Pomjeranje kazaljki: U nedjelju spavamo duže za jedan sat

U noći između subote i nedjelje kazaljke časovnika sa 3 treba vratiti na 2 časa, odnosno pomjeriti za jedan sat unazad.

Region 24.10.2020 | 07:52
Pomjeranje kazaljki: U nedjelju spavamo duže za jedan sat

Ljetnje računanje vremena završava se u nedjelju 25. oktobra, odnosno kao i svake godine posljednjeg vikenda u oktobru.

U noći između subote i nedelje kazaljke časovnika sa 3 treba vratiti na 2 časa, odnosno pomjeriti za jedan sat unazad.

Ljetnje računanje vremena, čiji je cilj uglavnom ušteda električne energije, kod nas je prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomjerane u posljednjoj sedmici septembra, na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donesen novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno je s Evropskom unijom.

"Službeno vrijeme" u svijetu pomjera se unaprijed u poznu zimu ili rano proleće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmjena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promjenama.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na sjevernoj hemisferi ljetnje vrijeme počinje posljednje nedjelje marta ili prve sedmice u aprilu. Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetnje i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi, odredile su da ljetnje vrijeme počinje posljednje nedjelje marta i da se završava posljednje sedmice oktobra.

Na južnoj hemisferi je početak i kraj ljetnjeg vremena obrnut u odnosu na sjevernu. Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na ljetnje računanje vremena.

Pojedini astronomi su, međutim, protiv pomjeranja kazaljki i vještačkog "produženja" dana, jer smatraju da prirodu ne treba "mučiti", makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

(Kurir.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skeptik

24.10.2020 06:34

Da, spavaćemo sat duže ali niko ne spominje da ćemo uveče morati lijegati sat ranije inače ćemo u konačnici spavati sat kraće.

ODGOVORITE
Name

He He

24.10.2020 08:39

Kao da je to bitno. Živimo u BIH, nećemo nigdje zakasniti jer toliko kasnimo, da idemo brzinom svjetlosti, ne bi stigli normalni Svijet. Vremena ima, ovde nema života.

Name

Maja

24.10.2020 11:05

Radimo sat vremena duze nocnu smjenu, veselo....

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2020 14:38

Je li sad Corona napada sad ranije ili sat kasnije?I sta ako se ne uspije prilagoditi na novo vrijeme,prespavace do podne.

ODGOVORITE