Bajden zadovoljan: Dozvoljeno da počne prenos vlasti

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je zadovoljan jer je njegovoj administraciji dozvoljeno da počne prenos vlasti u procesu formiranja nove vlade.

Svijet 24.11.2020 | 21:24
Bajden zadovoljan: Dozvoljeno da počne prenos vlasti

Bajden se obratio javnosti danas u Vilmingtonu, u državi Delaver.

"Trancizija vlasti će omogućiti mom timu da se pripremi za izazove koji su pred nama, u procesu prebacivanja vlasti sa Trampove administracije na moju", rekao je Bajden.

Bajdenu je državna agencija za opšte poslove potvrdila da je pobjednik izbora u SAD, što omogućuje njegovom timu pristup federalnim službama i ministarstvu pravde, kako bi se otklonile eventualne bezbjednosne prijetnje.

SAD su "spremne da vode svijet", izjavio je danas u Vilmingtonu novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden predstavljajući diplomatski i tim za nacionalnu bezbjednost svoje buduće vlade.

"To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svijet a ne da se iz njega povlači", rekao je Bajden nagoveštavajući zaokret u spoljnoj politici.

Novoizabrani predsjednik je ponovio svoju odlučnost u borvi protiv klimatskih promena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje Džona Kerija (John Kerry).

"Želim da budem jasan. Ni sekunde nisam potcijenio poteškoće u ispunjavanju svojih smjelih obaveza prema borbi protiv klimatskih promjena. Ali istovremeno, niko ni sekundu ne smije da potcijeni ni moju odlučnost da to učinim", rekao je Bajden.

Keri je pozvao međunarodnu zajednicu da bude ambicioznija u borbi protiv klimatskih promena, koji je inače jedan od Bajdenovih prioriteta-

Budući šef diplomatije Entoni Blinken (Antony) izjavio je na istom skupu da će se zalagati za međunarodnu saradnju u rešavanju svjetskih problema.

"Ne možemo sami da riješimo svjetske probleme, moramo da radimo sa drugim zemljama", rekao je diplomata kojeg je imenovao Bajden, i istakao potrebu za "saradnjom" i "partnerstvom" sa stranim zemljama.

Obratila se i buduća američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) koja je rekla da se u SAD vratio multilateralizam.

"Želim da kažem da se Amerika vratila, da se multilateralizam vratio i da se vratila diplomatija", rekla je ona.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

24.11.2020 21:42

Nemaš ti pojma ni da su izbori bili...

ODGOVORITE
Name

Re

24.11.2020 22:19

Ma ti sve uvijek znas,cudi me da nisi rudonjin savjetnik.

Name

Doboj

24.11.2020 22:57

A kad se probudi na kratko potpisace akt o nekom novom napadu na zemlju za koju amerikanci mozda nisu ni culi, smjenice pokoju vladu u Evropi, Africi ili Aziji, bacice 2, 3 atomske itd...samo u dane Bozica, dana za darivanje cinice dobra djela....dijelice besplatne vakcine koje ce sprecavati naredne generacije da radjaju djecu.

Name

Re skept

24.11.2020 23:01

Vazno da si se ti oglasio, vazno da ti znas sta su izbori. One koje ti glorificiras kod njih se unaprijed zna pobjednik, to su totalitarni rezimi. Kod njih izbori reda radi, da svijetu pokazu da i oni imaju izbore, najradije bi sve pohapsili. Cudi me samo kako to da volis Staljina a nevolis Hitlera, nezna se koji je gori.

Name

re

24.11.2020 23:15

idi reci mu da je pobijedio. sta cekas?

Name

Нови Јорк

25.11.2020 06:42

“Немаш ти појма ни да су били избори” Браво Најпаметнији коментар до сада Чуј “изабрани предсједник@ Ко каже ? CNN? Он је изабран кад га USA Congress сертификује. Врховни суд ће ово одлучити а не демократски пљачкаши.

Name

Sketik

25.11.2020 08:43

Ja to nesmem svom šefu Dodiku reći, to će ga dotući. Za njega če njegov Tramp i dalje biti predsjednik.

ODGOVORITE