Velika Britanija počela novi život van Evropske unije

Velika Britanija danas je dočekala Novu 2021. godinu i novi život izvan Evropske unije (EU).

Svijet 01.01.2021 | 21:37
Velika Britanija počela novi život van Evropske unije

Za sada nije zabeležen poremećaj posebno u saobraćaju, mada ostaju još mnoge nepoznanice, ocenila je agencija Frans pres.

Veliki zagovornik Bregzita, britanski premijer Boris Džonson (Johnson) u izjavi za list Dejli telegraf obećao je "godinu promene i nade", četiri i po godine od referenduma na kojem su se Britanci izjasnili za izlazak iz članstva u EU.

Velika Britanija je sinoć u 23.00 po londonskom, a u ponoć po centralnoevropskom vremenu, napustila jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, dok je iz Unije politički izašla 31. januara.

Na snagu stupaju istorijske promene pravila o putovanju, trgovini, imigraciji i bezbednosti.

Za saobraćaj će biti potrebno nekoliko dana da se napravi prvi bilans izlaska Velike Britanije iz carinske unije i jedinstvenog tržišta EU.

Saobraćaj oko britanske luke Dover danas je bio miran. Oko 200 kamiona je krenulo tunelom ispod Lamanša.

Frans pres ocenjuje da će prve saobraćajne gužve biti naredne nedelje kad budu završeni novogodišnji praznici.

(BETA)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BL

01.01.2021 21:57

Brexit je na lazima obavljen, najveca je bila da ce sredstva planirana za EU fondove prebacit u NHS, cim je prosao referendum, rekli da to nece moc uradit jer nece bit subvencija iz EU fondova i ta sredstva moraju preusmijerit na druge strane. Politicari su pricali samo sto je narod htio da cuje. Al nek je njima sretno sad 'sami'.

ODGOVORITE
Name

@BL

02.01.2021 08:27

Donekle ste u pravu, za lazi. Ali kolilo sam cuo od kolega iz UK velila vecina ljudi su glasali za na referendumu jer su zeljeli da onemoguce migracije i doseljavanje stranaca. Nije im bilo do zdravstva ili novca, vec do toga da nema vise doseljenika i migranata. Nece im onda vjerovatno nista tesko pasti, jer su bas to i zeljeli - da budu sami.

Name

UK

01.01.2021 21:58

Kao sto je ona hrvatica rekla 'Good riddance'?

ODGOVORITE
Name

Fenix

02.01.2021 04:08

Pametno bi i nama bilo da neidemo u EU ali da su političari narodni i normalni.Masa je loših potpisa sa EU,ali naši samo gledaju u bespovratna sredstva i kredite.jbga.

ODGOVORITE
Name

Re

02.01.2021 08:43

Ti nas porediš sa Velikom Britanijom,najvećom kolonijalnom silom svih vremena koja je pikupila najveća bogatstva iz cijelog svijeta i sačuvala državne i poslovne veze u svim bivšim kolonijama?!

Name

ime

02.01.2021 09:11

EU je zlo i nece opstati. Kad nije SSSR opstao zasto bi EU bio izuzetak.EU je ogroman i nepotreban aparat. Niko ko sjedi u EU parlamentu nije izabran glasovanjem na izborima nego njih postavljaju "nevidljive" sile moci ..Englezi ne zele diktaturu EU . A EU to i jeste. Svaka drzava gubi suverinitet za uzvrat dobija diktaturu u kojoj kao suvremena drzava nema ama bas nikakve kontrole.Doslo je do toga da Spanija, Italija, Grcka, Francuska koje trose vise nego zarade ucjenjuju ostale clanice EU da popunjavaju im budjet inace ce da napuste EU. Da bi se to sprijecilo EU (tj. bogate drzave koje imaju svoj budzet pod kontrolom) se zaduzuje ili stoje kao garant za kredite koji pokrivaju budzete tih clanica EU. U dosta drzava sve je vise otpora zboga. Dok u tim drzavamase mora radit do 68 godina da odes u penziju u Italiji, Grckoj, Francuskoj..se smanjuje vrijeme kad se ide u penziju..Sledeca drzava koja ce napustit EU je...??

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.01.2021 09:58

Niste trebali nikad ni ulaziti u EU, mada bi bilo najbolje da nestanete skroz bas, toliko ste zla nanijeli ovom svijetu

ODGOVORITE
Name

celsi

02.01.2021 10:03

Al da su htjeli ,EU da napune UK imigrantima, htjeli su ,ali pisi kuci propalo. UK opstaje ,EU se raspada. Sretno.

ODGOVORITE
Name

ja nije

02.01.2021 13:30

vratit ce se brze nego sto su izasli

Name

TanjaS

02.01.2021 10:08

Evropska unija i Britanija je Satanisticka tvorevina

ODGOVORITE
Name

Re

02.01.2021 15:02

Da da satanisti, i amerika, kina, i sve ostale drzave na svijetu su satanisticke. Sta onda ostaje, Somalija?