Detalji tragedije: Prozor bio otvoren, agregat radio

U Gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru danas će početi obdukcija tijela tragično stradalih djevojaka i mladića iz Posušja, koji su pronađeni mrtvi na novogodišnje jutro u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja.

Bosna i Hercegovina 02.01.2021 | 11:55
Detalji tragedije:  Prozor bio otvoren, agregat radio

Obdukcija će, kako prenose mediji, najvjerovatnije početi iza 11 sati, s obzirom na to da se čekaju rezultati testova na korona virus.

Dr. Dražen Damjanuk, specijalista sudske medicine potvrdio je za „Avaz“ da su ga angažovali iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, a obdukcija će se raditi danas i sutra.

Od svih preminulih su odmah nakon uviđaja uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslani na analizu i što će, uz obdukcijski nalaz u konačnici i rasvijetliti ovu nezapamćenu tragediju, odnosno, otkriti tačan uzrok smrti.

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona i u Tužilaštvu ZHK su "Avazu" kazali da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila usljed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Agregat pomoću kojeg su se grijali, kako prenosi ovaj portal, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio tačno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tokom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerovatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmoro mladih.

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima.

Osmero mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno sa još šest drugara, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikednicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je, nažalost, juče ujutro u 10 sati i pronašao mrtve.

Nakon što se nisu odgovarali na pozive niti se odazivali na lupanje na vratima , on je razbio staklo na prozoru i ušao u vikendicu gdje je zatekao stravičan prizor.

(BN/Avaz)

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Saučešće

02.01.2021 11:22

Pokoj dušama stradalih! Porodicama saučešće! Tuga do neba. A kriznim štabovima i onima koji odlučuju o mjerama usred koronavirusa poruka da razmisle o mjerama. Jedna mjera povlaci nesto drugo i evo...

ODGOVORITE
Name

......

02.01.2021 11:26

Laka vam crna zemlja :(

ODGOVORITE
Name

Bez pameti

02.01.2021 12:53

Daj čovječe ne lupaj,ovo se nazalost i prije desavalo.... Zalosno 8 zivota je ugaseno....

Name

Banja Luka

02.01.2021 11:36

Neka im je laka zemlja :(

ODGOVORITE
Name

BOŽE MOJ

02.01.2021 13:22

Pa uvijek je omladina čekala Novu godinu u privatnim objektima,kućama,vikendicama,ne samo u kafanama!Problem je što nisu znali šta se može desiti ako je agregat upaljen,gasovi i to! Ma strašno,tuga do neba,neka ovo bude svima opomena

Name

Za,, bez pameti,,,

02.01.2021 14:20

Saučešče porodicama poginuli,, tuga i tuga,, a ti šta prigovaraš čovjek je upravu za komentar,, da nije ovi ludi mera ova djeca bi bila živa,, tačka i šuti. Zabranjeno osnovno pravo ljudima da se sastaju ko ljudi,, i evo šta, šuti i začepi.

Name

XL

02.01.2021 11:53

VELIKA TUGA I ŽALOST!!

ODGOVORITE
Name

Iskreno

02.01.2021 13:23

Tuga i žalost, nema riječi da se kaže. Saučešće porodicama.

ODGOVORITE
Name

Ime*

02.01.2021 13:24

...ovo su trenutci kad rijeci nema i tuga vlada...iskreno saucesce rodbini i prijateljima...pozeleti mogu samo vijecni zivot nastradalima u Bozijem nebeskom carstvu...

ODGOVORITE
Name

Milan

02.01.2021 14:17

Eksplozija na neskovic pumpi i ovo pokazuju kolika je slabost drzave da implementira propise.

ODGOVORITE
Name

Kop

02.01.2021 14:27

Zna se koliko su opasni agregati cak i kad se nalaze na otvorenom blizu kuce a ne u zatvorenom prostoru i koliko cesto se dogadjaju slicne tragedije uzrokovane njima.Bez obzira na to ljudi ih olako koriste,nikad u pamet doci necemo.Nek je vikendica velika to je vaznije .

ODGOVORITE
Name

Lela

02.01.2021 14:56

Nadam sa da ce biti kaznjen onaj ko im je iznajmio vikendicu i ko je ugradio i stavio agregat u pogon,da naucimo llekciju o odgovornosti jednom za svagda

ODGOVORITE
Name

Istina

02.01.2021 19:21

Pokoj duši mladim ljudima. Bože u kakvoj zemlji živimo, pročitajte samo komentare na Klixu, pa će vam sve biti jasno. Zar jedna ovakva tragedije ne može da nas zbliži bar nekoliko dana. Šta se može, takvi su oni koji su prodali vjeru za večeru.

ODGOVORITE