Srbija razmišlja o novim mjerama za strance

Teško da je, u vrijeme kada se u Srbiji iz dana u dan ruše najcrnji korona rekordi, nekome uopšte do putovanja, ali svakako ima i onih koji iz poslovnih ili privatnih razloga imaju potrebu da odu i izvan granica. A to trenutno nije nimalo lak zadatak.

Srbija 01.12.2020 | 21:22
Srbija razmišlja o novim mjerama za strance

Za razliku od Srbije koja je praktično skoro potpuno otvorena prema gostima iz cijelog svijeta, pošto je za ulazak u Srbiju negativan PCR test neophodan samo onima koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske i Rumunije, putnicima sa srpskim pasošima je mnogo teže da putuju po inostranstvu, prenosi Blic.

Istina, posljednjih dana se i u Srbiji se uveliko razmišlja o uvođenju obaveznog PCR testa za sve koji budu dolazili, bilo da se radi o srpskim građanima ili strancima.

Podsjetimo, još od ljetos se Srbija našla na crvenoj listi Evropske unije, što se nije mijenjalo čak ni kada je bilo skoro najmanje zaraženih na 100.000 građana na cijelom Starom kontinentu. A tako je i sada kada se Srbija nalazi među najugroženijima.

U ovom trenutku, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, građani Srbije bez obaveznog PCR testa ili eventualnog odlaska u karantin, mogu da putuju u tačno 15 zemalja širom svijeta.

Za neke od njih su potrebne vize, za neke običan zdravstveni pregled, za neke obavezno zdravstveno osiguranje, a za neke samo prijava sa kompletnim podacima o mjestu i razlogu vašeg boravka. A za neke ni to.

Dakle, građani Srbije bez testiranja mogu da putuju u zemlje u komšiluku poput BiH, Albanije, Bugarske ili Sjeverne Makedonije, ali i na znatno egzotičnije destinacije kakve su Turska, Brazil, Jamajka, Kolumbija, Kostarika, Meksiko, Oman, Palau, Pakistan, Sudan i Centralnoafrička republika.

Podsjetimo, sa preko 1.100 zaraženih na 100.000 građana Srbija se nalazi trenutno među par najugroženijih zemalja u Evropi, tako da o nekom ublažavanju restrikcija narednih mjeseci ne treba ni da razmišljamo.

Jedino što bi do kraja godine moglo da se promijeni to je eventualna odluka Vlade Srbije da se ograniči ulazak u našu zemlju, odnosno da se uvede obaveza negativnog PCR testa. I to kako za strance, tako i za građane Srbije.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Znalac

01.12.2020 20:59

Moze i u Tanzaniju da se putuje bez PCR testa!

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

01.12.2020 21:20

Bas i mogu da putuju... jadno

ODGOVORITE
Name

Danas

02.12.2020 07:48

Gdje ti mozes kazi nam

Name

Smislov

02.12.2020 05:09

Samo neka kafane ne zatvaraju, mislim zbog penzija za bake i deke. Pred izbore podijeljeno je po 100 Eura, ukupno 600 miliona Eura. Kao pomoć u vezi pandemije, u stvari kupovina glasova. Gdje je zapeo ekonomski tigar?

ODGOVORITE
Name

Andric

02.12.2020 07:36

Tako je,k...bi dobili po 100 eur da nisu izbori bili.A sad kuka na sav glas,kao ne smije zbog ekonomske stabilnosti drzave uvoditi vanredno stanje.I stezace realni sektor do maksimuma,ali ih nece skroz zatvarati da ne bi isli na teret drzave.A i ovako ih treba tuziti jer su svojim mjerama doveli do gubitka u poslovanju,pa samim tim je red da to i nadoknade.

Name

kiki

02.12.2020 09:11

Lako je Srbiji , ona je najbolja u europi....ima 15 mulijardi evre zalihe i 6 tona zlata 14 karat...sta ce mo mi jadnici, ni germe nemamo.

Name

Kurdija

02.12.2020 09:38

Pa da,,sad ce Nova Godina,Bozic.Ne dajte nam da idemo svojim kucama.

ODGOVORITE
Name

Zaga

02.12.2020 09:51

SRBIJA JE ODUVIJEK BILA TRN U OKU ZAPADU,I TO ĆE I OSTATI!SAMO MI NIJE JASNO ZAŠTO NIŠTA NE ČINE U SVOJU KORIST,NEGO SVOJE I ŽIVOTE NAJMILIJIH SERVIRAJU NA TACNI SATANIZOVANOJ VLASTI?!LJUDI,IMATE LI MOZGA?!!! ZAŠTO TO SEBI RADITE?! ZAŠTO SE NE ORGANIZUJETE DOK JOŠ NIJE PREKASNO DA SE SPASITE???

ODGOVORITE
Name

KIKI

04.12.2020 05:42

BRAVO IMENJACE kiki SRBIJA JE ZADNJA RUPA NA SVIRALI U EUROPI A PONEKOJ BUDALI U RS MOZES PRODAVATI PRICE O VRECAMA I TONAMA ZLATA .

ODGOVORITE