Oporavak privrede ni na vidiku, vlasti ništa ne čine

Ekonomske prognoze kažu da oporavak ekonomije u BIH ne treba očekivati uskoro. Prema mišljenju ekonomista nekoliko je ključnih faktora koji će uticati na ekonomski i privredni oporavak.

Bosna i Hercegovina 15.01.2021 | 19:34
Oporavak privrede ni na vidiku, vlasti ništa ne čine

Prva polovina ove godine u ekonomskom smislu mogla bi da bude gora nego u prošloj godini. Pad zaposlenosti, blokade određenih preduzeća, budžetska nestabilnost – sve je to na listi problema koji će se pojaviti do ljeta – progonoze su ekonomista.

Predviđaju da se postepeni oporavak u najboljem slučaju može očekivati tek krajem ove ili početkom naredne godine.

''Dostizanje nivoa privrednih aktivnosti iz  2019. možemo očekivati u 2022. godini. Tek tada kada privredna aktivnost krene naprijed BIH treba da se pozabavi privrednim reformama i pravim oporavkom, a to treba da bude zasnovano na razvoju domaće proizvodnje, poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, jer imamo resurse''- kaže prof. dr Mirjana Orašanin.

Ukoliko ekonomije, prije svega, Njemačke, a onda Italije, Hrvatske i Srbije počnu rasti i bh. ekonomija će stati na noge. Međutim, oporavak neće zavisiti samo od toga.

''Oporavak naše privrede zavisi i od politike. Zavisi od toga koliko su naše vlasti spremne da pokrenu ekonomiju da pomognu privredi da ona zaživi''- kaže ekonomista Predrag Duduković.

Ekonomisti poručuju da bez obzira na budžetske probleme koji su neminovni, ne treba drastično rezati troškove i smanjivati javnu potrošnju. To bi, kažu, bilo kontraproduktivno.

''Potrošnja se mora zadržati na postojećem nivou i nikako ne bi tebalo doći do smanjenja potrošnje, jer onda privreda ne može da se razvija. Ista potrošnja dovodi da se preduzeća razvijaju''- kaže Duduković.

Bh vlasti prema mišljenju ekonomista moraće da obezbjede i kvalitetne međunarodne kredite. A osim kredita i konretne, realne i sprovodive mjera za izlazak iz krize.

''Ono što je karakteristika tih mjera je da budu brze. Ukoliko se danas odluči jedno, sutra može da bude drugo, a to stvara neizvjesnost. Možda u drugom kvartalu  ove godine možemo očekivati neke pomake, jer je bilo velikih korekcija, ali ne trebamo očekivati vraćanje ekonomije na nivo 2019. godine ukoliko ne budu diskrecione mjere usmjerene na potrošnju'' – kaže za BN TV ekonomista i autor knjige ''Ekonomski život RS'' Saša Stevanović.

Oporavak u BiH u značajnoj mjeri mogao bi zavisiti i od ljetne sezone, odnosno od toga da li će biti omogućen dolazak dijaspore i turista u Bosnu i Hercegovinu.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BL

15.01.2021 19:41

Al sta kaze ministrica finansija - neto zaduzenje od 120 mio KM... hahaha

ODGOVORITE
Name

ekonomista

15.01.2021 20:59

Cuj, oporavak ekonomije, ha, ha.. E bas se slatko nasmijah.

ODGOVORITE
Name

RS

15.01.2021 21:06

Kakav oporavak mi tonemo u sunovrat to znaju i ptice na geani.

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC

15.01.2021 22:33

Znaci po ovome strucnjaku nista ne treba mijenjati,znaci da se nastavi ovim putem.Treba da se zaduzuje svaki mjesec da bi se te pare trosile I krale u nedogled.E mora da si dobio diplomu u Sirokom Brijegu

ODGOVORITE
Name

mislim

16.01.2021 06:25

nije po diplomu ni isao uplatio na racun dobio brzom postom.

Name

Potrosnja

16.01.2021 08:24

A kome ce privreda prodavati svoje proizvode i usluge ako se potrosnja smanji?? Kako mislite da se privreda razvija a da ne prodaje ono sto proizvede? Covjek je u pravu...

Name

mislim

16.01.2021 05:05

Ne pricajte glupost ma kakva i koja ekonomija postavlja se pitanje dali ce se njemacka oporaviti a ne mi prosjaci koji zivimo od MMF-a

ODGOVORITE
Name

Fenix

16.01.2021 05:16

Sav svjet se bori za tržište a BiH nemože dobijati kredite ako zaštiti domaće proizvode.Zaledjena govedina,svinjski papci,kiseli kupus ,razna roba sumljivog kvaliteta,halo pa flaširanu vodu više pijemo iz uvoza nego domaću.Uveliko smo zagazili u dužničko ropstvo.Svi nas ucjenjuju.

ODGOVORITE
Name

Sana

16.01.2021 06:42

Evropa i svjet se tek zatvaraju i sve ide u propast a vi pricate o oporavku.

ODGOVORITE
Name

Djoks

16.01.2021 07:45

A jel vi razumijete da privreda ne interesuje nikoga?? Ali nikoga..

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

16.01.2021 08:52

Kako ne preduzima ništa? Prduzima sve da uništi svaku mogućnost da se nešto korisno uradi za ovaj napaćeni i izluđeni narod. I jako dobro rade svoj posao. Za tako dobro odrađen posao stvarno su malo plaćeni.

ODGOVORITE