Odjeljenja intenzivne njege prebukirana

Njemačke bolnice prebukirane su zbog naglog porasta broja pacijenata zaraženih virusom korona kojima je potrebna intenzivna njega, rekao je šef bolničkog udruženja lokalnim medijima Gerald Gas.

Srbija 06.12.2020 | 14:17
Odjeljenja intenzivne njege prebukirana

U pokrajinama poput Saksonije, broj pacijenata na intenzivnoj njezi je pet puta veći nego u aprilu. Bolnice ili dostižu predviđene kapacitete ili su ih već premašile, rekao je Gas, šef Njemačke bolničke federacije (DKG), krovne grupe koja ujedinjuje regionalna bolnička udruženja.

Prema podacima DKG, trenutno je 40 odsto više pacijenata sa kovidom 19 na odjeljenjima intenzivne njege nego što je bilo tokom prvog talasa pandemije u proljeće. Oko 16.000 pacijenata zaraženh virusom korona liječi se na drugim odjeljenjima.

Kada je prvi talas pogodio Njemačku, manje bolnice mogle su da pošalju svoje teško bolesne pacijente na bolje opremljene univerzitetske klinike, ali ovo se sada pokazuje izazovnim, jer su klinike često prepune, piše list Velt am zontag.

Tomas Konig, načelnik odjeljenja intenzivne njege u bolnici u Berlinu, rekao je za Dojče vele da je svih deset kreveta njegove jedinice zauzeto već nedjeljama.

On je dodao da je i ranije bio problem na ovom odjeljenju sa stručnim kadrom i da je uvijek bilo premalo kvalifikovanih medicinskih sestara, dok je kovid tu sitauciju samo još više pogoršao.

Uve Jansens, šef Njemačke asocijacije za intenzivnu i hitnu medicinu (DIVI), rekao je za Dojče vele, da je “zaista neizvjesno” kako će bolnice upravljati protokom pacijenata “ako tokom narednih nekoliko sedmica stvari ostanu onakve kakve jesu”.

Mračna slika podudara se sa ranijim izvještajima njemačkih medija da se bolnice bore sa obnovljenim prilivom pacijenata dok raste broj slučajeva širom zemlje.

Njemačka je početkom novembra uvela djelimičnu blokadu i produžila restrikcije do 10. januara. U Njemačkoj je do sada zaraženo više od 1,7 miliona ljudi, dok je 18.772 umrlo.

(Srpskainfo/DW)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tadivoje

06.12.2020 14:12

Naravno da su to lazi i spekulacije

ODGOVORITE
Name

infermiere

06.12.2020 14:21

baš bi voleo znati koji ti je izvor informacija verovatno Facebook nemogu ali voleo bi sve vas što ne verujete da povedem sa sobom samo jedan dan na posao da vidite šta znači intenzivna nega za bolesnike covid a šta tek za nas medicinske radnike

Name

Tadivoje

06.12.2020 18:57

Moj izvor je moj posao u Bolnici i tvrdim da je laz jer sam u njoj svaki dan.

Name

Tadivoje

06.12.2020 20:59

tebi negine limeni sanduk kolika si budala. Ti ni sam nemas pojma sta se tamo desava. Pa i kod njih vlada isto prica da je sve pod kontrolom kao i us svim zemljama a realnost je mnogo frugcija. Ti si veoma glup jer nisi u stanju da teretski razmisljas a kamoli prakticno, ali nisi jedini

Name

ti si svaki dan u bolnici

06.12.2020 21:00

samo preko facebooka ili nosas metlu na parkingu