Tužilaštvo BiH (ne)će se baviti svojim poslom: Prevare za izbore ostavlja nižim sudovima?

Tužilaštvo BiH zaprimilo je prijave sa navodima o neregularnostima koje navodite u upitu. Jedan predmet ustupljen je na nadležno postupanje Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, stoji u odgovoru Tužilaštva BiH koji nam je dostavio portaprol ove pravosudne institucije Boris Grubešić. 

Bosna i Hercegovina 30.10.2020 | 12:38
Tužilaštvo BiH (ne)će se baviti svojim poslom: Prevare za izbore ostavlja nižim sudovima?

Ni slova o tome, a pitali smo, da li će Tužilaštvo BiH otvoriti ili je eventualno otvorilo istragu vezano za krađe identiteta, lažnog predstavljanja i oduzimanja glasačkog prava građanima Bratunca.

Okružno tužilaštvo Bijeljina odbilo je, provesti istragu o krađi identiteta bh. državljanina koji je, mimo svoje volje, prijavljen za glasanje putem pošte sa adrese u Srbiji. Toliko o predmetu koji je državna tužiteljka Gordana Tadić proslijedila na postupanje u Bijeljinu.

Da li će Tužilaštvo BiH izdati naredbe o provođenju istrage u ostalim krivičnim prijavama koje su dobili prije mjesec dana, odgovor je za koji javnost ostaje uskraćena.

Ustvari, sve se odvija u skladu sa izjavom iz Tužilaštva BiH od prije mjesec i po.

- Tužilaštvo BiH primilo je prijave CIK-a o izbornim neregularnostima i formiralo određene predmete. U slučaju da u tom procesu dođu do saznanja o elementima krivičnih djela, trebaju informirati nadležne pravosudne institucije - entitetske ili Brčko Distrikta, ako su u pitanju lokalni izbori, odnosno državne ukoliko se radi o izborima na nivou BiH.

Lokalni su izbori, te se državno Tužilaštvo očigledno neće baviti ovim prijavama. Prebacivaće to na entitetske, okružne, opštinske sudove.

Ako je slijediti postupanja bijeljinskog tužilaštva, sva priča oko izbornih malverzacija, krađe identiteta, organiziranog kriminala ne samo unutar zemlje, već međunarodnog ( lažne prijave Srbija, Hrvatska, Švedska...) biće tek puka zabava za javnost neko vrijeme, a poslije toga do novih izbora kada će se ponovo aktuelizovati priča, sve će biti zaboravljeno.

CIK je upravo zbog brojnih zloupotreba, najčešće više prijava za jedno lice i krađa identiteta, odbio za ovogodišnje Lokalne izbore, više od 28 hiljada prijava van Bosne i Hercegovine, a sve sumnjive prijave uz dokaze proslijedili su Tužilaštvu BiH.

(Faktor)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

STRAHINJA

30.10.2020 11:53

Kompletna vlast na nivou drzave + tuzilastvo totalni paraziti, a o entitetima da i ne govorim paraziti + krim.

ODGOVORITE
Name

Bakinci

30.10.2020 12:24

Gordana Tadić mora dobiti direktivu od Čovića pa otići po instrukcije u Bakince kod Milorada pa tek onda donijeti odluku, nije joj lako. Ali dace bog da ih eu razbuca i pošalje u zatvore gdje im je i mjesto. Ovaj politički ološ iz pravosuđa je mnogo odgovorni za pljačku ove zemlje od trojice bitangi na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2020 13:56

Šuti da ne uzme helikopter

Name

Borac R SRPSKE

30.10.2020 12:36

M TEGELTIJA DODIK COVIC GORDANA TADIC VELIKI KRIMINALCI.

ODGOVORITE
Name

RIJEKA SAVA

30.10.2020 14:11

SAMO JE VRIJEME DA NAROD IZADJE NA IZBORE I SRUSI OVU VLAST.AKO SE OVAKO NASTAVI DOCI CE DO ANARHIJE DA SUDOVI NECE PROCESUIRATI NI TEZA KRIVICNA DJELA PA CAK NI UBISTVA.MOZE KO HOCE DA UKRADE IDENTITET TUDJI,PODIGNE KREDIT I OSTAVI DOTICNOG BEZ IMOVINE,STVARA SE KRIMINAL U SAMIM PRAVOSUDNIM ORGANIMA.I ONDA SE PITAMO STO CE NAM STRANE SUDIJE.PA NASI SUDE PO SVOJOJ VOLJI I VOLJI MOCNIKA A NE PO PRAVDI I ZAKONA.DIVLJA DRZAVA.

Name

kiza

30.10.2020 12:43

Доћи ће и овој багри крај. Тик так, тик так....

ODGOVORITE
Name

And justice for all

30.10.2020 13:07

Sudstvo je u službi "elite", i tako i radi. Narod je tu samo da puni budžet.

ODGOVORITE
Name

Milan

30.10.2020 14:22

Pa kako će se baviti kad bi se prvo trebalo pozabaviti nezakonitim izborom članova CIK-a BiH.

ODGOVORITE