Ekonomisti upozoravaju: Opasno uzimati kredite MMF-a bez plana utroška

Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer, jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH nije dobro osmišljen.

Bosna i Hercegovina 23.11.2020 | 19:34
Ekonomisti upozoravaju: Opasno uzimati kredite MMF-a bez plana utroška

Savjet ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda 1,5 milijardi maraka, kao pomoć za rješavanje krize izazvane virusom korona.

Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer, jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH nije dobro osmišljen.

- BiH planira da se zaduži za novih milijardu i pet stotina miliona KM. Detalji i uslovi ovog kreditnog zaduženja još uvijek nisu poznati, saopšteno je iz MMF-a.

„Vlasti su zatražile EFF (Fond za proširene aranžmane ) u vrijednosti od 750 miliona evra. Uslovi koji se vežu za dobijanje novca još uvijek nisu finalizovani“, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel.

Više informacija o novom zaduženju nema ni iz nadležnih institucija.

Do sada su obično tvrdili da su ranija zaduženja bila u svrhu stabilizacije ekonomije.

Međutim, tako ne misle stručnjaci. Smatraju da novo kreditno zaduženje ne bi trebao biti odobreno, jer nisu reformisane ni zastarjele obaveze i obećanja. S milijardu i po maraka novog duga, Bosna i Hercegovina bi dosegla skoro 50 posto zaduženosti od BDP-a. Odgovorni, kažu ekonomisti, ne nude ni nove projekte.

„Ovog momenta nema projekata. Postoji jedan izraz u narodu "seci uši, krpi gaće". Nema projekata, a i ako ih ima to su projekti kapitalih ulaganja. Autoput ne pravi novac ne zapošljava ljude, a ono što nama treba je da zapošljavamo ljude i pravimo novac“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Ekonomista Svetlana Cenić kaže da vlast u BiH od 2009. godine pravi iste manipulacije kada je u pitanju novac od MMF-a. Ona pojašnjava da se prvo uzme nekoliko tranši od kredita, a onda kada dođe do izvršenja preuzetih obaveza, koje su obično reformskog karaktera, kao što su bolja finansijska slika, problem korupcije ili prevelikog trošenja, aranžman bude otkazan. Prije toga, novac koji će vraćati građani je već pokupljen, ističe Cenić, i dodaje da će zaduženje i ovoga puta biti u druge svrhe. 

„Uzeće nekoliko rata ovog kredita. I to će se potrošiti da se kupe izbori. Jer sada, vrlo im je hitna konsolidacija kako dobiti opšte izbore, jer to je od ključne važnosti. A isto će to uraditi od onih 250 miliona Evropske unije“, kaže Svjetlana Cenić.

Da se vlast u BIH ne libi da traži finansijsku pomoć, potvrdio je i sastanak članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom. Milorad Dodik požalio se da su prethodni aranžmani sa MMF-om već istrošeni u borbi sa epidemijom Covida-19 i zatražio pomoć od Evropske unije.

„Ukoliko ne budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način, oni će se multiprikovati na političkim razlikama koje ćemo teško ovdje zaustaviti. Zato vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći za BiH.“, rekao je Dodik.

Političke razlike, koje je pomenuo Milorad Dodik, prijetnja su kojom se neprekidno služi vlast u BiH, kada novca nema, kaže ekonomista Svjetlana Cenić.

„Bukvalno se prijeti, ako vi nama ne date para, mi možemo biti još i gori. Odnosno, na sceni će biti ona ratnohuškačka, odvratna retorika, koju zapravo i produkuju zato da bi plašili međunarodnu zajednicu i stalno kupovali socijalni mir, a oni produžavali sebi vlast.“, ističe Cenićeva.

Ona ističe da su do sada na ove načine prikupljeni milioni maraka, ali da se nije uradilo apsolutno ništa od onoga za šta je novac bio namijenjen. Isto misli i ekonomista Zoran Pavlović koji tvrdi da nema transparentnog trošenja kredita i da bi MMF morao imenovati supervizora koji bi nadgledao kako se i na šta konkretno troši pozajmljeni novac.

Morala bi se, kako kaže promijeniti dosadašnja praksa po kojoj se trošilo kako ko hoće, umjesto kako se mora. 

BN TV 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Skeptik

23.11.2020 19:05

Kako nema plana??? Pa za budžet!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

23.11.2020 20:28

Imaju plan: oni troše, narod vraća dugove.

Name

Doboj

23.11.2020 22:32

Kasno Marko na Kosovo stize! U dugovima smo do guse, ako ne ustanemo protiv ove domace i inostrane bagre nikada necemo biti nista drugo do kolonija.

Name

re

24.11.2020 06:14

Oni ne znaju ni kako da one stare kredite od 8 milijardi vrate bez uzimanja novih, a kamoli da imaju plan kako da nove vrate bez uzimanja dodatnih u budućnosti. To su krugovi pakla u koji tonemo bez izlaza.

Name

Posmatrač

23.11.2020 19:10

Molim MMF DA NEDA KREDIT ovoj mafiji u RS.

ODGOVORITE
Name

RE

23.11.2020 20:11

Poznato svima godinama narodu i borcima bace kao i uvjek malo mrvica pa ko preživi, a ostatak kredita troše gdje žele i uživaju na visini u svom režimu RS.

Name

sale

24.11.2020 07:10

Bravo Jaffa! Baš tako i pri tom su stalno nesto začuđeni pa onda komentari tipa ,,sram ih bilo" i slicno. Mile dize kredite, upošljava kucne i dvorske firme a narod ce da vraca. Plus sada treba sredstava za kosolidaciju i pripremu novih izbora itd itd. Sve u krug, a zivot prođe uludo.

Name

Dr Prkno

23.11.2020 19:22

Sta ekonomisti znaju, Zora Vidovnjakovic kaze da nikad nije bilo stabilnije.

ODGOVORITE
Name

Dr. Harnaga Šupčagić

23.11.2020 19:22

Dobro jutro ekonomisti . Zar stvarno mislite da neko od njih razmišlja o stanovništvu ove napaćene i nesretne zemlje.

ODGOVORITE
Name

Neko

23.11.2020 19:27

Necemo kredite. I moj kredit mi je vec prisjeo.

ODGOVORITE
Name

075

23.11.2020 20:00

Molim IMF da ne daje i zeleno kockastoj mafiji u F. BiH.

ODGOVORITE
Name

Milan

23.11.2020 20:24

Kako to mislite da se ide u zaduženje bez plana utroška!? Pa svaka odluka o zaduženju sadrži odredbe o namjeni sredstava i to je propisano Zakonom o zaduženju, dugu i garancijama.

ODGOVORITE
Name

Pa kupite

23.11.2020 22:22

Nove lemuzine, da ne idete pjehe, pa helikoptere, jahte. Ujedno odrzavate tamo negdje u dalekom svijetu zaposlene iz BiH, svoje ljude, koji to u dalekom svijetu, naglasavam dalekom, to proizvode.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.11.2020 01:10

To i vrapci na grani znaju, samo što finansijski narkomani na vlasti očigledno idu do daske sa zaduženjima, dok se ne ovjere.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

24.11.2020 06:22

Kao da je do sada bilo nekakvih planova. Ovo je izgleda ostalo komunističko razmišljanje da se što više zadužimo a kada se pare budu vraćale biće toliko obezvrijeđene da će se sa lakoćom vraćati.Pare se uzimaju za šta treba i ne treba,što potvrđuje istinitost mojih tvrdnji.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

24.11.2020 09:02

Kriminalci i pohlepnici, vide da im se bliži kraj ( politički) te da što više ukradu i zaduže kako bi ljude koji ih naslijede stalno optuživali da nemogu vraćati kredite, a oni zadužili pet koljena unaprijed, bagra sekte snsd-a.

ODGOVORITE
Name

BAJA

24.11.2020 10:01

IMAMO PLAN,POLA MENI,POLA VAMA,VI VRAĆATE SVE.

ODGOVORITE