Полицијски сат је незаконит, вратити новац од казни!

Основни суд у Приједору донио је правоснажну одлуку којом је Д.С. из тог града ослобођен оптужби Министарства унутрашњих послова Републике Српске да је прекршио Закон о јавном реду и миру, јер је прекршио полицијски час који је због епидемије корона вируса био на снази у вријеме трајања ванредног стања. 

Република Српска 22.10.2020 | 15:47
Полицијски сат је незаконит, вратити новац од казни!

Полиција је за вријеме ванредног стања, које је у Републици Српској било на снази од 16. марта до 22. маја, и током којег је био уведен полицијски сат од 20.00 часова до 5.00 сати ујутро, писала прекршајне пријаве свима онима које је у то вријеме затекли на улици, без обзира на разлог. Д.С. је 13. априла за вријеме полицијског часа ишао у Хитну помоћ, али му је полиција написала прекршајни налог. 

„Ухваћени“ грађани били су дужни да плате казне које су се кретале од 500 до хиљаду конвертибилних марака. 

Многи од њих, попут Д.С., покренули су судске поступке у вези са тим питањем и, нема сумје, сви ће, као и он, добити спорове против МУП РС. 

НЕКА СУДИЈА ЛИЈЕЧИ

У случају Д.С., који ће, сасвим сигурно, постати образац у одлучивању и у осталим предметима, Судско вијеће је одлучило да Републички штаб за ванредне ситуације, који је донио одлуку о увођењу полицијског часа, није имао надлежност да донесе одлуку о увођењу полицијског сата, из простог разлога што није државни орган. 

Заправо, Републички штаб за ванредне ситуације, на чијем челу је премијер РС Радован Вишковић, само је оперативно-стручно тијело Владе РС. Дакле, закључци Републичког штаба за ванредне ситуације немају карактер рјешења или наредбе на које упућује члан 22. Закона о јавном реду и миру. 

Дакле, полицијски час у Републици Српској је донесен од стране тијела које за то није имало надлежност, односно није постојао правни основ да се у периоду од марта до краја маја ограничи слобода кретања грађанима у РС. Да је власт у Републици Српској озбиљна, а није, не би доносила ад хоц одлуке које намају правно упориште. Републички штаб за ванредне ситуације могао је само да предложи увођење полицијског часа, али је ту одлуку требало да донесе Влада РС. 

О каквом шарлатанству се ради потврђује и чињеница да одлука о увођењу полицијског часа никада није објављена у Службеном гласнику РС, што је обавезна радња. 

Премијер РС Радован Вишковић, који је више пута потврдио да нити има капацитет нити знање да обавља функцију на којој се налази, сада одговорност покушава да свали на Суд, осипајући дрвљем и камењем по судији Основног суда у Приједору Предрагу Тепићу, који је потписао првостепену пресуду. 

Позвао је Основни суд у Приједору да преузме одговорност за здравље грађана уколико сматра да Републички штаб за ванредне ситуације не ради добро свој посао. Пресуду је оцијенио као „произвољну одлуку једног судије“, додавши како не признаје рад појединих судија и тужилаца. 

„Нека дотични судија онда преузме одговорност за здравље људи и грађана Српске, па нека он прописује мјере и каже како да се ради. Послаћемо наше здравствене раднике на годишње одморе, јер су то заслужили, па нека тај судија онда лијечи обољеле од корона вируса“, казао је Вишковић.

ВИРУС ЈЕ ИЗМИШЉЕН

Умишљени премијер, очигледно није био обавијештен да је првостепену одлуку, потврдило и трочлано Судско вијеће Основног суда у Приједору, чиме је одлука постала правоснажна. Сви трошкови поступка иду на терет буџета Републике Српске, ако и остали грађани који су кажњени драконским казнама за кршење нелегално уведеног полицијског часа крену стопама Д.С., биће то нови удар на ионако празан ентитетски буџет. 

Извршна власт у Републици Српској тако је показала, не само да не познаје законе на основу којих треба да доноси одређене одлуке, већ селективно прихвата одлуке судова. Оне које јој иду у прилог свесрдно подржава, оне које укажу на пропусте извршне власти одбацује, што је већ веома озбиљна ствар.  

Потпуно негирање судских одлука и Вишковићева ароганција је заиста врхунац лицемјерја. 

„Нека они доносе одлуке. Корона вирус је погодио цијели свијет. Сви се боре с тим, само изгледа да тај судија још није чуо да је корона вирус у Српској“, рекао је Вишковић. 

Онај исти Вишковић који је само два дана прије него што се појавио први случај корона вируса у РС рекао да како је корона вирус „измишљен“. 

„Можда не би требало као предсједник Владе да то кажем, али хоћу као човјек да кажем да је корона вирус измишљен да би се зауставио привредни раст, поготово неких земаља које су у одређеном моменту појавиле тамо гдје неки други сматрају да не би требало да се нађу", рекао је он 4. марта. 

Вишковић је, изгледа, коначно схватио да је корона вирус озбиљна ствар, али је ноторно да Влада на чијем је челу ради неозбиљно, површно и доноси одлуке које немају законско упориште. Трошкове судских поступака који ће се водити у сличним предметима неће платити Вишковић из свог џепа, већ ће они бити намирени из буџета, односно платиће их грађани РС. 

(зурнал.инфо)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Ратко

22.10.2020 14:05

Онда би требало да се сви остецени обестете по аутоматизму како би се устедело на судским тросковима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

22.10.2020 14:30

То онда значи да су и ове тренутне мјере против законите, не смије нас нико кажњавати због не придржавања ових бесмислених мјера. НАРОДЕ, НЕ ПЛАЋАЈТЕ КАЗНЕ, ИДИТЕ НА СУД!

Name

Гојко

22.10.2020 15:41

Па јос један доказ насилности власти над нејаким народом ,,гдјесу сада они соколцици сто стите позицију и пљују по опозицији,,па казне је писала полиција и позиција која је на власти а опозиција се бунила њиховим насилним одлукама..Кадаце једном народ да свати и престане да гласа против себе

Name

Ре Скептик

22.10.2020 16:07

Нико не треба плацати казне,треба тразити судско одлуцивање.У њиховим пријавама има пуно пропуста јер су бахати,полуписмени и необразовани и многе пријаве се могу оборити на суду.

Name

Ре Скептик

22.10.2020 16:17

Не плаћајте казне, већ идите у клубове до 5 у јутро. Организујте славља, свадбе и рођендане. Једном се живи, једном се мре. Ти ништа ниси сконтао. Није та мјера лоша, већ је Влада својим не знањем и немаром није ставила у правни оквир. Кризни штаб је само дао предлог, а Влада је направила пропуст јер није даље ништа урадила и донијела наредбу.

Name

Рома

22.10.2020 16:24

Вишковић је прави тупаљ. Нема он благе везе које су му обавезе, постављен је да извршава наређења из врха странке а закон је чудно чудо за њега.

Name

БЛ

22.10.2020 14:08

Шта ће Вишковић. Причати на зна ни српским језиком а камоли да познаје неки страни језик. Нигдје за цијелог мандата у званичну посјету није отишао, нити га је ико икад игдје позвао. Какав премијер и функција, он је обична врећа гомоља. Обер сељобер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуф

22.10.2020 14:09

Наравно. Не вриједи објашњавати да нема основа да носите брњицу. Обичан народ у страху од сто марака, могу и да схватим, али правнике никад. Све купљена диплома и дубоко незнање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

22.10.2020 14:17

Хоће ли Вишковић вратити новац грађанима који су платили казне због кршења полицијског часа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

####

22.10.2020 14:43

Ама сто би он плацао, из будзета нека иде све па ако бог да цим прије банкрот!!! Е после тога социјални немири револуција и пар постених судија, одузме се нелегално стецено и РС поново на ногама!!!

Name

Домаци странац

22.10.2020 14:32

Сви ти ит цладе нити имају знања а капацитета (времена) такодјер не. О недостатку времена, јер обављаку приватне послове и смисљају преваре. О знањ, е тек на ту тему није потребно полемисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

22.10.2020 14:36

„Нека они доносе одлуке. Корона вирус је погодио цијели свијет. Сви се боре с тим, само изгледа да тај судија још није чуо да је корона вирус у Српској“, рекао је Вишковић. По његовом не вази тачка и члан закона....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2020 19:28

Шта ће нејаки? Ово гдје је ни у сну није могао сањати, Постајаће он све горе. Не зна он ни шта је закон. Правда за судију! Сви смо ми судије. Ускоро криви што не мислимо што нам желе наметнути. Бог ће им судити. А онда нека зове сав свијет да му помогне.

Name

Биљана

22.10.2020 14:36

Катастрофа од свега.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако врате новац од казни...

22.10.2020 14:41

...наша РС ће нестати! Народ би требао да буде уз српску власт иако погријеши некада. Умјесто да траже новац, требали су да оду у цркву са властима, да се прекрсте и помире и све да буде уреду. Овдје сви траже новац, а нико опрост! Врзте ли се паре, нестаје РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепо

22.10.2020 14:57

Крстим се вец 30 година. И крстим и цудим.

Name

Рви

22.10.2020 15:34

Неце нестати ,када није нестала до сада а милиони су покрадени

Name

Ре

22.10.2020 15:38

Ако имају милиони за пар појединаца а за остале нема ниста,онда нам таква и не треба.

Name

Ре

22.10.2020 16:14

Треба им опростити и омогуцити да нас и даље газе,малтретирају и понизавају.Оцигледно да то вецина воли,цим гласа за те идиоте.

Name

Паљанка

22.10.2020 19:18

Који це ми ђаво у таква кад ме затворе у кућу,немогу да зарадим да се прехраним,да ми дјеца гладују,док снсд милионима се удара,јадна Република српска

Name

борац

22.10.2020 15:25

Радован висковиц би могао да ради у самарици али то би трајало дак науци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ако врате новац

22.10.2020 15:28

Ајд људино зив и здрав био објасни ста си овим коментаром рекао?Ни сам не знас ста си налупао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

22.10.2020 15:34

То је због тога што законске одредбе доносе неписмени страначки папци, а исте спроводи партијски МУП РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

22.10.2020 17:19

Висковицева интелигенција је под знаком питања али не и знање. Цовјек је тотална незналица, а премијер. Њему није јасно да суд суди на основу закона а не на основу његовог мисљења.Цовјеку није јасно да нико немозе бити осудјен за птекрсај који у бријеме цињења није законом био прописан од стране надлезног органа и није нио на снази. А доктор наука. мисљења

Name

Мистер Бин

22.10.2020 19:29

У акцији да је важан.

Name

Хе Хе

22.10.2020 16:20

Мора да се салите, овде нико не ради по закону, а сви тумаце закон како њима одговара, тако да ово није видило ентитета а камо ли дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адреса

22.10.2020 17:05

На слици пресуде је намјерно остављено да се види адреса. Је ли то намјерно, да би му се људи светили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2020 20:52

Он је у тој улици заустављен да управља возилом сто не мора да знаци да је ту и настањен .

Name

План је јасан

22.10.2020 17:46

Ове мјере затварања економије служе да се убије сваки неистомишљеник, јер како другачије објаснити толике непотребне јавне набавке па силна административна запошљавања? Ко није у секти, тај има да цркне од глади или да се одсели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

22.10.2020 21:13

Ретарди цовјек је рекао кад су га зауставили тад за вријеме тог полиц цаса да иде у хитну помоц и на конто тога доказа је вјероватно ослободјен на суду а не зато сто је неуставан полиц цас

ОДГОВОРИТЕ