Ministar pravde BiH očekuje ostavku Milana Tegeltije

Grubeša navodi da bi jedan član VSTV-a u neke zapadnoevropske zemlje podnio ostavku kada bi prešao na pješačkom na crveno.

Bosna i Hercegovina 08.12.2020 | 20:31
Ministar pravde BiH očekuje ostavku Milana Tegeltije

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ) za N1 je kazao da očekuje da će predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija dati ostavku u četvrtak.

Grubeša je kazao da on nije osoba koja će reći treba li Tegeltija dati ostavku, ali da očekuje da će odstupiti.

"Ono što trebam raditi je da proba riješiti zakonska pitanja koja se tiču VSTV.a, jer ako Milan ode sutra, doći će neki drugi Milan. Nije problem u Milanu, problem je u zakonu", istakao je.

Ministar tvrdi da je bh. pravosuđe "izdvojeni centar moći".

"Neka mi oproste ljudi koji rade u pravosuđu, ja jesam njihov ministar i ja njih uvijek štitim, ali praktički pravosuđe bi trebalo biti na strani države. Ne kažem da država treba imati kontrolu nad pravosuđem, ali pravosuđe treba nekome odgovarati. Kako organizovati pravosuđe u BiH? Ja samo mogu reći da je jedino u BiH organizovano na ovaj način u svijetu", kazao je.

Grubeša navodi da bi jedan član VSTV-a u neke zapadnoevropske zemlje podnio ostavku kada bi prešao na pješačkom na crveno.

"Mi govorimo o BiH. I zato kažem da mi unutar BiH moramo naći zakonska rješenja koja će to definisati. Ipak naš mentalitet je poseban - nije opravdanje mentalitet, ali moramo naći način kako ćemo te stvari u pravosuđu maknuti", kazao je.

Smatra da nije u redu da se Tegeltija sastaje sa političkim liderima, dodavši da ne zna kome predsjednik VSTV-a odgovara.

"Mislim da je VSTV prošli tjedan napravilo dobar iskorak, jeste da su se oni međusobno sastali. Razgovarali su o problemu. Tu je gospodin Tegeltija trebao tražiti savjete i sugestije",

Prema njegovim riječima, VSTV se treba razdvojiti na sudski i tužilački dio, jer smatra da nije u redu da sudije, tužioci i advokati biraju sve sudije i tužioce.

(N1)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Čuj

08.12.2020 19:57

Čujte ovoga posipanje pepelom po glavi.Pa tvoj šef Dragan Čović je prije dva mjeseca glasao u domu naroda protiv zakona o VSTS.Kad je ovaj predložio neki zakon bolji a bio je ministar i u prošlom mandatu.

ODGOVORITE
Name

Re Čuj

08.12.2020 21:38

HDZ koristi Dodika kao ovna za probijanje zida. Pametnije nego da poturaju svoju glavu. A ni rudonja ne potura svoju nego srpskog naroda.

Name

Za Re Čuj

09.12.2020 07:08

Bravo za komentar, samo Dodik iako misli da je svemogući to još nije shvatio od Latinca

Name

Parlamentarna skupstina BiH

08.12.2020 20:03

Da odlucuje o svemu, bira, smjenjuje dvotrecinskom vecinom,bez obzira ko predlagao.

ODGOVORITE
Name

Fantom

08.12.2020 20:06

Ti sa pravom imaš vezu kao Marko Kraljević sa tenisom

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.12.2020 20:17

Vrlo su organizovani. Kadija te tuzi kadija te sudi . A birani su stranacki . Nema dalje !

ODGOVORITE
Name

Borislav

08.12.2020 20:35

MInistar je u pravu, bez obzira na zakašnjelu reakciju. Prije svega, mora da ode Potkovani ... Onda ići dalje. Dok je ovaj mamlaz na čelu VSTV, nema nam hajra od života niti bilo kakvog ozdravljenja pravosuđa. Njemu treba zatvoriti vrata pravosuđa za sva vremana.

ODGOVORITE
Name

Mnogo je potkovanih

08.12.2020 22:07

Na zalost.

Name

Tu tu tu

08.12.2020 20:37

I ti bi trebao podneti ostavku realno on je pod tvojom kapom kao i sudovi tužilaštva sve vi znate kakvo je stanje !!!

ODGOVORITE
Name

Mijenjati

08.12.2020 21:32

Sve iz temelja jer to moze samo kod vas

Name

Baka

08.12.2020 20:47

Ma vi ste isti.Kako te nije sramota da zucas?

ODGOVORITE
Name

As

08.12.2020 20:52

Zaista ne razumijem diskusije i pitanje hoće li “gospodin” Tegeltija podnijeti ostavku?koje licemjerstvo i naj naj manjem poznavaocu načina života a ne pravednosti i pravde je jasno da je Tegeltija već podnio ostavku samim činom sastanka sa Političkim rukovodiocima vladajuće stranke iz RS.Nerazumijem kakvim razlozima priča to vise nije materijal ni za slikovnice za djecu još ako se vidi sa kojim “ljudskim gromadama” i moralnim ličnostima se sastao priča je bespotrebna !

ODGOVORITE
Name

Nick

08.12.2020 23:07

Ok , mujkicu , on se sastao sa oficijelnim predstavnicima REPUBLIKE , kao i sa predsjedavajucim predsjednikom troclanog predsjednistva bih gdje jasni izneseno ono sto i mala djeca znaju . Bosnjaci pokušavaju nazor i na prevaru uzeti pod kontrolu sudstvo bih. Akcija je dio pokušaja da izvaraju Srbe ( Hrvate su već izdigli izgleda) . Zar vi zaista mislite da će se Srbi odreći ili da ćete im oduzeti REPUBLIKU. Vi niste normalni.

Name

Neshvaćen

08.12.2020 20:56

Napokon da i ti nešto suvislo kažeš nakon pet godina ministrovanja. U ostalom, ni ti ne trebaš biti ministar, obzirom da si po zanimanju profesor latinskog jezika ili istorije ili oboje, a sa pravom nemaš ama baš nikakve veze.

ODGOVORITE
Name

Strasno

08.12.2020 22:08

Samo po sebi.

Name

neko iz mase

09.12.2020 10:40

Pa u ovoj nakaradnoj državi bivši konobari, bravari, zavarivači postadoše magistri prava i ekonomije, funkcije tako olako shvataju, odgovornosti nemaju nikakve ali su zato debelo plaćeni za svoj nerad a o hrabrosti za preuzimanje pozicija nemam reči. Nažalost, svakog dana sam sve više i više sigurna da ovde nema nikakve budućnosti....

Name

Kriminalna grupa

08.12.2020 21:33

Sta sad ovaj serenda, kad i on u svojim redovima u ministarstvu- upravnom inspektoratu ima glavnog inspektora Emira Mehmedovica koji zaposljava svoju rodbinu da bi sjebavao ljude. Sramota je ovo za drzavu, i Ministarstvo nepravde. Milan Tegeltija je andjeo sta radi Emir Mehmedovic, smrad!

ODGOVORITE
Name

Radojlo

08.12.2020 22:52

Pravedno reče nastavnik latinskog... U kakvoj mi zemlji živimo, ne dao Bog crnom đavolu...

ODGOVORITE
Name

BANJALUČANIN. CZ..!!!.

09.12.2020 00:22

JEDINO PRAVO RJEŠENJE ZA BOSNU I HERCEGOVINU JE...SMJENITI POLITIČKI VRH NACIONALNI STRANAKA KOJI NAS VODE TO JEST...IZETBEGOVIĆ, DODIHH, ČOVIC I KOMPLETNO ,, SUDSTVO...TUŽILAŠTVO..POSTAVITI IH ,,NEUTRALNE IZ MEĐUNARODNE ZAJEDNICE IZ VIŠE DRŽAVA , TEK TADA ĆE BITI ZAKON U OVOJ DRŽAVI...KADA NISMO U STANJU MI NEKA NAM DRUGI NEUTRALNI PRAVE I DONOSE ZAKON, PRAVDU U NAŠOJ ,KUĆI,, MOJ PREDLOG JE ZA SVE TRI NACIJE KOJE ŽIVE NA OVOM PROSTORU DA SVI BUDU ZADOVOLJNI DA TO BUDU PREDSTAVNICI IZ ,, ZAPADA I ISTOKA TO JEST SA ISTOKA ,,RUSIJA I ZA PRAVOSLAVNE I TURSKA ZA MUSLIMANE. A SA ZAPADA BILO KO..NEMAČKA, FRANCUSKA itd TO JE JEDNO.....

ODGOVORITE
Name

Fenix

09.12.2020 04:12

Kakva ostavka.Pa pune su mu ladice od stola predmeti koji čekaju da zastare. Ako ode za Banjaluku bit ce povlačenje iz institucija BiH i tek tad smo nadrljali. Republika Srpska se čuva stabilnošću institucija i otvorenosti prema svjetu.Da invenstitori vole doći kod nas.A ovako samo se stalno drma temeljima Republike Srpske da bi se NEKO DRUGI okrivio za ovako katastrofalnu situaciju . Ovu vlast treba SRUŠITI pod hitno. U svoj krivinal ulažu Republiku Srpsku za kockarskim stolom.

ODGOVORITE
Name

1234

09.12.2020 09:40

Znoa si za Tegetiju.sta je radio...Ti si ko i on.. sto ga nisi prijavio

ODGOVORITE