Konačno stati u kraj stranačkim zapošljavanjima!

Početkom septembra članovi Udruženja “Restart Srpska” predali su Narodnoj skupštini peticiju “Konkursom do posla”. Peticijom traže donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu javnih službi, sa namjerom da se onemogući stranačko zapošljavanje.

Republika Srpska 31.10.2020 | 12:15
Konačno stati u kraj stranačkim zapošljavanjima!

Ipak, do danas, iz Parlametna Srpske nisu dobili nikakav odgovor, zbog čega pokreću kampanju kojom će upoznati građane sa ovim problemom.  

Iako su građani svojim potpisom poručili da žele stati u kraj traženju posla uz pomoć partijske knjižice, Narodna skupština RS za sada se nije izjasnila po pitanju ove građanske inicijative - tvrde  članovi Udruženja “Restart Srpska”.

Međutim, poručuju da ih ignorisanje peticije koju je potpisalo blizu 4 000 građana neće spriječiti u njihovoj namjeri da se uvede institut konkursa u svim sferama javnih službi u Srpskoj. 

“Oni po zakonu jednostavno nisu u obavezi da nam odgovore, jer u Zakonu o referendum i građanskoj inicijativi nije preciziran tačan rok kad oni moraju odgovoriti, da li je peticija prihvaćena ili nije.  Mogu da nam odgovore i za dvije, tri godine, a mogu i da ne odgovore jer nisu pritisnuti od strane zakona. Onim vladajućim partijama koje kontrolišu rad Narodne skupštine jednostavno nije u interesu po našim pretpostavkama da donesu jedan ovakav zakon jer će im se iz ruku izbiti jedno jako značajno i bitno sredstvo sa kojim dobijaju izbore”- poručuje Velizar Antić. 

Iz Restarta  predlažu da javni konkurs raspisuje i sprovodi Agencija za državnu upravu RS po pravilima koja moraju biti ista za sve. Takođe,  jedan od nedostataka Zakona o sistemu javnih službi ogleda se i u sprovođenju konkursnih procedura onako kako to institucije žele. I u jednom i drugom slučaju, otvara se prostor za nepotizam i manipulacije.

“U sistemu javnih službi nisu u obavezi uopšte da pokrenu konkurs. Nema uopšte forme konkursa. U nekom Vodovodu, nekog grada ili opštine možete primiti ljude bez bilo kakvog konkursa . Oni mogu i da raspišu konkurs, ali nigdje u zakonu nisu u obavezi da ga raspišu. Mi na ovaj način pokušavamo taj propust ispraviti”- navodi Antić. 

Sa namjerom da stanovnike Srpske upoznaju sa problemom nepostojanja obaveznog konkursa prilikom zapošljavanja radnika , predstavnici Udruženja “Restart Srpska”, u narednom periodu obići će 20 opština i gradova.  Dijeljenjem informativnih letaka ukazaće na nedostatke  pomenutog zakona. 

BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kole

31.10.2020 11:46

Nema ništa od toga dok god se sav narod ne digne i sruši diktaturu a onda napraviti restart države i krenuti od nule... Ovako od ovih peticija ništa, boli njih ona stvar za vašim peticijama. Nijedna vlast totalitarna nije pala bez nekog oblika revolucije pa neće ni ova....

ODGOVORITE
Name

Bosanac re Kole

31.10.2020 12:33

Upravo je tako Kole, ovi se nemogu srušit s vlasti na normalan način tj.izborima.

Name

d

31.10.2020 12:44

kasnite, tema je nikakva, to je glasačko tjelo, o čemu vi pišete, samo naslov je bombastičan.

Name

Re:Kole

31.10.2020 13:50

Bravo.Konačno pravo mišljenje.Slažem se 100%

Name

re

31.10.2020 14:28

Prvo morate imati privatizaciju firmi(komunalno,vodovod,električno,vatrogasno itd.).Kako mislite u državnoj svojini ukinuti stranačko zapošljavanje.

Name

re

31.10.2020 14:57

A ko kaže da stranke ne zapošljavaju i u svojim pravtnim pljačkaškim fimama, pa one su ih i osnovale, njihovi ljudi. A u državnim preduzećima nema konkursa, termoelektrane, hidorlektrane, elektrodistribucija nikad konkurs ne raspisuje.

Name

Jojo

31.10.2020 17:44

Koju diktaturu Kole? To je demokratski izabrana vlast. Ne moze se to mjenjati svaki dan. Treba da budete strpljivi.

Name

Direkt

01.11.2020 12:15

Jojo, koja demokratski izabrana vlast, kada npr. Čavić je dobio glasove pristalica opozicije. :)))

Name

Elektroprenos

01.11.2020 18:52

Džaba i konkurs. U Elektroprenosu u Ramicima su početkom avgusta raspisali konkurs za 5 mjesta i ako se i prije konkursa znalo 5 imena koja ce biti zaposlena.

Name

Boris

31.10.2020 11:52

Lopovska država, lopovska posla

ODGOVORITE
Name

Inženjer

31.10.2020 11:58

Teško će ovo proći, jer obje strane, gdje god su na vlasti, bilo na republičkom ili lokalnom nivou će zapošljavati svoje kadrove, uglavnom nestručne, s privatnim fakultetima i sl. glupostima

ODGOVORITE
Name

Jojo

31.10.2020 17:25

Vi ste uglavnom svi nestručni. Pokušajte ratom, to najbolje znate.

Name

Dragan

31.10.2020 14:09

Rad u javnoj upravi i drzavnim institucijama samo sa drzavnom skolom . Ovi strucnjaci nek idu u privatne firme. To je rjesenje .

ODGOVORITE
Name

Gojko

31.10.2020 15:17

JEDAN DAN KADA SAV SPOSOBAN NAROD OTJERATE IZ DRZAVE ONDACETE MORATI VI RADITI I SAMI SEBI PLACATI DAZBINE ,ODE I OVO STO JEOSTALO SAMO DA SE MALO SMIRI SITUACIJA SVUGDJE U SVIJETU TREBA RADNIKA SAMO NAMA NETREBA I MI SVOJE IZVOZIMO..

Name

MM

01.11.2020 07:24

Ništa od poštenog zapošljavanje dok se ne vrati bodovanje kandidata po ostvarenim ocenama u školi, dužini trajanja nezaposlenosti (biro) i ne isključe intervjui. Dok bude postojao termin intervju i njegovo bodovanje sve je džaba.

ODGOVORITE
Name

Mrkva

01.11.2020 15:58

Mlad pošten momak trebamu dati priliku pošto od ovih nema ništa samo kradu a narod ko je:e bitno da je njima dobro a neznaju kad se časa prelije da izadje masa

ODGOVORITE