Ministri EU i ZB u o pravosuđu i policiji

- Ministri EU i Zapadnog Balkana održaće danas video konferenciju posvećenu pravosuđu i unutrašnjim poslovima, najavljeno je u Briselu.

Svijet 22.10.2020 | 07:22
Ministri EU i ZB u o pravosuđu i policiji

Konfrenciju organizuje nemačko predsedavanje Savetom EU, a pored ministara učestvovaće i komesari EU za proširenje, pravosuđe i unutrašnje poslove, Oliver Varheji, Didije Rejneders i Ilva Johanson.

Iz Evropske komisije najavljuju da će komesarka Johanson i ministri iz regiona razgovarati o saradnji na upravljanju migracijama, uključujući i intenziviranje regionalne razmene informacija, poboljšanje informacionih sistema i jačanje kapaciteta za prihvat i azil u svetlu novog evropskog Pakta o migracijama i azilu.

Nakon izlaganja Evropola o tekućoj saradnji protiv terorizma u regionu, ministri će razgovarati o trenutnim izazovima povezanim sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom, uključujući napredak u sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan.

Razgovaraće se i o unapređenju operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i o novom Akcionom planu EU o trgovini oružjem i Akcionom planu o drogama.

Komesar Didije Reinders pridružiće se ministrima kako bi razgovarali o pandemiji i njenim uticajima na pravosudne sisteme i osnovna prava, uključujući upotrebu komunikacionih tehnologija na daljinu u suđenjima, postojeće garancije za obezbeđivanje poštovanja prava na pravično suđenje, zaštitu žrtava porodičnog nasilja, postupci za očuvanje vladavine zakona i proporcionalnost mera preduzetih za ublažavanje krize.

Komesar Reinders informisaće učesnike o primeni dva projekta za merenje učinka pravosudnog sistema u regionu i predstaviće najnovija dostignuća u oblasti vladavine prava u Uniji, uključujući prvi izveštaj o vladavini prava koji je a EU 27 predstavila Evropska komsija.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

d

22.10.2020 06:21

Nemojte sudije rade oni što im stranke narede. Nepogrešivi su .

ODGOVORITE
Name

ТРЛА БАБА ЛАН

22.10.2020 07:29

ШТО СЕ НАС ТИЧЕ ТО ЈЕ ТРЛА БАБА ЛАН. КАКВЕ СУДИЈЕ, КАКВО СУДСТВО, КАКВА ВЛАДАВИНА ПРАВА. ОВДЕ ЈЕ СРЕДЊИ ВИЈЕК. ВЛАДА БАЈА.

Name

Zaga

22.10.2020 07:47

Koje crno pravično suđenje,vladavina prava,poštovanje rokova i ostalo što je u normalnim i uređenim zemljama ustaljena praksa?Malo je građana koji nisu zadovoljni radom pravosudnih organa u BiH,naprotiv.

ODGOVORITE