Poznat datum kada se bira novi patrijarh SPC

Srpska pravoslavna crkva dobiće u februaru novog, 46 po redu, patrijarha.

Srbija 24.12.2020 | 15:42
Poznat datum kada se bira novi patrijarh SPC

Kako Blic saznaje, na upravo završenom Sinodu dogovoren je termin i izborni Sabor zakazan je za 18 februar.

Prema Ustavu SPC patrijarh mora biti izabran, odnosno Sabor mora biti zakazan najkasnije tri mjeseca po upokojenju poglavara.

Taj rok ističe do 20 februara. Ovaj Sabor, iako će se održati mimo ustaljenih termina za zasjedanja najvišeg crkvenog tijela, po svojoj formi, nije vanredni već izborni. Na njemu se bira isključivo patrijarh, piše Blic.

Osim poglavara Crkve pred episkopima je i imenovanje novih vladika i to za Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Eparhiju valjevsku. Dosadašnji arhijereji, mitropolit Amfilohije i vladika Milutin, upokojili su se od posljedica izazvanih virusom korona. Kako saznajemo, do tog izbora neće doći na ovom februarskom zasedanju, već redovnom takozvanom proljećnom, koji se održava u maju.

Pandemija Kovid19 može biti prepreka održavanju zasjedanja, posebno broju vladika koje će doputovati.

Problem su vremešnije vladike koje su i najbrojnije u Saboru i koje su u rizičnoj grupi od oboljevanja. Međutim, činjenica je i da vladike mogu ovlastiti druge episkope da glasaju u njihove ime. Svaki može glasati umjesto jednog koji je opravdano odsutan.

Ipak, da bi zasjedanje bilo legitimno, a time i izbor, mora biti prisutno dvije trećine članova Sabora.

Kada je riječ o izboru novog poglavara, pravo glasa imaju i vikarni episkopi, koji kada je riječ o mnogim pitanjima Crkve, inače nemaju to pravo.

Takođe 40 dana po upokojenju patrijarha su dani žalosti i u duhu Crkve je da se ne zakazuje izbor dok to vrijeme ne istekne.

Kada je riječ o glasovima u trenutno upražnjenim eparhijama i mitropoliji, oni pripadaju administratorima.

Trenutno u Mitropoliji administrira vladika budimljansko-nikšički Joanikije, koji otuda ima dva glasa, u valjevskoj vladika šabački Lavrentije.

U arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, kojom je upravljao patrijarh Irinej, glas ima vladika šumadijski Jovan, kome je ova eparhija data na upravljanje.

Do sada je praksa bila da arhijerej koji je mjestobljustitelj – čuvar trona dobija i eparhiju kojom je patrijarh upravljao. Međutim, sada je došlo do razdvajanja pa je mjestobljustitelju – vladiki dabrobosanskom Hrizostomu pripalo da predsedava Sinodom, a vladiki šumadijskom je dodjeljena arhiepiskopija.

Vladika Hrizostom tako ima samo svoj jedan glas.

(Blic)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

HOCE UDBW

24.12.2020 15:09

HOCE GA UDBA OPET IZABRATI. KOD NAS SRBA NISTA NOVO.

ODGOVORITE
Name

drtan abrazovic

24.12.2020 17:09

cuti brate kad ne znas, zlatna je koju precutis

Name

Stevan

24.12.2020 15:30

U boga verujem ali u većinu onih koji vode crkvu ne verujem. Zadnji koji je djeovao kao pravi duhovni vođa naroda je bio patrijarh PAVLE

ODGOVORITE
Name

Pavle

24.12.2020 18:46

...je imao itekako propusta koji se namjerno kriju. Treba biti realniji jer istina će nas oplemeniti. Pavle nije bio baš tako fin i dobar.

Name

bauhau

24.12.2020 16:37

Pozurite izaberite ga, ne mogu vise da cekam.

ODGOVORITE
Name

ORTODOX

24.12.2020 17:05

Moj glas ide njemu ON zna najbolje od svih o zdravstvu, politici pa i crkvi samo je jedan

ODGOVORITE
Name

Para

24.12.2020 20:48

vrti gdje burgija ne moze!!!!

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović-Ciganović

24.12.2020 22:35

Ukinuti ovu lakrdiju! Srednji vijek je daaaaaaaavno završio! Laganje ljudi u 21. vijeku nekim glupostima iz 12. vijeka, je bezobrazluk !

ODGOVORITE