Broj zaraženih u Evropi tri puta veći nego u martu

Sve veći broj slučajeva korona virusa u Evropi uskoro bi mogao dovesti mnoge bolnice do kraja njihovih mogućnosti, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Republika Srpska 17.10.2020 | 11:16
Broj zaraženih u Evropi tri puta veći nego u martu

Prošle nedjelje, naime, broj prijavljenih slučajeva korona virusa u Evropi bio je gotovo tri puta veći od onog na vrhuncu pandemije u prvom talasu u martu, rekao je u petak direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi, dodajući da je istovremeno broj umrlih daleko ispod nivoa iz marta, prenosi AP.

On je, međutim, upozorio da se broj hospitalizacija povećava i da u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko nedelja popuniti kapacitete na intenzivnoj njezi.

Tedros je naglasio taj trend brine SZO, jer će sezona gripa na sjevernoj polulopti takođe povećati potrebu za bolničkim krevetima.

Rekao je i da bi zemlje trebalo da prihvate jedinstveni pristup kovidu i gripu, s obzirom da se obje bolesti mogu pobijediti istom strategijom – distancom, čistim rukama, maskama i dobro provjetrenim prostorima.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rs

17.10.2020 09:26

U Republici Srpskoj vakcina protiv gripa tek u novembru. To je vec kasno.

ODGOVORITE
Name

BL

17.10.2020 11:32

Polovinom novembra navodno stizu vakcine za sezonski grip u RS. Mogli su sacekati jos malo, brzo ce i nova godina. Ja nazvao zavod kaze znate imamo veliki broj narudzbi od preduzeca i firmi! A gradjani? Zadnji na listi. I vi nama nesto pricate o prevenciji i zastiti? Nosite se svi u 300pm

Name

Radojica

17.10.2020 10:39

Ali zato smrtnih slučajeva ima jako malo, hvala Bogu.

ODGOVORITE
Name

Samo tri

17.10.2020 11:24

Sedmice svi u samoizolaciju, bez kontakata, citav svijet, i virus bi nestao sam od sebe. Ne bi bila potrebna ni Putinova a ni Gejcova vakcina.

ODGOVORITE
Name

simo pendrek

17.10.2020 11:51

Interesantna teorija , koja bi cak mogla i da upali...ali nazalost , to nije u cilju ni SZO ni masonima , moronima ili ko vec stoji iza citave ove lakrdije od virusa.

Name

Hej pendtek

17.10.2020 14:04

Ako svi se stavimo u samoizolaciju niko nas, ni pendrecima, nemoze natjerati vani i prisiliti na kontakte. Prije ce biti da je do ljudi, nedisciplina.