Nakon ručka, čitajte trgovinski sporazum

Britanski premijer Boris Džonson je u videoporuci objavljenoj kasno u četvrtak pozvao Britance da za Božić čitaju trgovinski sporazum dogovoren s Briselom.

Svijet 25.12.2020 | 09:30
Nakon ručka, čitajte trgovinski sporazum

Pregovarači Londona i Brisela u četvrtak su napokon postigli sporazum o trgovinskim odnosima dvije strane uoči isteka prelaznog razdoblja na kraju godine.

Tekst sporazuma, na više hiljada stranica, nije odmah bio dostupan javnosti, prenosi agencija DPA.

"Usput, imam mali dar za sve koji će tražiti nešto za čitanje u pospanim trenucima nakon božićnog ručka – evo ga", rekao je Džonson u videoporuci na Twitteru, pa u ruke uzeo hrpu papira sporazuma.

"Ovo je gozba – puna ribe, usput“, dodao je Johnson o dogovoru postignutom nakon pregovora na kojima je ribarstvo bilo jedna od glavnih tačaka pregovora dviju strana.

"Vjerujem da će ovo u nadolazećim godinama biti temelj za sretno, uspješno i stabilno partnerstvo s našim prijateljima u EU", zaključio je premijer.

Njegova pobjednička poruka objavljena je u vrijeme dok mnogi Britanci neće provesti Božić sa svojim porodicama zbog restrikcija uvedenih kako bi se suzbilo širenje novog soja koronavirusa.

"Znamo da će idućeg Božića biti ljudi koje volimo, a koji su živi tačno zato što smo se žrtvovali i nismo normalno proslavili ovaj Božić“, poručio je Džonson.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

С ВЕТ

25.12.2020 11:36

Дани Југославије у Британији.

ODGOVORITE