Danas Božić po gregorijanskom kalendaru

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Svijet 25.12.2020 | 08:01
Danas Božić po gregorijanskom kalendaru

Božić danas proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Božić po julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije, slave vjernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove ponoćka.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića. 

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skeptik

25.12.2020 07:07

Danas je dvije godine od kada su na Trgu Krajine, pretorijanci Milorada Dodika brutalno premlatili goloruki narod Banja Luke. Da li će Dodik i Lukač ikada odgovarati za ovaj zločin???

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.12.2020 08:10

SRETAN BOZIC SVIM GRADJANIMA KOI DANAS PROSLAVLJAJU. ZIVI ZDRAVI I VESELI BILI

ODGOVORITE
Name

Iskreno

25.12.2020 09:06

SRETAN BOŽIĆ SVIMA KOJI GA DANAS SLAVE ! MNOGO ZDRAVLJA, LJUBAVI I SREĆE !

ODGOVORITE
Name

xxx

25.12.2020 14:24

svim vjernicima koji danas slave bozic 25 decenbra nekaje sretan i blagosloven bozic i neka novorodjeni mladenac spasi i sacuva sve porodice koje slave novorodjenog mladenca i sve ljude dobre volje pozdravom sretan bozic i hristovo porodjenje

ODGOVORITE