Rasprodaja pravde: "Black Friday" u Tužilaštvu BiH

Tužilaštvo BiH danas je izdalo tri saopštenja za javnost. U pitanju su saopštenja koja se odnose na tri predmeta. Prvo su došli Respiratori, onda Potkivanje i na kraju Monika Mijić. Ta tri saopštenja dokazuju na kakvom se dnu nalazi bh. pravosuđe sa Milanom Tegeltijom na čelu.

Bosna i Hercegovina 04.12.2020 | 18:42
Rasprodaja pravde: "Black Friday" u Tužilaštvu BiH

Nermin Alešević je kriv zbog toga što je snimao sastanak sa Milanom Tegeltijom na kojem mu predsjednik VSTS-a obećava da će porazgovarati sa tužiteljkom koja postupa u predmetu u kojem je Alešević oštećeni.

Nermin Alešević je kriv, a Milan Tegeltija je nevin zato što je kao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta obećao da će porazgovarati sa tužiteljkom Dalidom Burzić o predmetu u kojem je Alešević oštećeni.

Nermin Alešević je optužen, a Dalida Burzić i Milan Tegeltija su svjedoci. Nermin Alešević je od Tužilaštva tražio imunitet kako bi svjedočio protiv službenika SIPA-e i Milana Tegeltije, ali je, na kraju, imunitet dobio predsjednik VSTS-a. Jer Milan Tegeltija je, ipak, imenovao državne tužioce, a Nermin Alešević ih je prijavljivao zbog kriminala.

Fadil Novalić je “kriv” zato što je angažovao svog savjetnika da isposluje dozvolu Srebrnoj malini za uvoz sumnjivih respiratora iz Kine. Alaksandar Zolak je, kao direktor Agencije za lijekove, potpisao rješenje kojim je Srebrnoj malini Fikreta Hodžića dopušten “hitni uvoz” respiratora.

Fadil Novalić je optužen, Aleksandar Zolak – nije. Fikret Hodžić je optužen, Aleksandar Zolak – nije. Fadil Novalić je uhapšen zato što potpisao odluku o isplati 10 miliona maraka Srebrnoj malini za kupovinu respiratora. Jelka Miličević nije uhapšena zato što je potpisala odluku o isplati 10 miliona maraka Srebrnoj malini.

Za Fadila Novalića Tužilaštvo BiH je tražilo pritvor zbog slučaja Respiratori. Za Jelku Miličević nisu tražene ni mjere zabrane zbog slučaja Respiratori. Oboje su na kraju optuženi. Novalić je vođa udružene kriminalne grupe, a Jelka Miličević je tek “nesavjesno radila”.

“Tužilaštvo BiH je formiralo predmet nakon zaprimljene informacije da su nepoznati počinilac tokom jučerašnjeg dana provalili u stan u Sarajevu koji koristi članica VSTS-a Monika Mijić i tom prilikom otuđili, između ostalog, i predmete koji se mogu dovesti u vezu sa aktualnim dešavanjima u VSTS-u”, saopštio je žurni Boris Grubešić.

“U moj stan nije provaljeno, ništa nije ukradeno, pričam sa svoj telefona”, kazala je Monika Mijić novinarima BIRN-a.

Dakle, Tužilaštvo BiH istražuje navode o provali u stan članice VSTS-a u koji nije ni provaljeno. Istražuje krađu predmeta koji nisu ukradeni. I već sumnjaju da se ukradeni predmeti mogu povezati sa “posljednjim zbivanjima u VSTS-u”.

A posljednja zbivanja u VSTS-u su poziv Milanu Tegeltiji da podnese ostavku. Nakon čega će se, kako je i on sam najavio, “početi da pori džemper”. Osim ako državni tužilac Oleg Čavka ne iskoristi svoje “hakerske” sposobnosti pa u predmetu Monike Mijić pronađe ključne dokaze koje će Tegeltiju ostaviti na čelu bh. pravosuđa. 

(Istraga.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

04.12.2020 19:58

Obicni seljacic koji ce na kraju zavrsiti tamo gdje treba, u zatvoru

ODGOVORITE
Name

Mangupi

05.12.2020 12:19

A kažu zviždači zaštićeni. Luda kuća. Sloboda za Jašara

Name

XXL

04.12.2020 20:40

Pa i kod dva papka nije podignuta optužnica protiv naše lijepe, prepametne plavuše več se istraživalo koje snimao i to zamislite ne ovlašteno.

ODGOVORITE
Name

Ti

05.12.2020 06:31

Mogu misliti sada panike!

ODGOVORITE