Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića (46).

Bosna i Hercegovina 15.12.2020 | 16:46
Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA

Ova optužnica ga tereti da je, u svojstvu vršioca dužnosti načelnika Kriminalističko-istražnog odjeljenja Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), u činu samostalnog inspektora, počinio krivično djelo protivpravno hapšenje i ometanje rada pravosuđa.

Šahinpašić se tereti da je 30. avgusta 2017. godine bez poštovanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužioca i suda izdao naređenje radnicima Sipe, da lociraju i uhapse osobu čiji su inicijali J.Š.Đ.

Postupajući po narađenju i instrukcijama Šahinpašića, službenici Sipe su uhapsili ovu osobu, te je protivzakonito držali, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se tereti da je u noći između 5. i 6. septembra 2017. godine, u svojstvu vršioca dužnosti načelnika Kriminalističko-istražnog odjeljenja Sipe, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol s ciljem lažnog iskaza protiv tadašnjeg vršioca dužnosti tužioca BiH Gordane Tadić i tadašnjeg potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Ružice Jukić.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mika

15.12.2020 23:13

Nije mi jasno ljeto 2017 pa šta su do danas radili ili je igranka u pitanju

ODGOVORITE
Name

KIKI

16.12.2020 02:47

DA TI OBJASNIM : LOPOVI IZ TUZILASTVA - TEGELTIJA , GORDANA TADIC , JUKICEVA I OSTALA BANDA KOJA CE USKORO BITI SMIJENJENA PO NALOGU AMERIKE POKUSAVAJU SPASITI SVOJU GUZICU .TEGELTIJA JE VEC ODLETIO , SADA SLIJEDE OVI DRUGI . UDARAJU NA SIPA KOJA JE DRZAVNA INSTITUCIJA-I NARAVNO NA NJEZIN BOSNJACKI DIO . KAO STO JE OVAJ MOMAK . POLOMICE ZUBE.

Name

Da ali

16.12.2020 08:40

Sta ce na to reci novi direktor dok mu optuzuju podcinjenog

Name

Stanko

16.12.2020 00:29

A gdje su optuznice protiv sudija koji drze predmete do zastara dzabe je pisati molbe presedniku sudova ne pomaze tek kad predmet zastari dobijes obavijest ja sam tako dobio od osnovnog suda u teslicu zalosno al istinito

ODGOVORITE