Može li biti NERIJEŠENO između Trampa i Bajdena?

Moguće je da pobjednika predsjedničkih izbora u SAD nećemo saznati u danima pred nama, a kako pristižu novi rezultati trka postaje tijesna  - da li je moguće da bude nerešeno? Šta onda?

Svijet 04.11.2020 | 13:56
Može li biti NERIJEŠENO između Trampa i Bajdena?

U malo vjerovatnom, ali mogućem scenariju da Tramp i Bajden dobiju svaki po 269 elektorskih glasova, Ustav kaže da Predstavnički dom bira predsjednika (pri čemu svaka država ima jedan glas), a Senat potpredsjednika. Moguće je čak i da kandidat treće stranke osvoji dovoljan broj glasova koji bi jednog od dva glavna kandidata spriječili da osvoje većinu.

Šta se događa ako se kandidati izjednače?

Neriješen ishod (269-269) je malo vjerovatan, ali postoje različiti scenariji koji bi se mogli dogoditi. Ako nijedan predsjednički kandidat ne dobije 270 glasova Izbornog koledža, Ustav zahtijeva da Predstavnički dom izabere predsjednika. Senat bi u tom slučaju birao potpredsjednika.

Međutim, čak i ako je izvjesno da demokrate "drže" Predstavnički dom, to ne mora nužno da znači da će Bajden automatski pobijediti. Nensi Pelosi izjavila je da je Predstavnički dom spreman i pripremljen za izjednačen rezultat.

- O tome trenutno ne brinemo. Usredređeni smo na to da će Bajden 20. januara biti inaugurisani predsjednik Sjedinjenih Država i da ćemo imati demokratski Predstavnički dom i demokratski Senat - izjavila je Pelosi.

Kada neriješen rezultat nije zapravo neriješen?

Ako bude izjednačenih izbornih glasova u Izbornoj noći, to ne mora nužno značiti da će se taj rezultat održati kada se Izborni kolegidž stane prvog ponedeljka poslije druge srijede u novembru. To je zato što samo oko polovine država ima zakone koji nalažu elektorima da glasaju u skladu sa voljom birača u svojim državama.

Za ostale države moguće je da elektor glasa za drugog kandidata. Oni se nazivaju „nevjerni elektori“. Drugim riječima, republikanski elektor u državi koja je glasala za republikanskog kandidata mogao bi legalno da svoj glas da demokrati i obrnuto. To znači da bi se za izbore koji izgledaju izjednačeni na kraju moglo odlučiti nagovaranjem nekih elektora da promijene svoje glasove.

Šta ako bude i drugog nerešenog rezultata?

Šta se dešava ako i nakon Izbornog koledža bude neriješeno? Prema 12. amandmanu američkog Ustava „ako Predstavnički dom ne izabere predsjednika kad god im se prebaci pravo izbora, pre četvrtog dana marta naredne godine, tada će potpredsjednik djelovati kao predsjednik, kao u slučaju smrti ili drugog ustavnog invaliditeta predsjednika “.

Da li je ikada ranije bilo neriješenih rezultata na američkim izborima?

Predstavnički dom odlučivao je predsjednika u dva navrata - oba su održana pre nego što je kandidat dostigao prag od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu.

Tomas Džeferson pobijedio je Arona Bura 1800. godine (ljubitelji brodvejske predstave „Hamilton“ to sigurno dobro znaju). I Džeferson i Bur bili su deo Demokratsko-republikanske stranke, a ishod glasanja završio je rezultatom 73:73 pre nego što je Predstavnički dom proglasio Džefersona za novog predsjednika.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu od ukupno 538 elektorskih glasova, o izboru predsjednika odlučuje se u Predstavničkom domu, pri čemu svaka državna delegacija ima jedan glas. Za pobedu je potrebna većina država (26). Senatori bi birali potpredsjednika, pri čemu bi svaki senator imao jedan glas. Za pobjedu je potrebna većina senatora (51) “, navodi se na zvaničnom sajtu.

(Blic) 

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

bosanac

04.11.2020 13:18

tram je obicnim nadnicarima podigao godisnji trosak za 2000 s a plata ista.

ODGOVORITE
Name

Gojko

04.11.2020 14:09

Podrska za gospodina Bajdena velikog srpskog prijatelja...

Name

Ne

04.11.2020 13:41

Tramp ce da pobijedi.

ODGOVORITE
Name

Natalija BL

04.11.2020 14:11

Neka podijele tron bratski, mozda sa dvije glave ucine bar jedan pametan korak za svijet! Ovako sa jednim ili drugim, cisto sumnjam!

ODGOVORITE
Name

re Natalija Bl

04.11.2020 21:28

ne vjerujem obe glave su stare i izlapile naj bolji bi bio Mile Baja,veliki Srbin