Alarmantno u Zenici: Zaraženo više od 100 medicinara

Sve teža je epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu. Korona virus ušao je na velika vrata u Kantonalnu bolnicu. Zaražena su 93 zdravstvena radnika, a očekuje se da tokom dana broj pozitivnih premaši 100.

Bosna i Hercegovina 27.10.2020 | 12:24
Alarmantno u Zenici: Zaraženo više od 100 medicinara

Doktor Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica u izjavi za N1 kazao je kako je posljednjih dana zabilježen znatan porast zaraženih među pacijentima, ali i zaposlenicima bolnice.

"Jučer smo imali 93 zaražena radnika, a danas ćemo premašiti taj broj. Radi se praktično o četvrtini ljekara. Mi smo zbog unutrašnjih problema imali reduciranje usluga, tako da smo već ranije prešli na 'hladni program'. U jednom trenutku smo imali samo šest ili sedam anesteziologa. Imamo veliko opterećenje i među internistima, dosta ih je zaraženo. Nije jednostavno organizovati rad. Borimo se da to prevaziđemo", poručio je Skomorac.

Dodao je kako se, zbog trenutne situacije, radi na unutrašnjoj reorganizaciji KB Zenica.

"Mislim da nemamo niti jedne bolnice u kojoj nema zaraženih. Ovo nije kolapsa, ali imamo ozbiljnu situaciju. Dok ima i jednog doktora mi ćemo raditi. Imamo sad situaciju koja je daleko gora nego u vrijeme kad je bilo proglašno stanje prirodne nesreće", kazao je direktor te istakao da iako Kantonalna bolnica ima potrebu za dodatnim kadrom angažman se ne može izvršiti brzo zbog zakonske regulative.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Doktor

27.10.2020 11:33

I u prijedorskoj bolnici ima medicinskog osoblja zaraženog, čitava hirurgija.

ODGOVORITE
Name

Tadivoje

27.10.2020 12:45

Laz je nasa proslost,sadasnjost,buducnost molim vas lazite nas jos vise bolje se osjecamo jer smo zavisni od lazi....

ODGOVORITE
Name

Opop

27.10.2020 13:20

Kako to da su zarazeni medicinski radnici kad imaju skafandere maske rukavice dezinfikuju prostore i zarazi ih se 100. Ljudi to vredja zdravu inteligenciju

ODGOVORITE
Name

Skeptik

27.10.2020 13:32

Pa zarazili su se, tj. otrovali su se tim silnim sredstvima za dezinfekciju. Trovanje hlorom ima apsolutno iste simptome kao i od "zaraze" koronom. Evo šta kaže literatura: 1. Trovanja manjim koncentracijama: hlo-ra manifestuju se crvenilom grla, ko-njuktivom, bronhitisom, dispnejom i osećajem stezanja u grudima. Ovaj ob­lik je značajan u osoba sa predisponi-rajućim faktorima. 2. Teško trovanje: ...Nakon 6 do 24 časa, čak pri najmanjem fizičkom naporu, do­lazi do edema pluća sa kašljem, dispne­jom, cijanozom, tahikardijom i dugim znacima šoka. Najčešće komplikacije su sekundarne infekcije u vidu purulentnog traheobronhi-tisa, pneumonije, pleuropneumonije i ast-matiformnog bronhitisa. Poznato??????

Name

Re

27.10.2020 13:41

A, jesu li se zarazili oni što rade sa covid pacijentima ili oni kojima dođu navodno negativni na pregled? Ljekari rade i sa drugim pacijentima...

Name

Fuki

27.10.2020 13:50

DA VAM POSALJEMO STEVANDICA DA "SREDI SITUACIJU" ??

ODGOVORITE