Pravna pomoć BiH na putu ka Evropskoj uniji

Ministar pravde BiH Josip Grubeša susreo se danas s direktorom i predsjednikom Upravnog  odbora Evropske organizacije  za  javno  pravo  (EPLO)  Spyridonom Flogaitisom. Direktor i predsjednik  EPLO-a  stavio se na raspolaganje Bosni i Hercegovini da pomogne na njenom putu ka EU kroz usavršavanje kadrova i jačanje institucionalnih kapaciteta.

Republika Srpska 28.10.2020 | 17:12
Pravna pomoć BiH na putu ka Evropskoj uniji

Tokom  susreta  Spyridon  Flogaitis  upoznao  je  ministra  Grubešu   o aktivnostima  EPLO-a kao  neprofitne institucije međunarodnog karaktera koja pruža pomoć demokratskim institucijama u više od 70 zemalja.

Evropska organizacije za javno pravo (EPLO) je pokrenula Evropsku školu za pravo i upravljanje, panevropsku visokoškolsku  ustanovu  posvećenu  razvoju  nove  generacije  prava  i  pravnika  koji mogu djelovati u bilo kojem pravnom sistemu. 

Između ostalog,  naveo je da se kao direktor i predsjednik  EPLO-a  stavlja na raspolaganje Bosni i   Hercegovini da pomogne na njenom putu ka EU kroz usavršavanje kadrova i jačanje institucionalnih kapaciteta. U nastavku susreta stavljen  je naglasak  na unapređenju  odnosa sa zemljama članicama Zapadnog Balkana s obzirom na to da se želi svim procesima partnerski pristupiti, a ne govoriti šta bi se trebalo napraviti.

Ministar Grubeša je podcrtao svoju opredjeljenost na provođenju reformi  za koju je dobro došlo  dodatno usavršavanje, te dodao da se raduje budućem partnerstvu i zajedničkom stvaranju posticajnog okruženja za članstvo u Evropsku Uniju.

Na kraju susreta ministar Grubeša  zahvalio se na posjeti, te naglasio da će s pozicije koju trenutno  obavlja, ali i kao univerzitetski profesor dati doprinos da aktivnosti i projekti EPLO-a budu prepoznatljivi u Bosni i Hercegovini. 

BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Boris

28.10.2020 17:25

Sa ovim trenutnim političarima nema napretka ni 1 korak

ODGOVORITE
Name

BL

28.10.2020 21:22

Bravo. jacanje drzavnih institucija, 14 preporuka, tj prenos nadleznosti. Dodik ce opet potpisat.

ODGOVORITE