Olujni vjetar polomio drveće i nosio krovove

Olujni vjetar brzine preko 80 km/h koji je tokom jučerašnjeg dana pogodio Banjaluku napravio je popriličnu materijalnu štetu, a najviše je stradala porodična kuća Nenada Radanovića u naselju Starčevica, na koju je sa susjedne zgrade u izgradnji pao krov.

Republika Srpska 29.12.2020 | 14:28
Olujni vjetar polomio drveće i nosio krovove

Vjetar koji je u Banjaluci juče duvao velikom brzinom tokom cijelog dana pričinio je značajnu materijalnu štetu.

Više stabala u gradskim drvoredima je iščupano iz korijena, uništeni novogodišnji ukrasi, izvaljeni saobraćajni znakovi, a najveća šteta je bila na stambenim objektima.

Olujni vjetar brzine preko 80 km/h koji je tokom jučerašnjeg dana pogodio Banjaluku napravio je popriličnu materijalnu štetu, a najviše je stradala porodična kuća Nenada Radanovića u naselju Starčevica, na koju je sa susjedne zgrade u izgradnji pao krov.

Na svu sreću niko nije povrijeđen, a Radanović navodi da od nadležnih očekuje da odgovorno i profesionalno pristupe ovom slučaju, procijene i saniraju nastalu štetu.

„Vlasnik zgrade Ranko Lukić, Lukić Invest, je došao jutros, kratko je rekao: - Ja to mogu sanirati, nije to do mene.

-Ja sam rekao: - Gospodine ja uz veliko uvažavanje, ja nemam sa vama ništa. Vidite stanje kakvo jeste i bio je par minuta nakon čega je ušao u službeni ili svoj privatni automobil i otišao", kaže Radanović.

U stanje na terenu uvjerio se i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je tom prilikom Radanoviću ponudio alternativni smještaj i najavio da će Grad snositi troškove vještačenja, ali i saniranja elektroinstalacija.

„Ono što je još činjenica i što je ovdje važno reći jeste da su i vatrogasne službe i inspekcija izašla na teren, utvrđuju se sve činjenice koje su važne. Prvo policija treba da izvrši uviđaj, a ono što smo mi tražili i ono što ide po automatizmu jeste ipak prisustvo tužilaštva jer moramo da utvrdimo odgovornost, kao što vidimo u okolini su, Bogu hvala, svi krovovi na mjestu, a ovdje nisu.

Dakle da li je sve urađeno kako treba i da li je sve u skladu sa propisima, a porodici naravno treba da bude nadoknađena šteta u svakom smislu. I materijalna i ona teža nematerijalna", navodi prvi čovjek Banjaluke Draško Stanivuković.

Značajna šteta od jučerašnjeg olujnog vjetra nastala je i na drvoredima u Banjaluci, saobraćajnim znakovima i automobilima, a po riječima prvog čovjeka grada, službe su na terenu i saniraju štetu.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tim

29.12.2020 13:56

Ma da....Bitno je da oni cackaju i sade zgrade i tamo gdje se ne može zidati zgrada i tamo gdje su kuce, da uzimaju pare....Ali, gospodo, hoćete praviti zgrade, razvucite Banja Luku od Tropika do Laktasa, ima onih livada, privatizovali ste i to, pravite zgrade, a ne 300 m2 u centru, može zgrada 7 spratova. Kao ona zgrada kod studentskog, sa prozora gleda sta student radi u sobi i obrnuto. Ono lud dao saglasnost izmjene Regulacionog i mogućnost pravljenja zgrade, a lud ondje i kupio stan.

ODGOVORITE
Name

Sead

29.12.2020 14:57

Naš Draško će sve to ispratiti i sigurno pomoći ovoj porodici.Vec je najavio da će platiti vještačenje. Ako bude trebalo siguran sam da će dati i lično svoj novac da ta porodica ima krov nad glavom.

Name

Vesna

29.12.2020 21:54

Potpuno ste u pravu. Gradjevinska mafija uništava Banja Luku. I još pri gradnji nikakve standarde neispoštuju, štede na materijalu, ma užas.. Pa kada se desi ovako nešto sa vijetrom ili zemljotresom onda kuku.

Name

Skeptik

29.12.2020 14:52

Oluja, zemljotres i epidemija, i sve odjednom! Strašno.

ODGOVORITE
Name

Milan

29.12.2020 16:36

Za ovakve stvari postoji osiguranje.

ODGOVORITE
Name

Iz prve ruke

29.12.2020 17:08

Prema onome sto se može vidjeti na samoj građevini, a to dobro znaju svi koji su radili na ovoj zgradi, razlog pada krova je veoma loše ankerisanje grada tzv. vjenčanica za konstrukciju zgrade. Vjetar je olako podigao cijelu krovnu konstrukciju i bacio je na susjednu kuću. Kakav je kvalitet radova možete se svi uvjeriti kad vidite kako se rokom lako mota lim sa tog krova.

ODGOVORITE