Da ste vidjeli gdje je Diego umro, i vi biste umrli

Diego Armando Maradona je umro u srijedu, a svakim danom stižu novi detalji o njegovoj smrti.

Fudbal 02.12.2020 | 07:21
Da ste vidjeli gdje je Diego umro, i vi biste umrli

Državno tužilaštvo u Argentini je pokrenulo istragu i dalo je naredbu da se pretraži kuća njegovog ličnog ljekara, izvijestio je ured lokalnog tužilac.

Nalog za pretresom zatražili su tužioci iz bogatog predgrađa Buenos Airesa, San Isidra, a u nedjelju ga je potpisao lokalni sudija.

''Juče, u subotu nastavili smo s istragom i prikupljanjem dokaza. Nastavljamo uzimati izjave od brojnih osoba, među kojima su i članovi rodbine preminulog. Nakon prikupljenih podataka i dokaza, lokalno tužilaštvo smatralo je potrebnim obaviti pretres kuće i ordinacije ljekara Leopolda Luquea'', stoji u saopštenju tužilaštva.

Maradoninom ljekaru prijeti zatvor 

Leopold Luque, glavni doktor Maradoninog ljekarskog tima, nalazi se pod istragom zbog mogućeg ubistva iz nehata. Policija mu je upala u kuću i kliniku te će u narednim danima utvrditi sve okolnosti Maradonine smrti.

Istraga je pokrenuta nakon što su Maradonine kćerke dovele u pitanje lijekove koji su prepisani njihovom ocu. Maradonin advokat zatražio je hitno postupanje kako bi se utvrdilo jesu li doktori napravili sve što su mogli.

Maradonin advokat Matias Moria zatražio je istragu i zbog spore reakcije hitne službe, kojoj je trebalo više od pola sata da stigne do slavnog nogometaša. Naknadno se pokazalo da je vozilo moglo doći do Diega za samo 11 minuta.

Takođe, argentinski mediji pišu kako je Leopold Luque, par dana prije smrti, a samo nekoliko dana nakon ozbiljne operacije Maradone, otišao na veslanje sa slavnim fudbalerom, umjesto da se brinuo za njega.

Luque i njegovom timu prijeti optužba za nemar pri vođenju računa o pacijentu te potencijalna optužba za ubistvo iz nehata.

Dodatnu tajnovitost svemu dala je i medicinska sestra koja je u subotu priznala da je lagala te da ga nije obišla i provjerila ujutro na dan smrti. Zbog toga se sumnja da je Maradona bio bez ikakvog ljekarskog nadzora punih 12 sati uoči svoje smrti.

Kako bi zaštitila firmu u kojoj radi, a koja pruža kućnu njegu bolesnicima (Medidom), sestra je najprije rekla da je Maradona sam odbio pregled vitalnih znakova, ali je poslije priznala da ga je jednostavno pustila da odmara.

Argentinski mediji objavili nove mučne detalje

Osim svega navedenog, postavljaju se pitanja i zašto uz Maradonu nije bio specijalistički tim 24 sata dnevno, zašto u kući nije postojao defibrilator te je li Maradona uopšte službeno otpušten iz klinike u kojoj je operisao mozak.

I dok traje istraga, argentinski mediji danas su objavili nove mučne informacije o posljednjim danima velikog Maradone. Talijanska La Repubblica je prenijela neke od njih.

''Nadzor je ovdje ključna riječ jer se čini da su sestre koje su mu dodijeljene učinile premalo da bi pomogle Maradoni. U kući nije imao niti pristojan WC tako da je morao upotrebljavati hemijski'', citira La Repubblica.

Isti list piše da je Maradoni srce radilo na samo 38 posto kapaciteta te da mu se povećalo za dva puta. Takođe dodaju kako je imao problema s visokim pritiskom koji se nije mogao držati pod kontrolom samo lijekovima.

''Da ste vidjeli gdje je Diego umro i vi biste umrli'', izjavila je Maradonina bivša supruga Claudia Villafane. Njenu rečenicu je potvrdio Oscar Ruggeri, Maradonin suigrač iz reprezentacije i veliki prijatelj.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar