Kontrole u Domu penzionera - raste broj zaraženih

Službe Doma zdravlja, Instituta za javno zdravstvo RS, kao i Republička Inspekcija kontrolisali su situaciju u Domu penzionera Banjaluka, gdje je trenutno zaraženo 48 korisnika.

Republika Srpska 17.12.2020 | 16:47
Kontrole u Domu penzionera - raste broj zaraženih

Potvrdili su ovo iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS za Srpskainfo, dodajući i da su u stalnom kontaktu sa direktoricom Doma Gordanom Lihović zbog ozbiljne epidemiološke situacije u toj ustanovi.

Ističu da su svi korisnici i zaposleni testirani. Bolesni se, u saglasnosti sa zdravstvenim nadležnim institucijama, adekvatno liječe.

– Ministar Milunović je više puta razgovarao sa direktoricom Doma penzionera i informisan je da je ona u stalnom kontaktu sa institucijama koje su nadležne za epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj.

U prethodna dva dana u Domu su bili predstavnici Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka i Instituta za javno zdravlje RS, uradili nadzornu provjeru funkcionisanja zravstvenog i primjenu higijensko epidemioloških preporučenih mjera, kao i trenutnu situaciju u Domu.

Drugog dana bila je Republička zdravstvena inspekcija. Izvještaj o nadzoru u Domu još nisu dobili- odgovor je iz ministarstva na naše pitanje da li se ispituju uzroci ovolikog broja zaraženih u banjalučkom Domu penzionera.

U ovo ustanovi za stare virusom korona zaraženo je 48 korisnika, što je skoro trećina. Na bolničkom liječenju je 13 osoba.

Postavili smo i pitanje mogu li porodice korisnika biti sigurne da su njihovi najbliži bezbjedni u takvom ambijentu.

– Dom penzionera pruža usluge korisnicima u skladu sa preporukama epidemiološke službe i poštuje sve propisane mjere. U vrijeme masovne epidemije virusom korona u cijelom svijetu, što je nepoznanica i za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, složićete se, teško je reći koji ambijent je danas bezbjedan. Ono čega svi treba da se pridržavamo i poštujemo su preporučene higijensko-epidemiološke mjere – rekli su iz ovog ministarstva.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cr gr

18.12.2020 05:56

^^Svi su ambijenti i dalje bezbjedni¸^^,ali tamo gdje se pojavi invazija crvenih mravi,desavaju se zestoki pozari.Dakle izolacija ili kontra udar je jedino rjesenje.Komentar je u skladu sa zbirom,radi statistike i eventualnog efekta

ODGOVORITE