Lažne kineske vakcine se prodaju na internetu

Dnevni list Đornale piše o tome da se na internetu mogu naći lažne kineske vakcine po ceni od 350 do 1.500 dolara i da upozoravaju Italijane da je to opasno i zabranjeno.

Svijet 01.12.2020 | 21:48
Lažne kineske vakcine se prodaju na internetu

Direktor carine Marčeko Minena rekao je za list Stampa da je Italija pojačala kontrolu brodova i aviona, a ponajviše elektronsku trgovinu.

"Primetili smo da postoji opasnost od distribucije kineske vakcine koju, međutim, nisu proizveli zvanični kineski proizvođači i koja je data kineskim građanima", navodi Minena.

General Interpola Jirgen Stok izjavio je da je vakcina "tečno zlato" za crno tržište. Biznis insajder prenosi da se na vebu mogu naći proizvodi koji nemaju veze sa kineskom vakcinom koju je proizveo "Sinovak" ili "Sinopfarm" i da su cene i deset puta veće od uobičajenih u Kini, koja se kreće od 30 do 60 dolara.

U mnogobrojim intervjuima za štampu, Italijan Đido Rasi, mikrobiolog koji je pre nekoliko dana napustio mesto direktora EMA posle devet godina, izjavio je da sve te priče o vakcini koja funkcioniše 90 odsto ili 95 odsto izgledaju kao neka kladionica.

Jedina koja će, kako kaže, dati zaista zeleno svetlo za proizvodnju i distribuciju vakcine jeste EMA, koja u poslednjem momentu može i da blokira do sada pronađene vakcine, kako "Fajzerovu", tako i onu iz "Moderne" i sve ostale.

Italijanski list Panorama piše o tome da se već nekoliko dana u Italiji nalazi kineska vakcina protiv korone i da ju je moguće kupiti od Kineza u Rimu.

Vakcina koja se ovde smatra ilegalnom jer nije prošla testiranja koja zahtevaju agencije FDA – Američka agencija za hranu i lekove i EMA – Evropska agencija za lekove.

Predsednik Udruženja lekara regiona Lacio Antonio Mađi obratio se javnosti: "Već nedeljama kruži priča da je moguće kupiti kinesku vakcinu protiv korone preko interneta ili u kineskim četvrtima, a pričajući sa prijateljima i lekarima dobio sam i potvrdu. Čak su mi i predstavnici Kineza rekli da su im se obratili mnogi Italijani sa željom da kupe vakcinu. Kinezi koji žive ovde vraćaju se u zemlju da bi primili drugu dozu i posle dolaze u Italiju u kojoj ni FDA ni EMA još zvanično nisu odobrile nijednu ponuđenu vakcinu."

Upozorava Italijane da ne kupuju nikakve vakcine pod imenom vero (kako se naziva kineska vakcina) niti sputnjik (ime ruske vakcine) koja im se nudi ilegalno ili preko interneta.

Državna carina Italije u saradnji sa Interpolom vodi akciju suzbijanja ovog fenomena, piše Panorama.

(B92)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

SKRBIC

02.12.2020 03:13

JEL TO LOPOVCINA KUM SKRBIC KRENUO I U INTERNET KRIMINAL. SAD S VAKCINAMA. NAKO FIRMA IZ STANA U MONTE KARLU.A NE MOZE NJEMU NISTA PROMACI. DA NE UZME. JBO GA KUM.

ODGOVORITE
Name

Vaske

02.12.2020 04:57

Ne bi isključio mogućnost da kod nas u BIH dodju neke sumnjive vakcine,kupljenje na crno i po bagatelnim cjenama... Respiratori na primer...

ODGOVORITE
Name

Prika

02.12.2020 05:53

Znaci da postoji vakcina i da djeluje,dok se kupuje.cuj dok ovi odobre,sigurno neku njihovu.a mi dok dodjemo na red,pomrijece nas pola.

ODGOVORITE
Name

KIKI

02.12.2020 08:04

KINESKE SU NAJBOLJE , A NISU LOSE NI ONE STO SAM UBO PUTINOVOJ CERKI

ODGOVORITE
Name

Skeptik

02.12.2020 09:43

Koje su vakcine pouzdane?!Briga njih za živote ljudi,važan je profit,inače ne bi nipodaštavali kineske i ruske vakcine,nego sve ostale pored navedenih!Pitam se,hoće li narod ikada upotrijebiti svoj mozak i shvatiti razloge vakcinisanja?!Očigledno neće,a satanistima to itekako odgovara.Kad postignu planiran broj umrlih,nestat će i korone(trovanja izazvanog vještačkim putem),a naša djeca će umirati na mukama!!!Imamo li pravo dozvoliti da se to dogodi?!NE!!!

ODGOVORITE
Name

AntiSkeptik

03.12.2020 04:49

Bolje ti gledaj sta ti djeca jedu i disu vec godinama.Hranu koju ova ''bajna'' drzava uvozi i prodaje po paprenim cijenama u normalnim zemljama smatraju bioloskim oruzjem.Kvalitet zraka u zimskom periodu, ravan je bojnom otrovu i to nikoga ne zanima.Teorije zavjere i jesu mamac za maloumne budale koje traze Masone i Iluminate, dok im mafija defiluje pod nosom.

Name

Bože dragi

02.12.2020 10:39

Pa ko će kupiti vakcinu na internetu? Nije valjda niko lud.

ODGOVORITE
Name

Ich

02.12.2020 10:49

To se prodaje onih 20 vakcina što su poslate Srbiji

ODGOVORITE