

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je u intervjuu Srni da je završen posao na nacrtu budžeta za ovu godinu i da očekuje da će do kraja mjeseca biti pred Savjetom ministara.

"Prema usvojenom Globalnom fiskalnom okviru, budžet za institucije BiH za ovu godinu je povećan i iznosi milijardu i 27 miliona КM, dok za spoljni dug ove godine izdvajamo 843 miliona КM", istakao je Bevnda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je naglasio i da direktna zahvatanja s jedinstvenog računa za institucije BiH iznose 780 miliona КM, dok su ostalo vlastiti prihodi.

"Znači, nisu to velika povećanja, a mnogo je obaveza pred nama i opet će biti nezadovoljnih", rekao je Bevanda i dodao je da ima niz okolnosti koje su uticale da budžet nije usvojen do kraja prošle godine, te smatra da su one prvenstveno političke prirode.

Bevanda je istakao da Ministarstvo finansija i trezora pokušava da ispoštuje rokove koliko je moguće u cijeloj situaciji.

"Nakon što je Fiskalni savjet usvojio Globalni fiskalni okvir pripremili smo Dokument okvirnog budžeta za period 2021-2023. godina koji je usvojio Savjet ministara i to je red koraka do budžeta", pojasnio je Bevanda.

On je konstatovao da je prošla godina bila veoma teška, te se moralo reagovati u više oblasti zbog epidemije virusa kovid-19.

"Imali smo i pad prihoda od PDV-a i niz otežavajućih okolnosti. Bilo je i dugih pregovora za kredite koje smo imali sa MMF-om i EU i taj novac namijenjen je za budžete entiteta koji nose veliki teret kada je riječ o socijalnim davanjima i zdravstvu. Na kraju, imali smo inicijativu da se smijeni ovaj Savjet ministara od onih istih koji pitaju zašto sada privremeno finansiranje i zašto kasni budžet", kaže Bevanda.

I pored privremenog finansiranja, dodao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara, izvršavaju se svi zadaci institucija BiH iako, kako kaže, on preferira da se budžet usvaja u toku kalendarske godine.

Кad Savjet ministara završi svoj posao, pojašnjava Bevanda, onda se nacrt budžeta dostavlja ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH, a završnu riječ daje Parlamentarna skupština BiH koja i usvaja budžet.

Ocjenjujući godinu za nama kad je riječ o resoru finansija, Bevanda je rekao da je godina bila teška u svakom smislu, ali da moramo biti zadovoljni kad se napravi završni račun.

Ministarstvo finansija i trezora, kao i cijeli Savjet ministara, naglašava ministar Bevanda, imali su niz neplaniranih aktivnosti koje je sa sobom donijela pandemija virusa kovid-19.

"Poptuno se promijenio i način rada i cijeli svijet se susreo s teškim i nepoznatim okolnostima. Uspjeli smo obezbijediti novac kroz naš budžet za neku hitnu pomoć, a tu je bio i kredit MMF-a koji je nakon peripetija s raspodjelom dostavljen enitetima. Кao što se zna na nivou BiH mi ne koristimo taj novac za podršku budžetu i upućen je na adrese onih koji su se direktno borili s ovim opakim virusom", istakao je Bevanda.

On je dodao da je Ministarstvo servis institucijama i da su nastojali da iskordinišu sve procese, da plaćanja putem trezora idu redovno, da se redovno otplaćuje spoljni dug i da se pregovora o novim projektima s međunarodnim institucijama tako da nije zaustavljeno ni finansiranje važnih infrastruktirnih projekata na koridoru "Pet-ce".

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Hehe

17.01.2021 12:05

Alan Ford No1

ODGOVORITE
Name

KO JE UKRAO

17.01.2021 12:50

PARE ZA IZBJEGLICE. MINISTRE.

Name

Неко

17.01.2021 12:08

Сад можеш ићи на одмор у Сплит , пуни сисе заморио.

ODGOVORITE
Name

Ja iiiii

17.01.2021 12:12

Dobro jutro Malovino-malovoda (Bevanda)gdjesi bio do sad ? Dok taj tvoj nacrt tlocrt bokocrt budžeta prođe sve potrebne procedure doći će rebalans pa opet nacrt tlocrt .... i tako druga polovina tekuće godine sto si ministre ti vrijedan i inteligentan zajedno sa tom tvojom klapom da covjek poludi gledajući i čekajući kad i šta ćete uraditi bagro lopovska!

ODGOVORITE
Name

Borac

17.01.2021 12:14

Idi vise u penziju matora drtino.

ODGOVORITE
Name

Drc

17.01.2021 12:25

Idi kuci nakazo od covjeka!!

ODGOVORITE
Name

X2O

18.01.2021 12:04

Ovaj klepan se naklepo more mu biti i praunucadima,ako ih ima.

Name

Podocnjaci

17.01.2021 12:41

Zna li ko ovu dijagnozu

ODGOVORITE
Name

Meha

17.01.2021 13:07

Ovaj je izgleda sa GALAPAGOSA.

Name

Mašala

17.01.2021 12:42

Šta sve nećemo doživjeti, da se i "Pantelija"pita za nešto.

ODGOVORITE
Name

Ne vrijeđate

17.01.2021 13:45

...Hrvata! Nije on Bošnjak! Bošnjacima se sve govori a Hrvatima se sa respektom pristupa.

ODGOVORITE
Name

0001

17.01.2021 14:21

Vidi se koliko radite u januaru pravite nacrt budžeta, niste imali vremena da to uradite u septembru, puno ste radili. Sramota

ODGOVORITE