Radnici Gradske uprave Trebinja traže svoja prava

Zaposleni u Gradskoj upravi Trebinje jedini su u Republici Srpskoj koji nemaju najnižu zagarantovanu cijenu rada koja je definisana posebnim kolektivnim ugovorom, zbog čega je Sindikat Gradske uprave danas zatražio zaključivanje novog kolektivnog ugovora sa poslodavcem, kojim će biti definisana prava radnika koja im po zakonu pripadaju.

Republika Srpska 13.01.2021 | 14:50
Radnici Gradske uprave Trebinja traže svoja prava

Predsjednik Sindikata Uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je novinarima da su danas sa gradonačelnikom Trebinja imali sastanak na kojem su iznijeli zahtjeve, a da će radnici u petak započeti pregovore sa gradonačelnikom u vezi sa zaključivanjem novog kolektivnog ugovora.

"Sindikat uprave će do kraja januara u Trebinju organizovati sjednicu našeg Glavnog odbora kako bi se solidarisali sa zaposlenima u Gradskoj upravi i pružili im podršku na ostvarivanju njihovih prava. Mi, kao ozbiljan Sindikat, angažovali smo i advokatsku kancelariju koja će, ukoliko ne dođe do dogovora, zastupati radnike da ostvarimo njihova prava", rekao je Marić i izrazio nadu da će do tog dogovora doći. 

(BN/Srna) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zasto

13.01.2021 14:09

Nisam siguran, ali zasto se ne definisu plate i kategorije za radna mjesta u javnom sektoru. Evo npr. u Njemackoj imate klase od E1 do E15. Tacno se zna, tj. je definisano ko koliku platu dobija - od portira, cistacice, racunovodstva, IT itd. preko "sefova odjeljenja" (po kategoriji odjeljenja tj sektora) do direktora institucije. I tu je znaci vec zakonom definisano: E1 je naj niza plata i nema vise nikakve matematike.... Isto tako plate u kategorijama samo se mogu dizati procentualno, ali posle usvajanja i definicije plata na drzavnom/republickom nivou od strane budzetskih vladajucih organa, itd. itd.

ODGOVORITE
Name

Borac

13.01.2021 16:41

Glasali ste,sada gledajte i trpite. Morate onu litru ulja i smotak toalet papira odplatiti.

Name

Buljavi

13.01.2021 14:19

Jel to onaj sindikat sto je u Doboju trazio da se priznaju izborni rezultati?

ODGOVORITE
Name

Dado

13.01.2021 14:35

Ima li viška zaposlenih, ima li starih službenika koji olovku nisu uzeli u ruku otkako je Vučurević izgubio izbore, koji samo kritikuju,a rezultati rada nula.

ODGOVORITE
Name

Sindikat uprave

13.01.2021 15:39

Je jedini od sindikata koji zastupa oblast u kojoj je mnogostruko viška zaposlenih i oni se olako dogovore sa poslodavcem jer su im zajednički obostrani interesi. Šta radi sindikat trgovine? U RS više od pola zaposlenih u privatnom sektoru radi u trgovinama (neplaćeni prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika je pravilo, plata-minimalac na banku+ponekad dodatno mrvice na ruke u kovertu, za regres su čuli samo na wikipediji, jedina veza radnika sa sindikatom je ta da se radniku odbija od plate mjesečno iznos za sindikat, zatim mobing itd.itd)

ODGOVORITE
Name

Trebinje

13.01.2021 16:18

Je li moguce da to I'ma u mocnom trebinju ,

Name

Rajka

14.01.2021 09:18

Sta sad trazite trebinjci eto vam Luke obecavao vam je da cete imati sve dobrobit tog grada kako vam je obecavao eto vase iskrenosti jd vaseg lukice.Neka vas bas sisaju crveni luka multimilijarder a vi jstali ovce da vas svaki put samo sisaju.Imate pakete 50 km dala vam je vlast crvena sta hocete mozete zivjeti do sledecih izbora ,Zato samo cutite i nejavlhajte se.

ODGOVORITE