Policijski sat je nezakonit, vratiti novac od kazni!

Osnovni sud u Prijedoru donio je pravosnažnu odluku kojom je D.S. iz tog grada oslobođen optužbi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da je prekršio Zakon o javnom redu i miru, jer je prekršio policijski čas koji je zbog epidemije korona virusa bio na snazi u vrijeme trajanja vanrednog stanja. 

Republika Srpska 22.10.2020 | 15:47
Policijski sat je nezakonit, vratiti novac od kazni!

Policija je za vrijeme vanrednog stanja, koje je u Republici Srpskoj bilo na snazi od 16. marta do 22. maja, i tokom kojeg je bio uveden policijski sat od 20.00 časova do 5.00 sati ujutro, pisala prekršajne prijave svima onima koje je u to vrijeme zatekli na ulici, bez obzira na razlog. D.S. je 13. aprila za vrijeme policijskog časa išao u Hitnu pomoć, ali mu je policija napisala prekršajni nalog. 

„Uhvaćeni“ građani bili su dužni da plate kazne koje su se kretale od 500 do hiljadu konvertibilnih maraka. 

Mnogi od njih, poput D.S., pokrenuli su sudske postupke u vezi sa tim pitanjem i, nema sumje, svi će, kao i on, dobiti sporove protiv MUP RS. 

NEKA SUDIJA LIJEČI

U slučaju D.S., koji će, sasvim sigurno, postati obrazac u odlučivanju i u ostalim predmetima, Sudsko vijeće je odlučilo da Republički štab za vanredne situacije, koji je donio odluku o uvođenju policijskog časa, nije imao nadležnost da donese odluku o uvođenju policijskog sata, iz prostog razloga što nije državni organ. 

Zapravo, Republički štab za vanredne situacije, na čijem čelu je premijer RS Radovan Višković, samo je operativno-stručno tijelo Vlade RS. Dakle, zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije nemaju karakter rješenja ili naredbe na koje upućuje član 22. Zakona o javnom redu i miru. 

Dakle, policijski čas u Republici Srpskoj je donesen od strane tijela koje za to nije imalo nadležnost, odnosno nije postojao pravni osnov da se u periodu od marta do kraja maja ograniči sloboda kretanja građanima u RS. Da je vlast u Republici Srpskoj ozbiljna, a nije, ne bi donosila ad hoc odluke koje namaju pravno uporište. Republički štab za vanredne situacije mogao je samo da predloži uvođenje policijskog časa, ali je tu odluku trebalo da donese Vlada RS. 

O kakvom šarlatanstvu se radi potvrđuje i činjenica da odluka o uvođenju policijskog časa nikada nije objavljena u Službenom glasniku RS, što je obavezna radnja. 

Premijer RS Radovan Višković, koji je više puta potvrdio da niti ima kapacitet niti znanje da obavlja funkciju na kojoj se nalazi, sada odgovornost pokušava da svali na Sud, osipajući drvljem i kamenjem po sudiji Osnovnog suda u Prijedoru Predragu Tepiću, koji je potpisao prvostepenu presudu. 

Pozvao je Osnovni sud u Prijedoru da preuzme odgovornost za zdravlje građana ukoliko smatra da Republički štab za vanredne situacije ne radi dobro svoj posao. Presudu je ocijenio kao „proizvoljnu odluku jednog sudije“, dodavši kako ne priznaje rad pojedinih sudija i tužilaca. 

„Neka dotični sudija onda preuzme odgovornost za zdravlje ljudi i građana Srpske, pa neka on propisuje mjere i kaže kako da se radi. Poslaćemo naše zdravstvene radnike na godišnje odmore, jer su to zaslužili, pa neka taj sudija onda liječi oboljele od korona virusa“, kazao je Višković.

VIRUS JE IZMIŠLJEN

Umišljeni premijer, očigledno nije bio obaviješten da je prvostepenu odluku, potvrdilo i tročlano Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prijedoru, čime je odluka postala pravosnažna. Svi troškovi postupka idu na teret budžeta Republike Srpske, ako i ostali građani koji su kažnjeni drakonskim kaznama za kršenje nelegalno uvedenog policijskog časa krenu stopama D.S., biće to novi udar na ionako prazan entitetski budžet. 

Izvršna vlast u Republici Srpskoj tako je pokazala, ne samo da ne poznaje zakone na osnovu kojih treba da donosi određene odluke, već selektivno prihvata odluke sudova. One koje joj idu u prilog svesrdno podržava, one koje ukažu na propuste izvršne vlasti odbacuje, što je već veoma ozbiljna stvar.  

Potpuno negiranje sudskih odluka i Viškovićeva arogancija je zaista vrhunac licemjerja. 

„Neka oni donose odluke. Korona virus je pogodio cijeli svijet. Svi se bore s tim, samo izgleda da taj sudija još nije čuo da je korona virus u Srpskoj“, rekao je Višković. 

Onaj isti Višković koji je samo dva dana prije nego što se pojavio prvi slučaj korona virusa u RS rekao da kako je korona virus „izmišljen“. 

„Možda ne bi trebalo kao predsjednik Vlade da to kažem, ali hoću kao čovjek da kažem da je korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast, pogotovo nekih zemalja koje su u određenom momentu pojavile tamo gdje neki drugi smatraju da ne bi trebalo da se nađu", rekao je on 4. marta. 

Višković je, izgleda, konačno shvatio da je korona virus ozbiljna stvar, ali je notorno da Vlada na čijem je čelu radi neozbiljno, površno i donosi odluke koje nemaju zakonsko uporište. Troškove sudskih postupaka koji će se voditi u sličnim predmetima neće platiti Višković iz svog džepa, već će oni biti namireni iz budžeta, odnosno platiće ih građani RS. 

(zurnal.info)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Ratko

22.10.2020 14:05

Onda bi trebalo da se svi osteceni obestete po automatizmu kako bi se ustedelo na sudskim troskovima.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

22.10.2020 14:30

To onda znači da su i ove trenutne mjere protiv zakonite, ne smije nas niko kažnjavati zbog ne pridržavanja ovih besmislenih mjera. NARODE, NE PLAĆAJTE KAZNE, IDITE NA SUD!

Name

Gojko

22.10.2020 15:41

Pa jos jedan dokaz nasilnosti vlasti nad nejakim narodom ,,gdjesu sada oni sokolcici sto stite poziciju i pljuju po opoziciji,,pa kazne je pisala policija i pozicija koja je na vlasti a opozicija se bunila njihovim nasilnim odlukama..Kadace jednom narod da svati i prestane da glasa protiv sebe

Name

Re Skeptik

22.10.2020 16:07

Niko ne treba placati kazne,treba traziti sudsko odlucivanje.U njihovim prijavama ima puno propusta jer su bahati,polupismeni i neobrazovani i mnoge prijave se mogu oboriti na sudu.

Name

Re Skeptik

22.10.2020 16:17

Ne plaćajte kazne, već idite u klubove do 5 u jutro. Organizujte slavlja, svadbe i rođendane. Jednom se živi, jednom se mre. Ti ništa nisi skontao. Nije ta mjera loša, već je Vlada svojim ne znanjem i nemarom nije stavila u pravni okvir. Krizni štab je samo dao predlog, a Vlada je napravila propust jer nije dalje ništa uradila i donijela naredbu.

Name

Roma

22.10.2020 16:24

Višković je pravi tupalj. Nema on blage veze koje su mu obaveze, postavljen je da izvršava naređenja iz vrha stranke a zakon je čudno čudo za njega.

Name

БЛ

22.10.2020 14:08

Шта ће Вишковић. Причати на зна ни српским језиком а камоли да познаје неки страни језик. Нигдје за цијелог мандата у званичну посјету није отишао, нити га је ико икад игдје позвао. Какав премијер и функција, он је обична врећа гомоља. Обер сељобер.

ODGOVORITE
Name

Јуф

22.10.2020 14:09

Наравно. Не вриједи објашњавати да нема основа да носите брњицу. Обичан народ у страху од сто марака, могу и да схватим, али правнике никад. Све купљена диплома и дубоко незнање.

ODGOVORITE
Name

Advokat

22.10.2020 14:17

Hoće li Višković vratiti novac građanima koji su platili kazne zbog kršenja policijskog časa?

ODGOVORITE
Name

####

22.10.2020 14:43

Ama sto bi on placao, iz budzeta neka ide sve pa ako bog da cim prije bankrot!!! E posle toga socijalni nemiri revolucija i par postenih sudija, oduzme se nelegalno steceno i RS ponovo na nogama!!!

Name

Domaci stranac

22.10.2020 14:32

Svi ti it clade niti imaju znanja a kapaciteta (vremena) takodjer ne. O nedostatku vremena, jer obavljaku privatne poslove i smisljaju prevare. O znanj, e tek na tu temu nije potrebno polemisati.

ODGOVORITE
Name

Vesna

22.10.2020 14:36

„Neka oni donose odluke. Korona virus je pogodio cijeli svijet. Svi se bore s tim, samo izgleda da taj sudija još nije čuo da je korona virus u Srpskoj“, rekao je Višković. Po njegovom ne vazi tačka i član zakona....

ODGOVORITE
Name

Re

22.10.2020 19:28

Šta će nejaki? Ovo gdje je ni u snu nije mogao sanjati, Postajaće on sve gore. Ne zna on ni šta je zakon. Pravda za sudiju! Svi smo mi sudije. Uskoro krivi što ne mislimo što nam žele nametnuti. Bog će im suditi. A onda neka zove sav svijet da mu pomogne.

Name

Biljana

22.10.2020 14:36

Katastrofa od svega.....

ODGOVORITE
Name

Ako vrate novac od kazni...

22.10.2020 14:41

...naša RS će nestati! Narod bi trebao da bude uz srpsku vlast iako pogriješi nekada. Umjesto da traže novac, trebali su da odu u crkvu sa vlastima, da se prekrste i pomire i sve da bude uredu. Ovdje svi traže novac, a niko oprost! Vrzte li se pare, nestaje RS!

ODGOVORITE
Name

Pepo

22.10.2020 14:57

Krstim se vec 30 godina. I krstim i cudim.

Name

Rvi

22.10.2020 15:34

Nece nestati ,kada nije nestala do sada a milioni su pokradeni

Name

Re

22.10.2020 15:38

Ako imaju milioni za par pojedinaca a za ostale nema nista,onda nam takva i ne treba.

Name

Re

22.10.2020 16:14

Treba im oprostiti i omoguciti da nas i dalje gaze,maltretiraju i ponizavaju.Ocigledno da to vecina voli,cim glasa za te idiote.

Name

Paljanka

22.10.2020 19:18

Koji ce mi đavo u takva kad me zatvore u kuću,nemogu da zaradim da se prehranim,da mi djeca gladuju,dok snsd milionima se udara,jadna Republika srpska

Name

borac

22.10.2020 15:25

Radovan viskovic bi mogao da radi u samarici ali to bi trajalo dak nauci.

ODGOVORITE
Name

Re ako vrate novac

22.10.2020 15:28

Ajd ljudino ziv i zdrav bio objasni sta si ovim komentarom rekao?Ni sam ne znas sta si nalupao.

ODGOVORITE
Name

Ss

22.10.2020 15:34

To je zbog toga što zakonske odredbe donose nepismeni stranački papci, a iste sprovodi partijski MUP RS!

ODGOVORITE
Name

JA

22.10.2020 17:19

Viskoviceva inteligencija je pod znakom pitanja ali ne i znanje. Covjek je totalna neznalica, a premijer. NJemu nije jasno da sud sudi na osnovu zakona a ne na osnovu njegovog misljenja.Covjeku nije jasno da niko nemoze biti osudjen za ptekrsaj koji u brijeme cinjenja nije zakonom bio propisan od strane nadleznog organa i nije nio na snazi. A doktor nauka. misljenja

Name

Mister Bin

22.10.2020 19:29

U akciji da je važan.

Name

He He

22.10.2020 16:20

Mora da se salite, ovde niko ne radi po zakonu, a svi tumace zakon kako njima odgovara, tako da ovo nije vidilo entiteta a kamo li drzave.

ODGOVORITE
Name

adresa

22.10.2020 17:05

Na slici presude je namjerno ostavljeno da se vidi adresa. Je li to namjerno, da bi mu se ljudi svetili?

ODGOVORITE
Name

Re

22.10.2020 20:52

On je u toj ulici zaustavljen da upravlja vozilom sto ne mora da znaci da je tu i nastanjen .

Name

Plan je jasan

22.10.2020 17:46

Ove mjere zatvaranja ekonomije služe da se ubije svaki neistomišljenik, jer kako drugačije objasniti tolike nepotrebne javne nabavke pa silna administrativna zapošljavanja? Ko nije u sekti, taj ima da crkne od gladi ili da se odseli.

ODGOVORITE
Name

Alo

22.10.2020 21:13

Retardi covjek je rekao kad su ga zaustavili tad za vrijeme tog polic casa da ide u hitnu pomoc i na konto toga dokaza je vjerovatno oslobodjen na sudu a ne zato sto je neustavan polic cas

ODGOVORITE