Намјештен тендер Владе Српске за лакташку фирму

Влада Републике Српске, како је јуче објавио портал ЦАПИТАЛ, расписала је тендер за набавку кристалних чаша, порцуланских тањира, шерпи и друге угоститељске опреме за хотел „Рајска долина“ на Јахорини. Вриједност опреме је скоро 300.000 КМ, а из спецификације посуђа видљиво је да је исту припремала приватна фирма „Рема траде“ из Лакташа.

Република Српска 05.11.2020 | 20:44
Намјештен тендер Владе Српске за лакташку фирму

Наиме, анекс два тендерске документације, коју је објавио Угоститељски сервис Владе РС, садржи спецификацију за набавку лаке угоститељске опреме, али оно што су у Влади заборавили је да обришу дијелове документа (схеет) из којих је видљиво да је ријеч о документу који је креирала фирма „Рема траде“ из Лакташа.

У истом документу у којем је Владина спецификација робе налазе се и понуде суђа, односно угоститељске опреме, које је „Рема траде“ припремала за један бањалучки хотел.

 

 

Ово је очигледан примјер да приватне фирме пишу тендере јавних институција, по својим жељама и прилагођавајући услове тако да на крају управо те фирме добију посао.

Поштовање закона, конкуренција и борба на тржишту само је привидна, а суштина је да су сви јавни послови унапријед договорени са повлаштеним фирмама, а све на рачун грађана Српске.

ТИ БиХ покреће поступак 

У Транспаренцy Интернатионал у БиХ за портал ЦАПИТАЛ-а кажу да су анализирали ову набавку и одлучили Агенцији за јавне набавке БиХ поднијети захтјев за мониторинг, јер се у оквиру техничких спецификација налази назив понуђача који је испоручивао тражену робу.

„На овакав начин нарушена су начела једнаког третмана и недискриминације понуђача. Ниједан уговорни орган приликом провођења јавних набавки, не смије да користи савјете понуђача који могу имати било какав интерес за резултат поступка, јер на тај угрожава конкурентност“, кажу у ТИ БиХ.

„Рема траде“ одраније миљеник власти

Фирма „Рема траде“ из Лакташа добијала је и раније многобројне послове од институција Републике Српске.

Тако су прије десетак дана са Угоститељским сервисом Владе РС, којем су и писали претходно поменути тендер, склопили уговор о набавци машина за прање и сушење веша у вриједности од 78.284 КМ.

Ова фирма опремиће хотел „Рајска долина“ и са кухињским намјештајем и опремом у вриједности од 255.482 КМ. Уговор је закључен прије око мјесец и по и ова фима била је једини понуђач кухиње. Да ли су у „Рема траде“ писали спецификацију и за тај тендер није могуће провјерити јер је исти „скинут“ с портала јавних  набавки.

Видљиво је да је фирма „Рема траде“ у посљедњих пет година склопила укупно 213 уговора са јавним институцијама, укупне вриједности око два милиона марака.

У Српској су ове године робу и услуге испоручивали за Угоститељски сервис Владе РС, Олимпијски центар „Јахорина“, Универзитетски клинички центар РС, Студентски центар „Никола Тесла“, Привредну јединицу “Дрина” Фоча, Казнено-поправни завод Бања Лука, Геронтолошки центар Бања Лука, Центар “Заштити ме” Бања Лука, Јавну предшколску установу ,,Мајке Југовић”, Републички секретаријат за расељена лица и миграције…

На свом сајту похвалили су се и сарадњом са приватним угоститељским објектима међу којима су и „Јова бар“ и „Агапе“.

Власник фирме „Рема траде“ је Радомир Ремић, а прошле године су у пословању биљежили приход од 4,9 милиона, а добит од 920.000 КМ, са 11 запослених радника.

У једном од чланака у којима је представљена фирма “Рема траде” истиче се да су учествовали у опремању бројних хотелских, ресторанских, бањско-рекреативних центара, као и опремању великог броја јавних установа, од којих се може издвојити зграда Владе Републике Српске, опремање више кухиња на различитим локацијама за Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуци, опремање просторија Министарства унутрашњих послова Републике Српске…

На број фирме „Рема траде“ се нико не јавља, па смо им питања о томе по ком основу су састављали спецификацију робе потребне Влади послали писмено.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Кркан

05.11.2020 20:06

Још мало... И они ће бити "опремљени"... Стрпљења...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маљутка

05.11.2020 21:41

Волиоби да знам коцеим јест и пити из ти кристалн цаса њима долази крај .а цасе од нос полупати свима мамуим јебем сектаску..

Name

Ре маљутка

06.11.2020 07:12

Друзе описмени се мало молим те.

Name

све X 2

06.11.2020 07:38

и све то пута 2 или на квадрат

Name

сзq

05.11.2020 20:07

види невене

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВА ГОДИНА

05.11.2020 20:41

СВЕ СЕ ОТКРИВА,ПРОРАДИО НАРОД,ДОСАД СУ СВЕ КРИЛИ,СВЕ ЈЕ ОБЕЛОДАЊНО,БРЗО ЦЕТЕ СЕ ВИ ВКАДАЈУЦИ ПОКЛАТИ САМИ ИЗМЕФЈУ СЕБЕ.ДАНАС СЕ СВИ ПЕРУ КАД ЈЕ ОТВОРЕНА АФЕРА ДАКИЦ И СЉУНКАРА.САД НЕЦЕ ИМСТИ КАД НИ МИСЛИТИ О ИЗБОРИМА КАД СУ СЕ ПОЦЕКЕ ОТКРИВАТИ АФЕРЕ.РАСКЛОПНА ОПРЕМА ИХ ДРМА,ЦИЦИЦ ИЗГУБИО СПОР СА БИМЕКСОМ БРЦКО,ДАКИЦ,ГУБИЦИ У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ, НЕДОСТАТАК ВАКЦИНА ЗА СЕЗОНСКИ ГРИП,БЕЗ СТРСТЕГИЈЕ ЗА ОДБРАНУ ОД КОРОНЕ ИТД ИТД.ПОКЛАЦЕ СЕ ИЗМЕДЈУ СЕБЕ КО ЈЕ КРИВ.И ЈОС НЕСТО СТО ВЈЕРОВАТНО ЗНАЈУ,ВИСЕ ОД ПОЛОВИНЕ ЊИХОВИХ ЈАВНО КАЗУ ДА НЕЦЕ ГЛАСАТИ ЗА ЊИХ.ХОЦЕ МЛАДИ ИЗ СВИХ СТРАНАКА ДА САРАДЈУЈУ И ДА ДОВЕДУ РС У НОРМАЛНО СТАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

05.11.2020 20:58

Само вршити притисак и нон стоп објављивати њихове лоповлуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

05.11.2020 21:16

Виљушке, кашике, ножеви од 3 до 5 марака. Ја скоро у Бингу куповао за Славу, фалило ми, по 0,90 км, могу вам послати и слику да видите, екстра квалитета, ништа им не фали, ха ха... само шишај буџет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Ха Ха

06.11.2020 04:15

Браво за тебе што купујеш домаће, жив био и сретна слава!

Name

Ре

06.11.2020 07:13

Па неце они јести са тим прибором,нису навикли.То је за нас обицне смртнике.

Name

Миро

05.11.2020 21:31

Граби рудоња гдје год мозе док јос мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

06.11.2020 05:17

Рудоња све опљацка бозе ти и земље нало било куца ти се запалила

Name

саса

06.11.2020 06:25

Намијестен посао за Лактаску фирму? Ма немогуце! Па ста раде двадесет година? Пепељара у згради владе фактурисана 970 км?

Name

Тврда линија

06.11.2020 08:54

Па замислите само колико су украли буџетских пара на згради владе,аутопутевима и свим осталим прљавим пословима,па све увећано за трећину а пуна уста љубави према РС од стране владајућих србенди,на жалост због таквих ми се згадила ова наша творевина звана РС јер је приватизована.

Name

Милан

06.11.2020 09:42

Стварно су ови из ТИ БиХ прави муфљузи који глуме како нешто знају а не знају даље од свог носа. Кажу како је супротно закону ако на тендеру учествује неки понуђач који је прије тога учествовао у припреми тендерске документације код уговорног органа, јер како кажу тиме се нарушава принцип једнаког третмана учесника у поступку јавне набавке. Ако се већ позивате на тако нешто требали би да знате да по закону о јавним набавкама сваки привредни субјект може бити од стране уговорног органа позван прије покренутог поступка јавне набавке да помогне у припреми тендерске документације ако располаже одредјеним стручним знањем из области за коју се расписује јавна набавка. Ако се тај привредни субјекат након расписивања јавне набавке појави и као понуђач у том поступку онда је обавеза уговорног органа да на порталу Агенције за јавне набавке објави сву своју документацију до које је дошао у посјед тај понуђач да истовремено у посјед те документације дођу и сви други понуђачи како би био обезбијеђен принцип једнаког третмана и недискриминације. Према томе потпуно је нетачно да не може доставити понуду и бити одабран онај понуђач који је учествовао у припреми тендерске документације и на крају поднио најповољнију понуду. Али ово објашњавати некоме из ТИ БиХ који немају појма о овоме а праве се да нешто знају је као по оној народној "мене гледа види Смедерево".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кесоловац

06.11.2020 11:17

Миста ново устаљена пракса !!!!

ОДГОВОРИТЕ