Kad Vlada pomaže: Subvencije koje ne mogu da se dobiju

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske donio je Uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Republika Srpska 04.12.2020 | 20:36
Kad Vlada pomaže: Subvencije koje ne mogu da se dobiju

Prema ovoj Uredbi, za privrednog subjekta uplatiće se porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period jul-septembar 2020. godine.

Na ovaj način je Vlada RS odlučila da pomogne jednom od najugroženijih sektora. Ali, onda je donijela uslove za ostvarivanje pomoći za period od prije pola godine koji malo ko od ugroženih privrednika može ispuniti.

I to upravo zbog problema koje je prouzrokovala pandemija.

Naime, pravo na dodjelu sredstava imaju privredni subjekti koji obavljaju pretežnu/osnovnu djelatnost: hoteli i sličan smještaj, odmarališta i ostali smještaj za kraći odmor, ostali smještaj, djelatnost putničkih agencija, djelatnost tur-operatora i izvođačku umjetnost.

Privredni subjekt koji podnosi zahtjev za dodjelu sredstava dužan je da ima registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, da nije smanjio broj radnika za više od 15%, kada se uporedi broj radnika na dan 31. avgust 2020. godine sa danom 29. februar 2020. godine, da ima finansijski gubitak, koji podrazumijeva prosječan pad prometa u periodu jul – septembar 2020. godine u procentu od najmanje 40% i više u odnosu na isti period 2019. godine i da je izmirio poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, zaključno sa 30. junom 2020. godine.

Privredni subjekt podnosi zahtjev za dodjelu sredstava nadležnom ministarstvu najkasnije do 20. decembra 2020. godine. Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja po ovoj Uredbi već uplatio poreze i doprinose za period jul – septembar 2020. godine, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period. 

Koliko su ovi uslovi ograničavajući najbolje znaju oni koji se bave ovim djelatnostima. Kako su nam rekli, malo ko će ih ispuniti, za šta je dijelom kriva i Vlada, jer je čekala da prođe pola godine, pa da tek onda raspišu konkurs za ovu vrstu subvencija.

Mnogi smatraju da je za ovakav način pomoći odavno „prošao voz“.

„Mi smo više od osam mjeseci prepušteni sami sebi, bez ikakvih naznaka da će nam neko pomoći. Snalazili smo se kako smo umjeli. Ko je imao velike gubitke morao je otpuštati radnike. Tako da je ovaj konkurs potpuno promašen.

Umjesto da se ova sredstva dodjeljuju svima u branši, jer nema onih koji nisu pretrpjeli gubitke, kod nas se pravi neki konkurs nakon pola godine, pa se postavljaju pred nas nove procedure i uslovi. To je strašno šta nam rade“, rekao je jedan vlasnik turističke agencije za BUKU.

Drugi naš sagovornik kaže da je Vlada posegnula za najgorim mogućim načinom pomoći. 

„Ovo neće ništa promijeniti, niti nekoga izbaviti da za dva mjeseca ne zatvori svoj biznis. Pa, bolje bi bilo da su nam omogućili kredite sa komercijalnim bankama uz granciju i subvenciju kamate, pa da na taj način pokušamo da spriječimo sopstvenu propast.

Ovo što su oni sad uradili je samo pokušaj da se pokaže da Vlada nešto pomaže. Oni samo obećavaju, čak su govorili da će dati dvije plate, a onda ništa od toga ne urade, već raspišu jedan ovakav konkurs“, rekao nam je jedan ugostitelj.

Zlatan Tatić iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva „Horeca RS“ navodi da je cijeli ovaj vid subvencionisanja u startu osuđen na propast.

„Veoma malo će ljudi moći to da ispuni što oni traže. Nemoguće je da je neko imao pad prometa više od 40 odsto, a da pri tome nije otpuštao radnike. Oni su ovim uslovima potpuno obesmislili tu pomoć.

Bilo ko da je imao preko 40 odsto pad prometa morao je da otpusti radnike, jer ne trebaju mu i nije mogao da ih isplaćuje.

A sa druge strane, niko iz Vlade nije davao nikakve znake o pomoći takvim privrednicima. I sad kad su se odlučili da kao nešto urade, stavili su takve uslove da skoro niko neće ni konkurisati“, rekao je Tatić. 

On kaže da su iz udruženja HORECA u više navrata ukazivali na probleme ovih sektora privrede i kako ih riješiti, ali niko nije imao razumijevanja u Vladi za njih.

„Mi smo imali prijedloge da se cijelom ovom ugostiteljskom sektoru, zajedno sa hotelijerima i agencijama otpišu doprinosi do šest mjeseci da bi mogli zadržati radnike. Ipak, oni su to odmah odbili. U stvari, oni ništa od onog što smo im predlagali nisu uvažili.

Nisu saslušali prijedloge nas koji direktno trpimo štetu, već su odlučili da nam kao pomognu na neki njihov način, koji ne prati realno stanje.

U stvari, čini mi se da su namjerno sad napravili ovaj konkurs na koji skoro niko ne može da aplicira, a da oni mogu da kažu kako su nekome nešto pomogli. Samo to može biti razlog“, zaključio je Tatić. 

(BUKA)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

someone

04.12.2020 19:48

glasali ste,gledajte

ODGOVORITE
Name

Borac

04.12.2020 20:59

Dispeceru sta bi sa turistickim vaucerima?

Name

Tvrda linija

05.12.2020 03:21

Nemojte tako,pa kako bi oni imali za avione,helikoptere,limuzine,tendere i odijela kad bi svakome pomagali,izbori prošli a pošto smo glup i nepismen narod za određeni period sve pada u zaborav.

Name

Pa

04.12.2020 19:58

Ma najbolje da kafandzije pomasu

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

05.12.2020 03:17

Ima dosta prečih za pomoć ali ovi na vlasti imaju sluha samo za bogate,pa možda i dobijete.Većina vas su podigli cijene usluga i uvijek kukate,najbolje dignite još cijene,u prčvari kafa 2 KM, dobro ikako radite.Kafana je luksuz svakako.

Name

Krkan®

04.12.2020 20:38

Ne dao bog da ti vlada pomaže...

ODGOVORITE
Name

KRUT

04.12.2020 20:43

Bez muda nema boljeg zivota. Ko ceka na vladu bolje da se objesi sam.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.12.2020 20:44

Otpustili ste radnike i šta sada hoćete? Sada bi pomoć?! Preduzeće u kome radim nije otpustilo ni jednog radnika a pretrpilo je, i još uvijek trpi velike gubitke. Pandemija je pogodila cijeli svijet. Slažem se da je Vlada mogla ranije ovo regulisati. Ali Vi ste požurili da pošaljete radnike na biro rada.

ODGOVORITE
Name

RadeLukic

04.12.2020 21:12

Samo na crno raditi,mafiji ne dati nista

ODGOVORITE
Name

Q

05.12.2020 01:21

Momak, ne lupetaj ,salušaš nepismene ljude i donosis zakljucke na osnovu izjave dispecera

Name

BL

04.12.2020 21:47

Sve kafane i ugostiteljske objekte treba zatvoriti i lupiti im kazne po vise tacaka. Prvo, krsenje zakona o radu. Drugo, nepostovanje epidemioloskih mjera. Trece, kd davanje mita. Cetvrto kd, utaja poreza. Hvala molim laku noc

ODGOVORITE
Name

Borac-BL

04.12.2020 22:19

tebe treba zatvorit i progutat kljuc!

Name

Miso

05.12.2020 04:52

Ovaj na slici Lici na nekog dirigenta a ne na premijera ne pita se on jadan nista kad bi pradlozijo bilo sta iz svoje glave bijo bi odmah smijenjen jadna si drzavo sa ovim debilima koji nas vode!

Name

Kažem

05.12.2020 05:37

Kakvo ludilo, prolazim kraj picerije-kafeterije i svi prisutni unutra sjede bez maske, blebeću, jedu, piju, puše, a vani na otvorenom ljude naterali da nose maske! Kako je sve bez smisla, uopšte se ne može pojmiti!!!

Name

Direkt

05.12.2020 15:04

Po ovim osnovama, treba čitavu privredu zatvoriti. Jesi pametan. :)))

Name

BL

05.12.2020 15:10

Sta je orangutane ko ti drma kavez?

Name

Markone

05.12.2020 04:46

Birali ste vladu vi gospodo,mislim dobra vecina stanovnistva.Kad je jos Zeljka dosla ja sam znao da je vrijeme za pakovanje kofera.

ODGOVORITE