Rastu zaduženja BiH, vlasti se ne odriču luksuza

Vlasti u BiH, na svim nivoima, svakodnevno se zadužuju. Da li aktuelna vlast u BiH može opstati samo uz finansijsku pomoć i kredite međunarodne zajednice?

Bosna i Hercegovina 29.11.2020 | 21:20
Rastu zaduženja BiH, vlasti se ne odriču luksuza

Nedavnu posjetu evropskog komesara za proširenje Žosefa Borelja, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskoristio je da moli za finsijsku pomoć. On tvrdi da će bez toga u BiH doći do pogoršanja političke situacije.

"Niko ne pominje radnike, privredu... Ne interesuje ih to kao treće oko. Kada pričaju onda je sve idealno, a onda moljakaju pare. To su nečije pare, nekih poreskih obveznika koji bi takođe voljeli da znaju kako ih to ovi ovdje troše", kaže za BN TV ekonomista Svetlana Cenić.

Ekonomista Slaviša Raković dodaje da su glavni generatori u BiH trgovina, budžet i bankarski sektor.

"Realni sektor je skrajnut, on ne učestvuje u kreiranju u BDP-a dovoljno", napominje Raković.

Ono što više nikoga i ne čudi, ali bi nas trebalo sve da zabrine, jeste činjenica da se vlastodršci u BiH ni u vrijeme najveće ekonomske krize na odriču luksuza na koji su navikli.

"Samo daj pare da mi trošimo... Namještaj, slike, pa gospođi predsjednici još jedno tri automobila. Neka uzme pet automobila jer ćemo mi prije da shvatimo koje smo budale", kaže Cenićeva.

Do kada će građani trpjeti ovu očito bahatu i rastrošnu vlast nikome nije jasno. Oni koji misle da treba i mora biti drugačije odlučili su da napuste BiH. Za koju godinu, ako se ovako nastavi, političari neće imati ni kome da vladaju.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Matej

29.11.2020 21:38

Svake dvije godine nove limuzine, što je vrhunski bezobrazluk a nemamo pojma gdje završavaju "stare" crne limuzine. Znajući da bezobrazluk nema kraja pretpostavka je da ide na tajne licitacije i privilegovani postaju novi vlasnici za bagatelnu cifru. Bagra koju treba na sledećim izborima šutnuti u tur.

ODGOVORITE
Name

Andric

29.11.2020 21:40

Nema javnog preduzeca koje nije zaduzeno,i jos svake godine uzimaju novi kredit.A vlast im to dozvoljava,umjesto da smjene direktore istih tih preduzeca dok ne dodje neko ko zna i umije.Ali,jbg,glasacko tijelo je glasacko tijelo.E zato njima treba kredit od MMF-a,a ne da bi pogurali privredu i realni sektor.Drasko,rezi sve odreda,bankrotirali dabogda...

ODGOVORITE
Name

Miso

29.11.2020 22:07

Neka zive raskosno sve je to narod zasluzijo i jos uvijek glasaju za njih da su samo slusali Vukanovica sta je sve iznjeo u vezi njihovih lopovluka normalnom je dosta da vise nikad ne glasa za tu lopovsku vlast.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2020 00:59

Tačno zadužuju narod da bi se oni nahapali.