Policija vodenim topom rastjerala demonstrante

Policija u Frankfurtu vodenim je topom pokušala rastjerati lijevo orijentisane demonstrante koji su se okupili kako bi iskazali neslaganje s demonstrantima koji se protive uvođenju restriktivnih mjera zbog pandemije korona virusa.

Svijet 14.11.2020 | 18:46
Policija vodenim topom rastjerala demonstrante

Policija kaže da je vodeni top upotrijebljen nakon što su demonstranti napali njihove pripadnike, koji su u sukobu s drugim demonstrantima  koristili i pendreke. 

Lijevo orjentisani demonstranti su blokirali puteve u centru grada, ističući transparente sa simbolima Antife i one na kojima je pisalo "Srušimo desnicu". 

Protestovali su protiv pristalica inicijative Kuerdenken, čiji pripadnici smatraju da se restriktivnim mjerama smanjuju ljudske slobode, a takođe su odlučili održati skup u subotu poslijepodne.

Pokret je u posljednjih nekoliko mjeseci stekao popularnost u Njemačkoj tvrdeći da vladina ograničenja koja se odnose na suzbijanje pandemije korona virusa zadiru u prava građana.

U nekoliko zadnjih okupljanja pridružili su se i članovi pokreta Ričsburger te grupe desničara ekstremista, koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države.

(Indeks/Hina) 

Komentari / 0

Ostavite komentar