Njemačka predložila novog visokog predstavnika za BiH, ostali ćute!?

Izvori iz Evropske unije (EU) su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da su o imenu Christiana Schmidta čuli u medijima, i da nemaju nikakvu potvrdu o njegovom mogućem imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 05.01.2021 | 10:55
Njemačka predložila novog visokog predstavnika za BiH, ostali ćute!?

Kako RSE iz istih izvora saznaje, u četvrtak, 7. januara, o Bosni i Hercegovini će se raspravljati u Briselu na Političkom i bezbjednosnom komitetu EU, gdje će učestvovati i šef delegacije u BiH, Johann Sattler. Ne isključuje se mogućnost da se na tom sastanku govori i o izboru novog visokog predstavnika.

Istovremeno, Margret Uebber, ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini obavijestila je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kako je prijedlog Njemačke da novi visoki predstavnik u BiH bude Christian Schmidt.

Ovo je za RSE potvrđeno iz Predsjedništva BiH, uz pojašnjenje kako Kolektivni šef države u ovakvim situacijama ne može ništa komentarisati, već da se radi o protokolu.

Christian Schmidt je političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede Njemačke.

Koje kriterijume treba da ispuni BiH?

Trenutni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je Valentin Incko. Ovu funkciju obnaša od 1. marta 2009. godine, kao diplomata koji ima najduži staž na tom mjestu, u odnosu na svoje prethodnike. Ovaj austrijski diplomata je sedmi visoki predstavnik u BiH, od 1996. godine.

Prije njega su bili: Miroslav Lajčak (2007.-2009.), Christian Schwarz Schilling (2006.-2007.), Paddy Ashdown (2002.-2006.), Wolfgang Petrisch (1999.-2002.), Carlos Westendorp (1997.-1999.) i Carl Bildt (1995.-1997.)

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini o mogućnosti da Schmidt bude novi visoki predstavni, za RSE su odgovorili da i dalje imaju “doslijedan stav po pitanju BiH koji se tiče ispunjavanja kriterija za prestanak međunarodne supervizije”.

“Bosna i Hercegovina mora ispuniti konkretne kriterije koje je ustanovio Savjet za implementaciju mira kako bi napredovala i prestala biti predmetom međunarodne supervizije”, navodi se u odgovoru Ambasada SAD-a, u kojem podsjećaju na kriteriji 5+2, koji su uslov za prestanak međunarodne supervizije u BiH.

“Kriteriji 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka EU i dok se oni u cijelosti ne ispune, OHR će imati značajnu ulogu u pružanju pomoći i praćenju provođenja Mirovnog sporazuma. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanju ovih zadatih kriterija”, navedeno je u odgovoru ambasade SAD u BiH.

Za ukidanje OHR-a su 2008. godine postavljena 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko Distrikt, fiskalna održivost BiH, te zaživljavanje vladavine prava.

Ona podrazumijevaju usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenje zakona o strancima i azilu i usvajanje Državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

Dva cilja su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na koncu pozitivno mišljenje Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira.

Iz ambasade Velike Britanije u BiH navode za RSE kako “neće da spekulišu o imenima”, te napominju da bilo koji kandidat mora proći zvaničan proces imenovanja.

“Kancelarija visokog predstavnika kontinuirano ima važnu ulogu u osiguranju stabilne budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. OHR uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Ne želimo nagađati, a svaka promjena visokog predstavnika bila bi predmet zvaničnog procesa imenovanja“, navodi se u odgovoru Britanske ambasade u BiH na upit RSE o njemačkom prijedlogu za novog visokog predstavnika.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH nisu odgovorili na upit RSE o mogućnosti da novi visoki predstavnik bude njemački diplomata.

Istovremeno, iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) za RSE je saopšteno da će se “suzdržati od komentarisanja bilo kojeg imena, u smislu njegovog potencijalnog nasljednika”.

"Pažnja visokog predstavnika će kao i do sada biti usmjerena na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Cilj je da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna zemlja, nepovratno na euro-atlantskom putu za koji se sama opredijelila", navodi se u odgovoru na upit RSE, te dodaje da "pozdravljaju sve korake ka jačanju pozicije Visokog predstavnika i aktivnijeg učešća međunarodne zajednice u sređivanje stanja u BiH".

"Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija, koja još uvijek prevladava u BiH, čini diskusije o zatvaranju Ureda visokog predstavnika preuranjenim", navodi se u odgovoru OHR-a.

Kako se bira visoki predstavnik u BiH?

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BIH (PIK-Peace initiative coalition), a potvrđuje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Savjet za provođenje mira je međunarodno tijelo zaduženo za sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a uspostavljen je 1995. godine, mjesec dana po potpisivanju sporazuma. Savjet, preko OHR-a, nadgleda provođenje Dejtonskog sporazuma i OHR-u daje političke smjernice.

Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Adnan Huskić, predsjednik Centra za izborne studije, iz Sarajeva, kaže da za izbor novog visokog predstavnika u BiH trebaju biti sve zemlje Savjeta bezbjednosti UN-a.

“Njemačka ima mogućnost da ispregovara sa Rusijom u tom smislu, da pregovara bar u onom dijelu u kojem bi se taj visoki predstavnik mogao fokusirati na određene stvari koje, pretpostavljam, ne bi suštinski zadirale u ono što su ruski interesi u Bosni i Hercegovini˝, mišljenja je Huskić.

Rusija zagovara zatvaranje OHR-a, a prilikom sastanaka Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BIH na svaku odluku, u pravilu, izdvaja svoje mišljenje.

Kompromis velikih sila

Vlade Simović, doktor političkih nauka iz Banjaluke, smatra da je Njemačka u dobroj poziciji da “progura svog kandidata”.

“U tom kontekstu Njemačka može da igra jednu dobru posredničku ulogu i vjerovatno je to adut zbog čega Njemačka insistira na svom visokom predstavniku. Ona može da okupi saglasnost i Rusije, s jedne strane, i Velike Britanije i SAD s druge strane, zato što znaju da Evropska unija počiva na moći i snazi Njemačke i da je to njima neophodan partner u Evropi u stvaranju bilo kakve koncepcije ujedinjene Evrope. Njemačka je, kao takva, više nego bitna SAD-u i Velikoj Britaniji”, smatra Simović, dodajući da Njemačka može da obezbijedi i podršku Rusije zbog bliskih ekonomskih veza

“Sa druge strane, Rusija gradi jako veliki broj ekonomskih partnerstava sa Njemačkom, prije svega vidimo ovaj Sjeverni tok, gasovod koji se gradi. Osim toga, postoji snažna razmjena proizvoda između Njemačke i Rusije i tu se može desiti da će Njemačka diplomatskim kanalima uspjeti da izlobira odgovarajuću podršku za svog kandidata”, mišljenja je Simović.

Miloš Šolaja, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Banjaluci, smatra da bi Schmidt bio kompromisno rješenje između velikih sila, koje žele konačno da završe započete procese u BiH.

“Sjedinjene Države su jako zainteresovane da se Bosna i Hercegovina ostvari kao dejtonski proizvod, a s druge strane Njemačka je najutjecajnija država u Evropi i mnogo je ulagala, i materijalnih i političkih i svih drugih resursa da bi taj proces u Bosni i Hercegovini išao˝, ističe Šolaja.

Koja je uloga visokog predstavnika?

Visoki predstavnik u BiH prati provođenje Mirovnog sporazuma, ostvaruje bliske kontakte sa stranama potpisnicama Sporazuma u cilju afirmacije punog poštivanja svih civilnih aspekata Sporazuma, vrši koordinaciju aktivnosti međunarodnih civilnih organizacija i agencija u Bosni i Hercegovini s ciljem osiguranja efikasne implementacije civilnih aspekata Mirovnog sporazuma.

Jedan od zadataka visokog predstavika je i da pomogne, kada to smatra neophodnim, u rješavanju svih poteškoća koje se jave u vezi sa provođenjem civilnog dijela Sporazuma, učestvuje na sastancima organizacija donatora, podnosi periodične izvještaje o postignutom napretku Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama, Ruskoj Federaciji i drugim zainteresovanim vladama, stranama i organizacijama.

OHR takođe usmjerava aktivnosti na uspostavljanje vladavine prava, što je početna tačka i ključni uslov za napredak u svim drugim oblastima reforme.

Jedan od najvažnijih događaja u procesu implementacije mira bio je sastanak PIC-a u Bonnu u decembru 1997. godine.

Razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće za provođenje mira u BIH je zatražilo od visokog predstavnika da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela Bosne i Hercegovine.

Valentin Incko, sadašnji visoki predstavnik u BiH, vrlo često je koristio princip kojim se OHR rukovodi u svom angažmanu u Bosni i Hercegovini, a to je odgovornost lokalnih vlasti. Ovim konceptom se zvaničnici i građani Bosne i Hercegovine pozivaju da preuzmu odgovornost za mirovni proces i probleme s kojima se suočava njihova zemlja.

(RSE)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

dr Arslanagic

05.01.2021 11:19

red je na rusa da bude visoki predstavnik predlazem Zirinovskog i dase otvori jedna nuklearka naj bolje u blizini Sarajeva i druga blizo Zagreba da i mi imamo osiromaseni uranijum ako zatreba i dase restaurira aerodrom Zeljava kod Bihaca odakle se moze tuci Minhen Rim i Bec za 8 minuta ako zatreba podzemne baze tunele gradit raketni stit nosaci aviona izlaz na more sve se more brzo instalirat

ODGOVORITE
Name

Šefket Čmarić

05.01.2021 12:18

Dilajlo opet si preskočio terapiju jutros! 😂😂😂

Name

Fika

05.01.2021 11:23

Kamo sreće da sami napravimo iole normalnu državu, a ne pod pritiscima velikih. Pod pritiscima je to skoro nemoguće, ali će biti bolje nego nego je sada.

ODGOVORITE
Name

DANKE DOJCLAND NASA

05.01.2021 11:25

E PA SAD NEMA IM DRUGE. KAD SU 1991. PRIMILI 30 MILIONA ISTOCNIH NJEMACA, ZA DAN I 2016. MILION SIRIJACA, A MOGU VALA I NAS 3.5 MILIONA. STA BI IM FALILO. PA DA MI BUDEMO NIJEMCI. KONACNO. DOSADILO BRATE OVO VISE TE SRBI, TE BOSNJACI, TE HRVATI, TE MARSVCI, OVO TE ONO. OJADILO SVE. ZNAM DA CE MAJKICKA BITI PROTIV. JER ONA SRPSTVOM PLACA KREMU ZA LICE 500 MARAKA. A TO U DOJCLAND NECE DA MOZE. AL AJDE. DUSKICA KO DUSKICA. PODVIDACA MAJKA.

ODGOVORITE
Name

075

05.01.2021 11:37

@DANKE DOJCLAND NASA Da su iskreno "veliki", uključujući i Njemačku, željeli mir i dobro Bosni i Hercegovini do rata ne bi došlo, ne bi se čula ni petarda!

Name

Re 075

05.01.2021 14:28

Ma ja, uvjek je kriv neko drugi. Tadašnja EU je nudila Jugoslaviji, pred raspad, direktan ulazak, ali kao cjelovite države, što su Slo i Hr odmah odbile. @Danke Deutschland: Primila je Njemačka i oko 9 miliona Rusa od '90-tih pa na ovamo, koji su se sjetili da su porijeklom Nijemci i napustili blagostanje koje su imali u Rusiji i došli da se pate u Njemačku.

Name

Mikser

05.01.2021 23:33

Blago nama sad ce nam Njemacka otvorit vrata da budemo njihovi Robovi.

Name

Petar

05.01.2021 11:30

Nema od ovog nista. RS ide svojim putem k nezavisnosti.

ODGOVORITE
Name

Re Petar

05.01.2021 12:40

Moj Petre nemas ti pojma.

Name

Re

05.01.2021 13:45

Mislis neizvjesnosti u svakom smislu te rijeci?

Name

RE

05.01.2021 14:50

Blago tebi Petre i tvojoj pameti, po svim parametrima to je teška utopija, budi zadovoljan ako ostane ovako kako je.

Name

General

05.01.2021 15:30

Tacno Petre. Ide bas tamo gdje treba a ima i pravog kormilara.

Name

Sead

05.01.2021 15:47

Ne može se to desiti. NA scenu u RS su dosli novi, mladi kadrovi koji uopšte nisu nacionalisti i koji žele normalno da žive u svojoj domovini!

Name

U kurcu

06.01.2021 00:39

Hoće sigorno

Name

Derim

05.01.2021 11:33

Imenovanjem novog Visokog predstavnika dolazi i naplata MMF-a. E sad gospodo kako ste nas zadužili tako će nam i biti, opet narod ispašta.

ODGOVORITE
Name

Dzoni

05.01.2021 12:26

Dodik ce biti visoki predstavnik

ODGOVORITE
Name

Lelemud

05.01.2021 12:43

Molim vas povedite racuna da taj visoki predstavnik bude zaista visok. Kad ga najave da izadje ljudina a ne kao ovaj sadasnji metar i zilet.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.01.2021 12:56

Ako nemate nista vise da nam posaljete ne treba ni visokog predstavnika.Ako imate posaljite nam komplet administraciju od Presjednika drzave i entiteta do predstavnika Mjesnih Zajednica.

ODGOVORITE
Name

Ica

05.01.2021 13:14

Ja predlazem Laktasenka sa ukradenom IKONOM sa pecetom pozadi sto pise UKRAINA i to sa VOSKOM da bude Visoki Predstavnik,aZamjenik zena sa bijelim Cizmicama Zvijka.

ODGOVORITE
Name

Veteran

05.01.2021 13:45

Sve što valja u BiH, to je izgradila Austrija, počev od Sarajeva pa dalje, zgrada, uređenja korita rijeka, zatim mreze zeljeznica.

ODGOVORITE
Name

Milojko

05.01.2021 14:08

Treba nam visoki oredstavnik koji će reagovati na nezakonit rad, a ne kao ovaj Inzko, bolji bih ja bio da sam mogao biti na njegovom mjestu.

ODGOVORITE
Name

Coco

05.01.2021 14:34

Mi mozemo da se koprcamo,vristimo,lajemo itd itd a na kraju ce nam biti kako veliki odluce

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.01.2021 14:55

Gospodo Nijemci, pošaljite nam velike investitore umjesto visokog predstavnika. :)))

ODGOVORITE
Name

xxx

05.01.2021 15:02

trebalobi predlozit sonju vulic za visoku prestavnicu ona ima svog mesiju i titu

ODGOVORITE
Name

mrga

05.01.2021 23:04

Naši ljudi misle da će svijet pustiti da sami odlučujemo o sebi, a to još ne znamo. Dakle, tek kad se budemo ponašali kao normalan svijet, prestaće ovo tutorstvo zapada koji nam to dobro naplaćuje.

ODGOVORITE
Name

nostradamus

06.01.2021 07:23

Moj predlog bi bio da to bude DODIK inace drugcije ga se necemo resiti jer svakako je njihov bio i ostao Po izlasku iz bolnice zahvaljuje se lekarima i pazi sad AMERIMA a Rusima uvalio sramotu da pogodimo zasto i po cijem nalogu Kao slucajno Dodik zaboravio zastavu BiH na prijemu Lavrova i kao SLUCAJNO Komsic i DJaferovic kao nece da prime Lavrova SAMO BUDALE MISLE DA JE SVE TO SLUCAJNO i sa I K O N O M

ODGOVORITE