Predsjednik Suda KS optužen za seksualno uznemiravanje

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, koja ga tereti za nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje zaposlene u ovoj pravosudnoj instituciji.

Bosna i Hercegovina 27.11.2020 | 13:15
Predsjednik Suda KS optužen za seksualno uznemiravanje

Špoljarić se tereti da je tokom 2018. i 2019. godine, dok je bio vršilac dužnosti, a kasnije i predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet podređene zaposlene, koja mu je ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka.

Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njenog zaposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene.

Špoljarić se tereti da je na osnovu pola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je počinio krivično djelo iz Zakona o ravnopravnosti polova BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Počinjeno krivično djelo suprotno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantuje bezbjednost života i zdravlja i zaštita pojedinca od polne diskriminacije.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Uhh

27.11.2020 13:54

Sta sve ove sudije rade.

ODGOVORITE
Name

Uh

27.11.2020 16:14

Uh uh uh Ali dolijat će, To SU KRIMONALCI, Koji nose sudijsku Togu 98%,Čast onoma od 2%, neka Mi ne Zamjeraju.

Name

burke

27.11.2020 15:24

Ovaj sudija je radio i u ratu kao vojni sudija u sklopu zatvora Viktor Bubanj u Sarajevu...a sve Srbi ugroženi...

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

27.11.2020 15:49

Pa to im je sav poso sto rade ako su to radili 2018 i 2019 a sad je kraj 2020 sta su do sad cekali posle 2 godine podnose tuzbe sad im prpa pa ce biti jos tuzbi treba ih sve istjerati i zatvoriti pa nek se ganjaju po zatvorima stoka

ODGOVORITE