Užas: Maloljetnu suprugu tjerao na prostituciju

Uvaživši prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor osobi inicijala Š.Š. (26) iz Brčkog zbog sumnje da je prisiljavanjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao svoju maloljetnu suprugu.

Bosna i Hercegovina 23.10.2020 | 12:50
Užas: Maloljetnu suprugu tjerao na prostituciju

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za krivično djelo trgovine ljudima određen je zbog opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak, dok je žrtva, s druge strane, efikasnom saradnjom nadležnih organa izmještena u sigurnu kuću, saopšteno je iz Tužilaštva Brčkog.

Tužilaštvo distrikta vodi istragu protiv Š.Š., zbog sumnje da je posljednjih mjeseci, u namjeri da iskorištavanjem svoje maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljeni novac.

Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da licima, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu.

On je nad oštećenom kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Pored Š.Š., istragom Tužilaštva obuhvaćen je i H.H. (77) za koga se sumnja da je iskoristio takvo stanje oštećene na način da je s njom dogovorio seksualnu uslugu za novčanu naknadu, a potom je automobilom odvezao van naseljenog područja te nad njom započeo bludne radnje.

Pošto je tu pronašla H.H., Policija Brčko distrikta je obojicu osumnjičenih lišila slobode i predala ih Tužilaštvu na daljnji krivični postupak.

Sumnja se da su počinili krivična djela trgovine ljudima, a s obzirom na to da postoji i opasnost da bi Š.Š. mogao ometati krivični postupak, Osnovni sud Distrikta mu je po tužilačkom prijedlogu odredio jednomjesečni pritvor.

Saradnjom koju su putem zajedničkog protokola u datoj oblasti još ranije uspostavili Tužilaštvo, Policija i Centar za socijalni rad Distrikta, spriječeno je, kako se navodi, daljnje nanošenje štete žrtvi, budući da je uz osiguranu zaštitu i institucionalnu podršku odmah izmještena u sigurnu kuću.

Saradnja nadležnih na ovom području provodi se i učešćem u radu lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i u državnoj udarnoj grupi u koju je ovo tužilaštvo aktivno uključeno. Kao jedan od prioriteta u radu, borba protiv trgovine ljudima i dalje ostaje u fokusu djelovanja Tužilaštva distrikta, koje iz godine u godinu intenzivno procesuira slučajeve iskorištavanja prisilnim radom, odnosno prosjačenjem, čije su najčešće žrtve upravo djeca i maloljetnici, stoji u saopštenju.

(Fena) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rembrant

23.10.2020 13:06

Mars stoko u indiju odakle ste se i dovukli jebo vas onaj koji vas i dovede i pokaza put na balkan.samo se jebu i kote a drzava mora da brine o nakotu.

ODGOVORITE
Name

Mojsije

23.10.2020 13:06

Ocito je to robinja a ne supruga

ODGOVORITE
Name

Dzej

23.10.2020 15:02

Ciganija

ODGOVORITE
Name

Странац

23.10.2020 15:53

Гледам данас отац довео ћеркицу од 4 године пола дана да проведе са њим у кладионици у Брчком. Ужас. Све се распада а Суд није само да суди,може и ослободити супруга.

ODGOVORITE
Name

Gj

23.10.2020 22:29

Umno bolesni ljudi.Treba takve poslati na robiju,neka svaki dan radom osjeti muke i patnju.

ODGOVORITE