Namješten tender Vlade Srpske za laktašku firmu

Vlada Republike Srpske, kako je juče objavio portal CAPITAL, raspisala je tender za nabavku kristalnih čaša, porculanskih tanjira, šerpi i druge ugostiteljske opreme za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini. Vrijednost opreme je skoro 300.000 KM, a iz specifikacije posuđa vidljivo je da je istu pripremala privatna firma „Rema trade“ iz Laktaša.

Republika Srpska 05.11.2020 | 20:44
Namješten tender Vlade Srpske za laktašku firmu

Naime, aneks dva tenderske dokumentacije, koju je objavio Ugostiteljski servis Vlade RS, sadrži specifikaciju za nabavku lake ugostiteljske opreme, ali ono što su u Vladi zaboravili je da obrišu dijelove dokumenta (sheet) iz kojih je vidljivo da je riječ o dokumentu koji je kreirala firma „Rema trade“ iz Laktaša.

U istom dokumentu u kojem je Vladina specifikacija robe nalaze se i ponude suđa, odnosno ugostiteljske opreme, koje je „Rema trade“ pripremala za jedan banjalučki hotel.

 

 

Ovo je očigledan primjer da privatne firme pišu tendere javnih institucija, po svojim željama i prilagođavajući uslove tako da na kraju upravo te firme dobiju posao.

Poštovanje zakona, konkurencija i borba na tržištu samo je prividna, a suština je da su svi javni poslovi unaprijed dogovoreni sa povlaštenim firmama, a sve na račun građana Srpske.

TI BiH pokreće postupak 

U Transparency International u BiH za portal CAPITAL-a kažu da su analizirali ovu nabavku i odlučili Agenciji za javne nabavke BiH podnijeti zahtjev za monitoring, jer se u okviru tehničkih specifikacija nalazi naziv ponuđača koji je isporučivao traženu robu.

„Na ovakav način narušena su načela jednakog tretmana i nediskriminacije ponuđača. Nijedan ugovorni organ prilikom provođenja javnih nabavki, ne smije da koristi savjete ponuđača koji mogu imati bilo kakav interes za rezultat postupka, jer na taj ugrožava konkurentnost“, kažu u TI BiH.

„Rema trade“ odranije miljenik vlasti

Firma „Rema trade“ iz Laktaša dobijala je i ranije mnogobrojne poslove od institucija Republike Srpske.

Tako su prije desetak dana sa Ugostiteljskim servisom Vlade RS, kojem su i pisali prethodno pomenuti tender, sklopili ugovor o nabavci mašina za pranje i sušenje veša u vrijednosti od 78.284 KM.

Ova firma opremiće hotel „Rajska dolina“ i sa kuhinjskim namještajem i opremom u vrijednosti od 255.482 KM. Ugovor je zaključen prije oko mjesec i po i ova fima bila je jedini ponuđač kuhinje. Da li su u „Rema trade“ pisali specifikaciju i za taj tender nije moguće provjeriti jer je isti „skinut“ s portala javnih  nabavki.

Vidljivo je da je firma „Rema trade“ u posljednjih pet godina sklopila ukupno 213 ugovora sa javnim institucijama, ukupne vrijednosti oko dva miliona maraka.

U Srpskoj su ove godine robu i usluge isporučivali za Ugostiteljski servis Vlade RS, Olimpijski centar „Jahorina“, Univerzitetski klinički centar RS, Studentski centar „Nikola Tesla“, Privrednu jedinicu “Drina” Foča, Kazneno-popravni zavod Banja Luka, Gerontološki centar Banja Luka, Centar “Zaštiti me” Banja Luka, Javnu predškolsku ustanovu ,,Majke Jugović”, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije…

Na svom sajtu pohvalili su se i saradnjom sa privatnim ugostiteljskim objektima među kojima su i „Jova bar“ i „Agape“.

Vlasnik firme „Rema trade“ je Radomir Remić, a prošle godine su u poslovanju bilježili prihod od 4,9 miliona, a dobit od 920.000 KM, sa 11 zaposlenih radnika.

U jednom od članaka u kojima je predstavljena firma “Rema trade” ističe se da su učestvovali u opremanju brojnih hotelskih, restoranskih, banjsko-rekreativnih centara, kao i opremanju velikog broja javnih ustanova, od kojih se može izdvojiti zgrada Vlade Republike Srpske, opremanje više kuhinja na različitim lokacijama za Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci, opremanje prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske…

Na broj firme „Rema trade“ se niko ne javlja, pa smo im pitanja o tome po kom osnovu su sastavljali specifikaciju robe potrebne Vladi poslali pismeno.

(Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Krkan

05.11.2020 20:06

Još malo... I oni će biti "opremljeni"... Strpljenja...

ODGOVORITE
Name

Maljutka

05.11.2020 21:41

Voliobi da znam koceim jest i piti iz ti kristaln casa njima dolazi kraj .a case od nos polupati svima mamuim jebem sektasku..

Name

Re maljutka

06.11.2020 07:12

Druze opismeni se malo molim te.

Name

sve X 2

06.11.2020 07:38

i sve to puta 2 ili na kvadrat

Name

szq

05.11.2020 20:07

vidi nevene

ODGOVORITE
Name

NOVA GODINA

05.11.2020 20:41

SVE SE OTKRIVA,PRORADIO NAROD,DOSAD SU SVE KRILI,SVE JE OBELODANJNO,BRZO CETE SE VI VKADAJUCI POKLATI SAMI IZMEFJU SEBE.DANAS SE SVI PERU KAD JE OTVORENA AFERA DAKIC I SLJUNKARA.SAD NECE IMSTI KAD NI MISLITI O IZBORIMA KAD SU SE POCEKE OTKRIVATI AFERE.RASKLOPNA OPREMA IH DRMA,CICIC IZGUBIO SPOR SA BIMEKSOM BRCKO,DAKIC,GUBICI U ELEKTROPRIVREDI, NEDOSTATAK VAKCINA ZA SEZONSKI GRIP,BEZ STRSTEGIJE ZA ODBRANU OD KORONE ITD ITD.POKLACE SE IZMEDJU SEBE KO JE KRIV.I JOS NESTO STO VJEROVATNO ZNAJU,VISE OD POLOVINE NJIHOVIH JAVNO KAZU DA NECE GLASATI ZA NJIH.HOCE MLADI IZ SVIH STRANAKA DA SARADJUJU I DA DOVEDU RS U NORMALNO STANJE.

ODGOVORITE
Name

Boris

05.11.2020 20:58

Samo vršiti pritisak i non stop objavljivati njihove lopovluke

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

05.11.2020 21:16

Viljuške, kašike, noževi od 3 do 5 maraka. Ja skoro u Bingu kupovao za Slavu, falilo mi, po 0,90 km, mogu vam poslati i sliku da vidite, ekstra kvaliteta, ništa im ne fali, ha ha... samo šišaj budžet.

ODGOVORITE
Name

Bravo Ha Ha

06.11.2020 04:15

Bravo za tebe što kupuješ domaće, živ bio i sretna slava!

Name

Re

06.11.2020 07:13

Pa nece oni jesti sa tim priborom,nisu navikli.To je za nas obicne smrtnike.

Name

Miro

05.11.2020 21:31

Grabi rudonja gdje god moze dok jos moze

ODGOVORITE
Name

Laktasi

06.11.2020 05:17

Rudonja sve opljacka boze ti i zemlje nalo bilo kuca ti se zapalila

Name

sasa

06.11.2020 06:25

Namijesten posao za Laktasku firmu? Ma nemoguce! Pa sta rade dvadeset godina? Pepeljara u zgradi vlade fakturisana 970 km?

Name

Tvrda linija

06.11.2020 08:54

Pa zamislite samo koliko su ukrali budžetskih para na zgradi vlade,autoputevima i svim ostalim prljavim poslovima,pa sve uvećano za trećinu a puna usta ljubavi prema RS od strane vladajućih srbendi,na žalost zbog takvih mi se zgadila ova naša tvorevina zvana RS jer je privatizovana.

Name

Milan

06.11.2020 09:42

Stvarno su ovi iz TI BiH pravi mufljuzi koji glume kako nešto znaju a ne znaju dalje od svog nosa. Kažu kako je suprotno zakonu ako na tenderu učestvuje neki ponuđač koji je prije toga učestvovao u pripremi tenderske dokumentacije kod ugovornog organa, jer kako kažu time se narušava princip jednakog tretmana učesnika u postupku javne nabavke. Ako se već pozivate na tako nešto trebali bi da znate da po zakonu o javnim nabavkama svaki privredni subjekt može biti od strane ugovornog organa pozvan prije pokrenutog postupka javne nabavke da pomogne u pripremi tenderske dokumentacije ako raspolaže odredjenim stručnim znanjem iz oblasti za koju se raspisuje javna nabavka. Ako se taj privredni subjekat nakon raspisivanja javne nabavke pojavi i kao ponuđač u tom postupku onda je obaveza ugovornog organa da na portalu Agencije za javne nabavke objavi svu svoju dokumentaciju do koje je došao u posjed taj ponuđač da istovremeno u posjed te dokumentacije dođu i svi drugi ponuđači kako bi bio obezbijeđen princip jednakog tretmana i nediskriminacije. Prema tome potpuno je netačno da ne može dostaviti ponudu i biti odabran onaj ponuđač koji je učestvovao u pripremi tenderske dokumentacije i na kraju podnio najpovoljniju ponudu. Ali ovo objašnjavati nekome iz TI BiH koji nemaju pojma o ovome a prave se da nešto znaju je kao po onoj narodnoj "mene gleda vidi Smederevo".

ODGOVORITE
Name

Kesolovac

06.11.2020 11:17

Mista novo ustaljena praksa !!!!

ODGOVORITE