Obilježena Sveta Petka, krsna slava opštine Ugljevik

Služenjem liturgije, litijom od Hrama Svete Petke Paraskeve do zgrade opštine i lomljenjem slavskog kolača opština Ugljevik je proslavila svoju krsnu slavu. “Mir među braćom mora da se očuva”, poručeno je sa ovog slavskog skupa.

Republika Srpska 27.10.2020 | 17:47
Obilježena Sveta Petka, krsna slava opštine Ugljevik

Jedinstvo i zajedništvo su suština naše pravoslavne vjere i potrebni su nam uvijek, a posebno u vremenima velikih iskušnja za srpski narod, poručio je u svojoj besjedi njegovo preosveštenstvo Fotije, episkop zvorničko-tuzlanski.

“Crkva kao duhovna majka želi da svu svoju djecu ima pod svojim okriljem. Da ih čuva, njeguje i vaspitava, ne samo za ovaj život. Znači, ne samo da u ovom životu živimo blagočestito, dostojno Boga i ljudi nego da se pripremi i za vječni život koji dolazi posle ovoga života, tj. za produžetak ovoga života. Da ih povede ka carstvu nebeskom i vječnom životu”, rekao je njegovo preosveštenstvo Fotije, episkop zvorničko-tuzlanski.

Krsnu slavu građanima Ugljevika, ali i svim vjernicima širom svijeta čestitao je i načelnik te opštine Vasilije Perić.

“Želim da čestitam vama koji ste privrženi i posvećeni svojim porodicima, vama koji ste posvećeni našoj vjeri, kulturi i običajima. Čestitam vam uz uvjerenje da ćemo od sada, kao što smo i do sada to činili,  prenositi naše običaje na naše potomke, na mlađe generacije, kako bismo ih učili ljubavi, poštenju i našoj svetoj vjeri pravoslavnoj”, istakao je Perić.

“Okupljanje na velike praznike važno je kako bi se sačuvalo nacionalno i duhovno predanje da ne zaboravimo naše svetitelje, svetinje i običaje”, poručilo je sveštenstvo okupljenim ali i vjernicima širom svijeta.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ugljenik

27.10.2020 23:43

Ovog divnog čovjeka nama je Bog poslao.lično.Vizionar, koji nas vodi putem prosperiteta.Doktor za ekonomiju.Mag za kulturu.Čarobnjak za pravo i pravdu.Nikad nije zaboravio svetu majku nam Crkvu,a tako ni naše duše.Molimo dragog Boga za adekvatnu nagradu u životu vječnom.

ODGOVORITE
Name

Posteno

27.10.2020 23:49

Bez ovog gospodina mi bi još lutali u crvenom mraku.Sveti Vasilije pomozi imenjaka svog,da nas vodi još ljeta četiri!

ODGOVORITE
Name

Tata

28.10.2020 15:57

Možda jedini načelnik koji je svojom krvlju stvarao RS.Lično sam svjedočio hrabrosti njegovoj 1993-Ugljevik je bio napadnut sa svih strana ,a mudzahedini su prijetili samom centru ,došli do Mandinog spomenika....sreća i Bog stiže Vajo sa svojima,Branitelj u ratu,graditelj u miru.

ODGOVORITE
Name

Vuk

28.10.2020 16:48

Drago mi je da se neko odvažio da ispriča ovu priču.Zaboravljamo našu borbu za ognjišta.Vaje da se pitalo Lisača se nikad ne bi desila,a posle je on morao rješavati muke tih ljudi.Majevica i majevičani nisu zaboravili hrabrost našeg Vasilija.Rijetko se sreće tako plemenit metal od koga je ISKOVAN ovaj ČOVJEK.