BL: Pandemija im nije pokvarila planove u 2020.

U Banjaluci je u prošloj godini zaključeno 919 brakova što je, s obzirom na pandemiju virusa korona, blizu godišnjeg prosjeka broja vjenčanja.

Republika Srpska 17.01.2021 | 12:05
BL: Pandemija im nije pokvarila planove u 2020.

Bez obzira na epidemiološku situaciju, brakovi se nesmetano sklapaju, ali uz određene preventivne mjere.

Kako ističu u Odjeljenju za opštu upravu, broj vjenčanja u 2020. godini nije značajno smanjen u odnosu na broj vjenčanja prethodnih godina, samo je različita njihova dinamika i način na koja su obavljena.

Tako je u 2020. godini, na teritoriji grada Banjaluke, zaključeno 919 brakova, a poređenja radi, u 2019. godini ukupan broj zaključenih brakova je bio 1.123.

"Mada se broj brakova, koji će biti zaključeni u toku jedne godine nikada ne može planirati, dosadašnja iskustva matičara su takva da se u Banjojluci prosječno zaključi oko 1.000 brakova svake godine ",  navode iz resornog odjeljenja.

Prošla godina, prema njihovim podacima, je specifična po tome što je vrlo malo brakova zaključeno van službenih prostora odnosno u restoranima i svadbenim salonima.

"Za naše matičare, naročito usložnjena dinamika bila je u ljetnjem periodu, kada se, u pravilu, obavlja najveći broj vjenčanja, a prošle godine, i proljetni termini su prebačeni za ljeto i početak jeseni u očekivanju relaksiranja pandemijskih mjera i stvaranja uslova da se vjenčanja obave kao svadbe, sa širim krugom zvanica, što se nije desilo", kazali su iz odjeljenja.

Tako je tek nekolicina vjenčanja obavljena u restoranima. Sva ostala vjenčanja obavljena su u užem krugu porodice mladenaca, kumova i nekolicine prijatelja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske ili u atrijumu Gradske uprave, ako je riječ o vjenčanjima radnim danom.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar