Velike su šanse da se ponove izbori u Doboju

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, rekao je večeras da su, prema njegovom mišljenju, velike šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni zbog narušavanja izbornog procesa.

Bosna i Hercegovina 03.12.2020 | 17:45
Velike su šanse da se ponove izbori u Doboju

On je najavio da će ova institucija sutra donijeti odluku za 140 opština i gradova.

''Najvjerovatnije sutra nećemo utvrditi rezultate za Srebrenicu i Doboj, kao i Mostar (gdje izbori još nisu održani)'', ispričao je Arnautović.

''Sutra ćemo znati hoće li se ponoviti izbori u Srebrenici i Doboju'', rekao je i dodao da ne želi komentarisati hapšenja zbog navodnih izbornih prevara u Srebrenici.

''Tužilaštvo i SIPA rade svoj posao i to je apslutno u vezi s povredama izbornog prava. Ali nezavisno od toga, CIK ima druge elemente koji su vezani za povrede pravila izbornog procesa na izborni dan'', pojasnio je Arnautović.

Na pitanje kakve su šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni, Arnautović je rekao da su ''velike šanse''. 

''Osobno mislim da su šanse da se izbori ponovo - velike. Mogu ssaosjećati s apelima i zahtjevima, ali kada je u pitanju izborni proces, isključivo je stvar u odlučivanju - ono što imate kao materijalni dokaz, ono što se može odbraniti pred Sudom'', istakao je gost N1.

Potom je dodao da će konačna odluka za Srebrenicu i eventualno nove izbore, biti donesena do kraja godine.

''Pretpostavljam da mi sutra nećemo donijeti odluku o ponavljanju izbora, mi sutra nećemo utvrditi rezultate za te izborne jedinice jer se nisu stvorii zakonom predviđeni uslovi da se utvrde rezultati. Odluka će biti donesena u narednom periodu, ona neće dugo čekati. Angažovali smo sudske vješake i pravimo određene analize i na osnovu tih analiza donijeti odluku. To bi trebalo biti prije Nove godine'', rekao je Arnautović.

Hoće li izbori u Travniku, nakon smrti kandidata za načelnika, biti ponovljeni?

''Mislim da ćemo imati izbore u Travniku, imamo većinsko mišljenje unutar CIK-a. Izborni zakon nije predvidio ovakvu sitauciju, utvrdićemo i potvrditi rezultate izbora. Kada dođemo u situaciju da dodijelimo mandat, ući ćemo u proces raspisivanja prijevremenih izbora'', istakao je gost N1.

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Glavni

03.12.2020 17:06

Ko vas šta pita, ko je ovde glavni baja, kakav Incko, OHR je skup klošara, kakav PIK, šta te UN hoće neka nam pošalju pare mi znamo šta treba raditi sa lovom..

ODGOVORITE
Name

SNSD DOBOJ

03.12.2020 17:43

Ako Baja i njegova miljenica Sanja kažu da su izbori u Doboju protekli u redu ko smje da taj aksiom dovede u pitanje.Sve je regularno i 113% tačno.Poznato je koliko Doboj OBOŽAVA baju i njegove razbojnike

Name

Sreto Pekara

03.12.2020 17:12

Ako se izbori u Doboju ponove meni je Obren obećao jedan mandat. Za Profu, Rankicu i Ćimana nisam siguran. Kao ni za ministra Petričevića i Belog Josipovića.

ODGOVORITE
Name

@Sreto Pekara

04.12.2020 06:29

Čuo sam da te Obren Ispalio na izborima a samo što si završio kuću i poslovni objelat na Usori, koji izdaješ Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva" iz I.Sarajeva, sad kad ti treba crkavica od 500 KM od odborničkog dodatka tebe izbacili iz Skupštinskih klupa majku mu...a i mercedes novi puno troši a treba ponekad otići i do Bakotića da se obiđe ronikraj...apelujemo svi na Obrena da se smiluje i našem Pekariću podari, uz pomoć dragog boga svevišnjeg...ne vječna lovišta, nego vječno mjesto u skupštinskim klupama! ČUVA BOG SRETU SVOG!

Name

Kap u moru

03.12.2020 17:15

Izborna krađa. Naravno da treba ponoviti izbore.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

04.12.2020 06:48

A CIK se naplatio da bi u Derventi pobijedio SNSD-ov kandidat pomoću glasova poštom, a? Opozicijo, tražite te glasove poštom na uvid...to sve 2-3 osobe odradile, ista olovka.

Name

Gospon

03.12.2020 17:16

Imali ikakve šanse da se i u doboju dogodi poneko hapšenje mesetara i lopova koji javno kradu i kupuju glasove godinama!ccc

ODGOVORITE