Depoziti građana u bankama na rekordnom nivou

Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) na kraju septembra 2020. godine pokazuju da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini zabilježili rekordan iznos od 13,35 milijardi KM.

Bosna i Hercegovina 30.10.2020 | 14:32
Depoziti građana u bankama na rekordnom nivou

Depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 54,9% u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, pa stoga predstavljaju najvažniji izvor sredstava na osnovu kojeg komercijalne banke mogu finansirati kreditne aktivnosti.

Posmatrano po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti stanovništva iznose 5,49 milijardi KM ili 41,1% ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti su 393 miliona KM, a dugoročni 5,09 milijardi KM. Transakcijski računi i depoziti po viđenju čine 7,86 milijardi KM ili 58,9% ukupnih depozita stanovništva.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 6,07 milijardi KM, što čini 45,4% učešća, što je značajno više nego prije sedam godina kada je učešće depozita u domaćoj valuti bilo ispod 40%. Ovaj porast učešća depozita je jasan pokazatelj povjerenja u konvertibilnu marku. Depoziti u eurima i oni s valutnom klauzulom vezanoj za euro iznose 6,65 milijardi KM ili 49,8%, a učešće depozita u ostalim stranim valutama je 4,7%.

Podaci pokazuju da se depoziti stanovništva u Bosni i Hercegovini kontinuirano povećavaju, pa su tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli za 454 miliona KM ili 3,5%. Međutim, postoje značajne razlike u kretanju depozita zavisno od tipa depozita. Transakcijski računi su porasli za 13,1% (ili za 500 miliona KM), a depoziti po viđenju bilježe porast od 3,6% (ili za 124 miliona KM). Oročeni i štedni depoziti, a koji odražavaju štednju, na godišnjem nivou bilježe blagi pad od 3,0% (ili za 170 miliona KM).

Nizak procenat poslovanja s bankom

Uprkos proširenoj bankarskoj mreži i kontinuranom povjerenju u bankarske institucije, još uvijek jedan dio stanovništva u Bosni i Hercegovini nema uspostavljene poslovne relacije s bankama.

Prema podacima Svjetske banke, u našoj zemlji 59% stanovnika iznad 15 godina ima otvorene račune u bankama, s tim da među radno neaktivnim stanovništvom samo 43% ima otvorene račune. U poređenju s drugim evropskih zemljama, ovo su prilično niski procenti, jer čak 95% stanovnika u zemljama eurozone imaju otvorene račune u bankama, u Hrvatskoj je taj procenat 86%, a u Srbiji 83%.

Iz Centralna banke BiH u povodu Međunarodnog dana štednje napominju da treba još jednom afirmisati korištenje finansijskih usluga, koje mogu podstaći opšti razvoj, jer pomažu finansiranje zdravlja, obrazovanja i preduzentništva, te olakšavaju finansijske udare na stanovništvo. Globalno postoji veliki jaz, pri čemu oni s većim primanjima mnogo više koriste finansijske usluge od siromašnijih.

Stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sistem za osiguranje depozita, pruža garanciju stanovništvu da svoja finansijska sredstva drži na računima u bankama, da masovnije koriste finansijske usluge i pouzdanije upravljaju svojim finansijama. Na osnovu tog povjerenja i povjerenih sredstava stanovništva, banke su u mogućnosti da finansiraju i doprinose efikasnijem funkcionisanju i rastu ekonomije te da pomognu u reduciranju neformalnih transakcija.

„Štednja je i racionalan odnos prema resursima, prema utrošku vode i struje… Štednja se danas reflektuje kroz samoodržive projekte, u svakom iskorištenom plodu iz prirode, kultivisanom komadu neobrađene zemlje na kojem će se posaditi nešto, papiru koji će se reciklirati. Na taj način postaje prihod za buduću potrošnju. Naši građani su svjesni važnosti štednje. Danas ona više ne znači samo puko čuvanje novca, već i drugačiji odnos prema postojećim resursima“, izjavio je guverner CBBiH dr. Senad Softić povodom Međunarodnog dana štednje.  

(Biznis.info)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

d

30.10.2020 13:44

šta vlada čeka neka uzme i odmah nekoliko helikoptera. Vratiće neko narodu.

ODGOVORITE
Name

Nece sigurno

30.10.2020 14:51

Uzeto od sebe, sve je to na ovaj ili onaj nacin uglavnom manjeg procenta njihovih bliskih " snalazljivih" u razvaljenom sistemu, ostalo se sica zbraja....

Name

Мирослав

30.10.2020 14:11

Само на папиру , а у банкама шупљо, само да рата не буде а све остало је уреду.

ODGOVORITE
Name

Ipe

30.10.2020 15:36

Ma ima ustedjevina u bankama,Dodika boli sto ne može na tu sumu koju su firme i pojedinci ustedili i orocili,da odštampa para,i da pojede narodu i uštedjevinu.

Name

E cuj

30.10.2020 18:24

O kojim pojedincima se radi, sigurno 5% od ukupne sume ustedjevine, kako toliko ustedise na brzaka, kada polovina punoljetnog stanovnistva ne koristi te usluge.....

Name

BL

30.10.2020 16:22

dobro pa je u bih fiksan kurs, mada vjestacki, inace bi pao kurs i nebi ta ustedjevina vrijedila nista vise.

ODGOVORITE
Name

Inflacija hara

30.10.2020 18:19

I svi je jako osjecamo bez obzira na fiksni kurs, to je prasina u oci, opet od onih koji rade ta samo svoju licnu korist.....

Name

Direkt

30.10.2020 18:29

Umjesto što se hvale rekordnom štednjom, bankama bi bilo bolje da ponude proizvode stanovništvu, poput upravljanja imovinom, aukcije nekretnina, kupovine fizičkog zlata, Forexa, kupovine kriptovaluta, trgovanja dionicama na svjetskim berzama...kako bi narod bio u mogućnosti da zaradi više od nekih 1 odsto, koliko se dobije na osnovu godišnje štednje, ako i toliko.

ODGOVORITE
Name

profy54

31.10.2020 01:07

imam ideju!! pokupiti sve pare sa depozita i vratiti dugove,i tako se pare ne koriste posto su na depozitu,znaci nikome ne trebaju.Pametno ha!

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.10.2020 10:19

To nisu javne pare, a i konkretno u RS, dugovi institucija u RS, jači su od štednje građana iste. Da MMF gleda zasebno na dug RS, bili bi propali kao Grčka.